Sunday, September 28, 2003

semalam balik dari kampung.

letih gilos.

Hm,surprised when being told that the PC which I still using in ITD gonna be formatted. Hm,weird.

What's wrong having Linux in the PC,instead having those cockroach OS? Remember got headache having all night to remove the parasit on your bare hand ? (haha)

I hope I shall graduate this semester insya Allah, and all my reports and projects done smoothly.

:-|

Tuesday, September 23, 2003

pc kat ITD ni masih lagi tak up.

here I go, kat CC lagi.

patutnya aku datang interview 2nd phase shell arini.

tapi semalam aku demam,ada briefing.

so kindof postpone lah ni. heh.

hopefully dapat tarikh sesuai.

dulu by phone tu pun time aku peksa test II :-(


Sunday, September 21, 2003

Salamz,

Just popping in from CC.
heh.siang tadi gi main bowling ngan lecturer KENMS,si Nazim ajak.main lak kat Ampang Bowl.
aku tak penah main kat situ.

Dr Abd Rahim terer tul. best player.seperti biasa,veteran bab bowling ni jangan lawan...

:-)

aku punya la lama dah tak main. longkang manjang isk.

pastu makan KFC.pree ke a? tak kuar duit pun :p

berdebar tunggu final advance tele, 5 hb. hmm.......

Saturday, September 20, 2003

last week antor naz ke KLIA,nak sambung study ke Excess U,London
aku gi ngan Nazim,Zul.
satu keta lagi kama,liza ngan kawan diorang.yang drive tu sorang lagi,Din

sampai airport jumpa Yusri pulak. dah agak dah,tempat beso camni musti ada benda pelik punya heh :D

semalam, jumaat present FYP. peh. cam poyor jek.

malam semalam gathering batch+planning hala tuju pas grad.

mana aku nak gi ek? .......

Wednesday, September 17, 2003

Thank you for your participation in the Graduate interview with Shell recently.

Although we noted with interest your qualifications and background during the interview, we regret that we are unable to pursue your application any further at this stage. However, we intend to keep your application in our active file for the next 12 months. Should there be any suitable vacancy within this period, we shall be in touch with you.

We thank you for your interest in Shell and wish you all the best in your career search.



Thanks & regards

Recruitment Coordinator
Shell People Services (Asia) Sdn Bhd
11th Floor, Wisma Chase Perdana
Changkat Semantan, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur

Internet: http://www.shell.com/careers

Sunday, September 14, 2003

aku kat umah akak aku.
tadi nengok cite cerekarama.cam besh la pulak. gelak gile eheks.

ni mata dah ngantuk tak tido lagi nih. keje ada, tapi takmo buat. tah apala.

aku penin betul la ngan masalah CVS ni.
mula2 aku ingat ada poblem ngan repository, freeze ka apa ka.

Saturday, September 13, 2003

Neo anto kat aku:


Tips and clue on how to succeed in interview with Shell or other MNC
Co.
------------------------------------------------------------

Hi Mnajem,

Tahniah kerana telah melepasi peringkat pertama dari beberapa
peringkat tapisan interview dalam shell.

aku telah melepasinya.., kenapa tidak ko kan? aku lagi takde CGPA atau
SPM yang power-power.

pada peringkat pertama biasanya tak susah sangat, mostly soalan
berkisar mengenai latarbelakang pendidikan dan keluarga .. juga untuk
mengenali serba-sedikit personaliti ko. Sebab tu ada soalan pasal
Taman Negara tu.., utk test kemahiran 'thinking on your feet', dimana
jawapan ko adalah berbentuk spontan tapi bernas..berdasarkan kepada
kepekaan ko terhadap isu-isu semasa, soalan ini ditanya sebab Shell
merupakan satu-satunya syarikat minyak yg aktif dalam kempen-kempen
'Green Earth' nih.. Di tanya pasal advantage dan dis-advantage tu..
utk test analyctical skill ko..,

untuk peringkat kedua,
biasanya.. akan lebih ke arah teknikal. Eh, jawatan apa yg ko mintak
ni?? ko tak tanya ke.. JAwatan apa yg nak di offer ni??
Kalau jawatan tu.., lebih ke arah Windows 2000 services.., kene laa
buat study pasal services tu.. dan begitu mendalam supaya tidak
kantoi.
Kalau jawatan tu.. pasal linux.., bersedialah dgn segala kemungkinan
soalan.. yg biasanya.. susah juga..

untuk peringkat ketiga,
ada test writing skill. kadang-kadang ko kene buat satu esei dalam
masa 30 minit (300 words tak silap aku.) Cam aku kena tajuk ni - World
Fossil Fuel causing green-house effect, give your view on this , write
a short essay. (panic eh?, yes..aku pun panic masa tu.., tapi..tulis
aja apa yg aku tahu pasal green-house effect.., why fossil fuel is on
the verge of depletion and we should go on to other alternative
energy..bla..bla..bla..)
- Biasanya writing skill ni.. test skill ko utk menyampaikan maksud
dan idea ko dalam bentuk tulisan secara berkesan.

Peringkat seterusnya.. seingat aku - English test. huh.. memang
mencabar ni.., test ni berbentuk comptuter based test (CBT) soalan
semua akan keluar di screen dan ko di beri masa 30 minit juga..
soalan-soalan biasanya berbentuk objektif.. (hehe.. boleh tembak), dan
ditanya pasal Synonim / Antonim ( cth : Shy - synonim timid,
introverter..dll.., Antonim - yg berlawanan? brave? )
juga ditanya lain-lain soalan ttg english language.. susah jugak..

Peringkat seterusnya - IQ dan aptitude test. >> biasa aje ni.. kalau
ko biasa buat
IQ test.., test ni.. boleh score laa.. (aku score dalam test ni..)

Peringkat seterusnya - Personality test - huh.. yg ni.. susah sikit..
soalan-soalan yg di tanya akan mengenal pasti ko individu type A,B,C,
or yg mana-mana laa.. Jgn menipu dalam test ni.., sebab kalau ko jawab
macam ko ni bagus sangat.. pun takkan berjaya.. jawablah sejujur yg
mungkin.
contoh soalan :
1. Jika anda berada dalam sesuatu majlis anda biasanya :
a. anda akan menyorok belakang kawan-kawan anda.
b. anda menjadi tumpuan didalam majlis itu
c. anda sekadar memerhati sekeliling mencari kenalan.
d. anda gembirakan diri anda tanpa mempedulikan apa yg berlaku di
dlm majlis itu.

Jawapan ko di atas akan menyumbang kepada jenis personaliti ko..

tips : utk berjaya dlm peringkat ni.., Shell biasanya mencari
candidate yg ada people skill.., maksudnya.. ko ialah individu yg
mudah didekati.., terbuka.. dan senang mixed-around tak kira apa level
pun.

Final interview - akan dihadiri beberapa Mat Salleh.. yg bisa membuat
peluh ko meleleh.., (jgn panik.. diaorang pun speaking english cam
kita jugak.., cuma laju sikit aje..) kat sini.. biasa akan ada HR
manager or officer, yg akan tanya apa expectation ko terhadap kompeni
ni.., apa plan jangka panjang ko .. terhadap karier..

bersedia dgn knowledge mengenai Shell, apa shell? bila established?
apa Shell IT? kenapa kat malaysia office nya? berapa region yg shell
support di malaysia?
Juga pengetahuan dalam general knowledge.., perkembangan terkini dunia
IT.., spot question skang nih.. >> since ko orang linux.. akan di
tanya pendapat ko mengenai 'Sco-Linux Feud'.. apa pendapat ko..,
cam aku di tanya mengenai penggabungan HP-COmpaq.. , apa kesannya
terhadap Shell? since shell guna Compaq.., sib baik aku dah bersedia
dgn facts dan figure mengenai penggabungan tu. :-) selamat aku..

ok.. setakat ni sahaja tips dan pengalaman aku.., dalam melalui
beberapa interview dalam MNC company.., dari 5 yg aku pernah pergi.. 4
berjaya.., dari 4 tu.. 3 aku tolak.. sebab lambat sangat offer.., 1
aja aku terima .. sampai sekarang ni..la aku kerja sini..

tips terakhir..hampir terlupa.. > kalau HR tanya >> adakah anda
bersedia bekerja jika ditawarkan jawatan dalam bentuk kontrak?
terpulang pada ko.., kalau ko jawab tak.. tak dapat la ko.. sebab
shell tak ambil dah permanent staff sekarang.., accept sahaja
kontrak.., itu ada satu tiket utk masuk ke shell dan berusaha dari
dalam utk menuju permanent.. (biasanya 1-2 tahun..)
starting salary? >> sensitif ni.., kalau ko fresh grads.. asking price
should not exceed 3k.., if you got 3-4 yrs experience..- tak lebih
dari 5k.. , kalau ada lebih 5 tahun experience.. 6-8k.., dan kalau dah
pernah bekerja dulu.. tak lebih dari 30%-50% kenaikan dari gaji
lama..


ﺘﻤﺍﻢ ﺍﻠﺗﻗﻮﻯ ﺗﺮﻚ ﺒﻌﺾ ﺍﻠﺤﻼﻞ ﺧﻮﻔﺎ ﺃﻦ ﻴﻜﻮﻦ ﺤﺮﺍﻣﺎ


Thursday, September 11, 2003

Interviewer: Shall we begin now ?
aku:yes.
ok:what is your spm gred?
aku:I got 7 agg.
Int: your current CGPA?
aku: 3.x
int: I resume here,shown that you being director for Information and Public Relation. So,what exactly that you did?
aku: info pr bla-bla promoting the society,managing people bla-bla
int: so, what is your experience in managing people ?
aku: bla-bla understanding their problems, try to get patience, etc bcoz of voluntary work and not get any payment for involvement.
int: tell me in the specific matters ...?
aku: ... .... bla bla bla. this and that project....etc. etc.

int: your SPM is 7aggr, why do you got 3.x?
aku : bla bla cocuricullum,sacrifice. bla bla (senornya grading kat sini A-90 dulu,lately je jadi A=85 plus kat sini dolu2 A,B,C,D,F skang je baru jadi A,A-,B+,B,B-,time aku dah setel banyak subjek.isk)

int: ok we going to the next phase of the interview. I shall test you critical thinking.
aku: ok
int : ok.tell me about National Park.
aku : bla-bla located at Pahang. bla bla
int: what is advantages and disadvantages of National Park?
aku:hmm wildlife preservation,green plant,etc,etc, kesan rumah kaca (tah apa term dia aku cakap tadi,abis interview terus lupa )

int: what is the advantages?
aku : (repeat+new mumbling points) etc etc.
int: what is the disadvantages?
aku : isk. bla bla bla

int: we come to the next phase. What question you wanna ask from us?
aku :is there any screening test after this ? bla bla , you calling from where? Damansara bla bla bla

int: ok, we gonna give the answer of the interview next week either by email or handphone.Bye
aku: bye.


petang tu pulak ada pekas test II advance telecom.
macam mana la aku boleh decide tarikh interview harini ? terganggu produktiviti peksa aku

isk. :p

Tuesday, September 09, 2003

salam,
I gotta call from Shell.
haha,I almost down to my nap when she called me.
anyway,I am shortlisted candidate!

wau! :p
like a dream.

but then the call gonna be by phone.hmmmm.... what sort of question gonna be asked?

"Adik dah makan ke ? "
haha....

that gonna be mental torture then.hee hee.

err,any other IS student gonna have that interview?

:)

wassalam.
hari ni nak pegi ke krystar. tadi baru je call. cik nazar ajak ke sana dari dulu lagi. harini baru terniat nak pegi.

aiseh.apsal mandrake yang pakai IP statik ni tak leh run?
ping keluar ok
maksud aku tak boleh nak surf.

nak buat cvs commit lagi la.isk.