Friday, October 28, 2005

Waktu solat dan tarikh hijri dalam Linux

"Penanggalan Hijriyah dalam komputer memang belum default kita temukan, tapi proyek konversi penanggalan Hijriyah secara astronomi sudah ada, bahkan aplikasi PHP mulai memasukkan fungsi penanggalan lunar Hijriyah ini. Dari sekian banyak informasi konversi Hijriyah ke Masehi dari pencarian Google saya temukan aplikasi sederhana berlisensi GPL untuk shell Unix/Linux dari proyek Arabeyes, yaitu itools singkatan dari Islamic Tools, terdiri dari idate, ical dan ipraytime. Selain itools, sebelumnya ada proyek serupa bernama hdate singkatan dari Hijri date yang berisi hdate, hcal dan praytime."

Catatan berkaitan software tersebut boleh dilihat di sini

Thursday, October 27, 2005

Le Inteleclualitas de Kapasitas

Bila aku baca buku al-Chaidar, terbitan Darul Falah tentang Imam SMK Kartosoewirjo dan perjuangan beliau dalam Darul Islam , aku try compare perjuangan orang tua-tua kita dalam sejarah Tanah Melayu. Agak Unik(bukan Unix ye geek-geek sekalian).

Perjuangan kemerdekaan di Indon perjuangan buluh runcing, dan perjuangan Darul Islam memang dahsyat, menggunakan senjata dan sebagainya. Merdeka dari Belanda, kemudian menentang PKI pula-seingat aku la. Buku tu bukan tebal mana pun,tapi sangat detail,setiap inci fakta dan ungkap kata dirujuk dari akhbar dan sumber bacaan klasik.

Begitu juga ulama-ulama mereka, garang dan agresif dalam memperjuangkan isu (namun harus juga diukur setiap tindakan dari timbangan ilmu, bukan main taram je).

Perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu tak kurang hebatnya, especially masa Jepun dan Komunis. Tapi seperti yang diungkapkan dalam buku-buku Sejarah, kemenangan Jepun ke atas British adalah satu boost up kepada semangat orang Melayu untuk merdeka.

Masalahnya-masih belum merdeka dari Ghazwul Fikr, serangan pemikiran :-)

Oh,tidak mengapa, kita ada barisan saff artis-artis sebagai idola yang akan membimbing kita.


Friday, October 21, 2005

TOEFL and ACM-ICPC challenge

Kena ambik TOEFL pulak. Aiseh. Sepatutnya aku sambung master bulan 12 ni, tapi disebabkan beberapa masalah di luar jangkauan pemikiran kotak manusia normal, ada la beberapa benda yang aku tak buat.

Anyway,aku assume that blessings in disguise la. Lagipun banyak keje nak kena setel besides sambung study. Konstruk new syllabi,handbook etc. Dan lepas raya pergi Beijing, insya Allah. Takde digital kamera sendiri,pinjam opis punya. Peking University, we are on our way there!

Good luck Gombak Compiler. Give them a challenge!

*PKU ada set of pix yang menarik,tapi sayang aku tak boleh letak jadi thumbnail kat sini.

Wednesday, October 19, 2005

Lame is not LAME

Saya cuba encode audio daripada sini untuk ditekap pada blog ini. Pada asalnya saiznya ialah 4.3M, saiz yang cukup besar. Dengan stripdown menggunakan Audacity atau Lame , anda boleh mendapatkan saiz yang lebih kecil.

lame --mp3input -m m -b 24 -s 22 Jeddaan.mp3 encoded-Jeddaan.mp3
ID3v2 found. Be aware that the ID3 tag is currently lost when transcoding.
LAME version 3.96.1 (http://lame.sourceforge.net/)
Autoconverting from stereo to mono. Setting encoding to mono mode.
Resampling: input 44.1 kHz output 22.05 kHz
Using polyphase lowpass filter, transition band: 8269 Hz - 8535 Hz
Encoding Jeddaan.mp3 to encoded-Jeddaan.mp3
Encoding as 22.05 kHz 32 kbps single-ch MPEG-2 Layer III (11x) qval=3
Frame | CPU time/estim | REAL time/estim | play/CPU | ETA
10414/10414 (100%)| 0:23/ 0:23| 0:24/ 0:24| 11.576x| 0:00
average: 32.0 kbps

ReplayGain: -3.3dB

Saya gunakan opsyen 24kbps dan 22khz(mono) supaya saiz mp3 tadi lebih kecil dan sesuai untuk stream. JazahuLLah kepada K4mL di atas tips asas.

$ ls -l encoded-Jeddaan.mp3 -h
-rw-r--r-- 1 najmi audio 798K Oct 19 09:48 encoded-Jeddaan.mp3

$ ls -l Jeddaan.mp3 -h
-rwxr-xr-x 1 najmi users 4.2M Oct 17 15:48 Jeddaan.mp3



The art of Ping

For the normal user like me before, ping is just a matter of tool that I use to know whether a node is up or down. But as time goes on, ping can be a death ping to a node, ping also can detect the OS of remote hosts. Previously I tried to solve a misterious shut down of a server (which I bet is an act of misconduct of some people). Looking at the log, and I got the host. After looking at the Nmap output, I got the Cisco router's MAC address. Confused. Ping helps. Also using traceroute, we can know how many hops the host need to connect to the router.

Afterall, ping Time To Live,TTL also helps:

@zalzalah ~ $ ping localhost
PING localhost (127.0.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.061 ms


TTL=64 is for Linux

$ ping sun
PING sun (sun) 56(84) bytes of data.
64 bytes from sun: icmp_seq=1 ttl=254 time=0.278 ms


TTL=254 is for Sun (each hop will minus 1 from the default,which is 255)

For windows it has different TTL(you can google it afterwards). We can know how many hops by using traceroute and also ping TTL. Cool eh?


Tuesday, October 18, 2005

'Fortune' Hadith






Linuxlah(Jep)
telah come out dengan teks fortune untuk hadith, dan untuk kali ini kebanyakan hadith adalah fadhilat puasa Ramadhan.

Source boleh dimuat turun di sini

Untuk Linux dan Open Source Operating System sahaja. Tak tau kalau windows boleh run fortune kat MS-DOS. Korang nak run? Sukati.


Plugin for Quranic Texts in MS Words

Somebody YM!ed me with this nice link

Monday, October 17, 2005

Pemikiran Politik Proklamator NII Imam SMK Kartosoewirjo

Salam,
Buku ni saya beli sewaktu di Bangi 2-3 bulan lepas, kalau tengok sticker diimport oleh Pustaka Indonesia(boleh jumpa di Jalan Masjid India). Agak sukar juga, sebab tulisan kecil, dan bahasa Indonesia yang pekat, ditulis oleh penulis prolifk Al-Chaidar(ada karyanya yang dikatakan dijadikan oleh CIA sebagai sumber rujukan-boleh tanya Ustaz Maszlee tentang tulisan-tulisan al-Chaidar ni.






Kemudian ada saudara-saudara saya yang juga berasal dari Jawa Timur, cuba-cuba juga saya berbual tentang Imam SMK ini, yang mereka katakan berasal dari Tasikmalaya.


Ulasan oleh rakan online seberang tentang buku ini boleh dibaca di sini

"Negara Islam sepertinya tidak diberi kesempatan untuk mengatur semua ketidakberesan bangsa. Terlebih dengan memutarbalikan fakta, manipulasi sejarah Darul Islam/DI/TII, citra Islam dalam pentas politik dan kekuasaan menjadi hitam oleh Orde Lama dan Orde Baru. Dengan bukti-bukti historis yang didukung sumber-sumber primer, Al-Chaidar menegaskan bahwa sistem politik Negara slam merupakan sistem yang universal. Sehingga, tidak mustahil, milenium ketiga nanti merupakan mileniumnya Negara Islam. "

Am I an atheist?


"I just filled in a form which states my religion as “No Religion”. So am I considered an atheist?

An atheist is a person who denies the existence of god. I do believe in a universal God but not religion. I feel that religions are man made and it’s faiths, believes and customs are the results of human interpretation. We all know the consequences of misinterpretation.

Do not think I have no respect for religions. I believe everyone has their right of choice. It’s only despicable when they force/cheat someone into it or badmouth other religions. I would not believe anyone’s God would approve of that.

So what do you call a person who believes in God but not in religion?"

Excerpts from here

Sunday, October 16, 2005

Review: Kiamat Sudah Dekat






Filem Indon bagi aku memang cukup sukar untuk ditandingi dari segi pengolahan plot, watak dan juga muzik. Filem Kiamat Sudah Dekat ini bagi aku cukup simple, dan mesejnya mudah, tapi sarat dengan sindiran bagi kita. Lakonan Andre Stinky, Ayu Pertiwi, Deddy Mizwar. Muka heroin dia ada sikit macam Nurul Izzah Anwar Ibrahim. hehe.

Friday, October 14, 2005

Album best?

Siapa dah beli album Sami Yusof ni? Saya baru dengar preview beberapa lagu yang boleh didapati secara mengGoogle (yang ni sample music I bet ;-) ).

Boleh jenguk laman web Sami Yusof di sini:

Ramadhan dari Ambon...

"Syarafudin Pattisahusiwa, warga BTNI Kanawa, Air Kuning, Batumerah, mengaku sangat bersyukur bisa memasuki bulan Ramadhan tahun ini. Sejuknya cuaca juga sangat membantu dirinya dan warga muslim dalam menjalankan ibadah puasa. "Semua terasa ringan," katanya.

Baginya, Ramadhan kali ini memiliki nilai tersendiri dibenak hatinya. Ia juga merasakan ruang gerak warga kota Ambon tidak terbatasi lagi berdasar komunitas. Warga Muslim sudah bebas masuk daerah Kristen, demikian sebaliknya. Memang hunian warga berdasarkan komunitas belum bisa dihilangkan dari warga Ambon. Saat ini antara komunitas Muslim dan Kristen masih terpisah tempat tinggalnya."

artikel penuh boleh diperoleh dari sini

Sultan Muhammad Al-Fatih
Sang Pembuka Istanbul

"
Sultan Muhammad Al-Fatih pun melancarkan serangan besar-besaran ke benteng Bizantium di sana. Takbir "Allahu Akbar, Allahu Akbar!" terus membahana di angkasa Konstantinopel. Pada 27 Mei 1453, Sultan Muhammad Al-Fatih bersama tentaranya berusaha keras membersihkan diri di hadapan Allah SWT. Mereka memperbanyak shalat, doa, dan zikir.

Hingga tepat jam 1 pagi hari Selasa 20 Jamadil Awal 857 H atau bertepatan dengan tanggal 29 Mei 1453, serangan utama dilancarkan. Para mujahidin diperintahkan supaya meninggikan suara takbir kalimah tauhid sambil menyerang kota. Tentera Usmaniyah akhirnya berhasil menembus kota Konstantinopel melalui Pintu Edirne dan mereka mengibarkan bendera Daulah Usmaniyah di puncak kota. Kesungguhan dan semangat juang yang tinggi di kalangan tentara Al-Fatih, akhirnya berjaya mengantarkan cita-cita mereka."

artikel penuh di sini

Friday, October 07, 2005

Kuliah Ustaz Asri

Kuliah khas sempena Ramadhan oleh Ust. Dr Asri

  1. 15hb Oktober 2005 jam 10 pagi di kelab golf perkhidmatan Awam M'sia (KGPA) Bukit Kiara, Off Jalan Damansara
  2. 16 Oktober 2005,10 pagi di Taman Sri Ukay

Thursday, October 06, 2005

Demi sebuah keyakinan....

Memang hidup tidaklah hitam putih.
Dan Socrates pun telah mati menenggak racun,
untuk sebuah keyakinan.
I'm selling my Palm Xplore G88!

Salam,
I'll sell this stuff.

Interested?
Bid here

Tuesday, October 04, 2005

PDA Phone, PDA, Mobile Phone

Salam,
Baru beli PDA Phone(used) dari one of my ex-officemate. Seems this is my first time dealing with this stuff, I have to learn *a lot* installing things, using cradle etc.


Image hosted by Photobucket.com




Nice looking, but when dealing with PDA, one of the thing ialah benda ni macam komputer jugak,kena reset dsb.

Kalau nak beli PDA, beli PDA saja. Phone,phone saja. Or Navigator macam Nokia should fit you.
(new gadget got Bluetooth support. Mine only got IRda)
Salam Ramadhan...

Ramadhan menjenguk lagi,
Mengintai meminta izin di balik tirai Sya'ban.

Sya'ban tersipu bagai dara sunti mengundur diri,
Lantas Ramadhan tampil kini...

Selamat bertarawikh,saudaraku.
Selamat menunaikan ibadah puasa.
Jangan membazir membeli makanan berbuka, dan yang penting
bangunlah untuk ibadah sahur.

Lagi cantik kalau dapat solat tahajjud.

Wassalam :-)


---------------------------------------------------------------------------------------------
zalzalah ~ # uptime
12:43:41 up 3 days, 23:47, 2 users, load average: 0.35, 0.14, 0.10

-----------------------------------------------------

Monday, October 03, 2005

Pesan pada angin....
Buat titipan pembaca (kalau ada).

Pesan pada angin
Agar menyampaikan tutur bicara hati
Dalam usaha membina kendiri
Asal tidak menyimpang haluan tetapan Ilahi.

Pesan juga pada angin
Supaya menuturkan tarian jiwa ini
Buat pelangi
Agar terlukis warna warni hati ini

Angin
Pesanku lagi
Titipkan lakaran jiwaku ini
Pada langit di atas kami
Agar melakar awan memutih

Angin
Kalau masih di situ
Harapanku agar dirimu masih seperti dulu...

Luahan marhaen songsang,
-mnajem