Thursday, December 29, 2005

Nak pinjam shell?

Ada kawan-kawan anda yang nak run application above defense parameter dan mula berbaik dengan anda untuk pinjam shell?

Anda pening kepala?

Ada caranya, guna SSH authorized_keys

1- Guna ssh-keygen dengan option RSA atau DSA
ssh-keygent -t rsa

2- Salin ke remote shell
scp id_rsa.pub bla@bla.org:~

3- Cipta/Tambah dalam ~/.ssh/authorized_keys

cat id_rsa.pub >> ~/.ssh/authorized_keys

4-Siap.
Kalau Unix password korang tukar banyak kali pun,kawan tu still boleh guna shell korang. Yang penting kena percaya la. Kalu tarak percaya,beskal pun tak kasi pinjam.

Wednesday, December 28, 2005

KDE 3.5 Satay Fiesta: The Report









Bro root future wishlist ialah untuk tempat yang ada free hotspot future. Well-well tak sure kat mana nak buat dan bila-kena tunggu Sebol punya Gnome keluar la.

As expected-everything tried to be relate with Unix,lawak rm -rf dan sebagainya. Aku dah agak dah... mesti jadi lawak geek punye.

:-)

Monday, December 26, 2005

Makan-makan KDE 3.5

KDE 3.5 dah released!
Walaupun aku translated KDE (yang sekarang ni sharuzzaman paling aktif update dan commit), tapi aku guna WindowMaker. Aplikasi KDE yang aku selalu guna ialah KPrinter, sebab secara teorinya waktu nak print, CUPS akan verify melalui KPrinter,samada cetakan tu satu page A4 atau dua page dalam satu A4. Dulu KPrinter ni dikenali sebagai Qtcups. Kalau korang nak try boleh la set Kprinter,jimat kertas dan handy kalau nak buat notes.

Cekupan skrin KDE 3.5 di dalam mod Bahasa Melayu boleh dilihat di sini

Makan-makan KDE 3.5 adalah seperti berikut:

Hari: Selasa, 27 Disember 2005Tempat: Haji Samuri Satay Kajang(dekat Stadium)
Masa :9.30 malam


Sendiri belanja ar... takde sponsor :-)

Friday, December 23, 2005

Melangkah ke depan...

Dulu waktu lepas sekolah, aku suka kat sorang budak ni. Mula-mula kawan biasa, lepas tu suka. Hehe.

But then, biasalah, bab begini bukan kepakaran aku, not my leg kata orang. Jadi kawan biasalah, tapi lebih kepada best friend. Kiranya dalam hidup aku ni (dulu) ada 2 orang yang ingat hari jadi aku even aku tak remind. Eh kejap,tiga. Pelik jugak perangai orang perempuan ni, benda macam ni boleh ingat. Dan yang best, time besday aku dapat la gift. Pelik lagi, aku ni bukan pakwe diorang pun.

Dalam last few months salah seorang daripada diorang tanya aku, jadi ke nak kahwin dengan dia. Aku tergamam sebab dah lama tak kontek tiba-tiba tanya soalan gitu. Tiba-tiba aku terasa dewasa. Tiba-tiba aku terasa aku ni dah tua rupanya, dah patut nak kahwin.

Dan jawapan aku? Negatif. Memang baik dan sopan santun budaknya, kerja pun mantap. Kira kata orang kalo aku jadi househusband pun tadak masalah. Tak perlulah aku detailkan sangat, nanti korang tau pulak. Kalo tau pun aku tadak masalah, dah jadi bini orang pun. Mentally aku tak ready, duit mungkin boleh top up sikit sebanyak. Tapi aku tak ready. Just not ready.

Tak lama lepas tu, dia hantar SMS, nak kasi kad(surprise!). Rupanya ada family arrangement. Parent dia tanya bila nak kahwin etc,since aku tolak,dia proceed dengan kiranya perfect stranger lah.

First time rasanya, aku pergi kenduri kahwin 2 rumah(laki perempuan). Tengok dia pakai baju pengantin, lawa pulak(memang lawa pun). Bila aku borak-borak ngan suami dia, background akademik dari tempat yang sama.

Tu je aku nak bagitau korang, kalo korang frust dulu, maybe ada peluang masa depan. Lepas tu mungkin frust balik. Hidup ni kan macam roda, bumi tu kan bulat. Kejap atas,kejap bawah,begitulah fitrahnya.

Bak kata orang Jawa, "Hidup mesti terus!"
Cry for commit!

Since my KDE Localization(L10n) commit was last Feb 2005, I try to revive back my 'commit' skill ,plus with extra dosed paracetamol and no-no Pfitzer pyshophathic non-encapsulated dehydration drugs powder. Here is the most "w00t" I done;

Sending a private SSH key in a non-encrypted mail means that anyone
could have
read it on the way. Don't ever ever send a private SSH key to anyone.

Please create a new ssh key pair, and send us *only* the public one.

David


Since I already forgot my keypair passphrase, I have to create all those again; and yet, I found out that I already lost my knowledge-which key to be sent-dude!

$ssh-add
$svn co svn+ssh://mnajem@svn.kde.org/home/kde/trunk/l10n/ms/messages

.........................

U messages/kdelibs/kdeprint.po
A messages/kdelibs/ktexteditor_docwordcompletion.po
U messages/kdelibs/kio.po
U messages/kdelibs/libkscreensaver.po
U messages/kdelibs/cupsdconf.po
A messages/kdelibs/kioexec.po
A messages/kdelibs/kstyle_plastik_config.po
U messages/kdelibs/kabc_dir.po
U messages/kdenetwork/desktop_kdenetwork.po
U messages/kdenetwork/kopete.po
U messages/extragear-toys/desktop_extragear-toys_kfortune.po
U messages/kdemultimedia/desktop_kdemultimedia.po
D messages/temp
Checked out revision 490750.

I will commit my KDE SVN repository again,after months! Yeay!


Thursday, December 22, 2005

Love is all I need?

Weirdo,weirdo! Hehe.

Since when I am talking about the encrypted pulse that walking through my blood vein and being pumped out by heart... duh?

Hey,hey. Actually aku tak nak sebut pasal chenta whatsoever,since I am not a specialist in this stuff. I am talking about codes. Since aku cuba untuk jatuh cinta dengan programming, since bidang IT ni, nak tak nak aku kena code. Larila macam mana pun, aku kena code jugak.

Paling koman pun Shell Script.

Sebenarnya aku suka problem shell script,compared dengan main Web Programming,Database dan juga C/C++ or Java. Padahal semua tu procedural language,atau pun Object based.

Talking about sed,awk and regular expression, I am beginning slowly to get this things comes into my heart. Since banyak problem aku jumpa, dan the idea bila nak kemaskan masalah, aku nak masalah aku diselesaikan dengan cepat, tepat dan paling efisien :-)

Contoh yang aku pernah cuba selesaikan dan seronok ialah:

  1. Generate thumbnail
  2. Delete/Create user secara mass
  3. Rename fail secara mass

dan lain-lain problem aku tak jumpa lagi,since aku tak jaga server. Mostly problem personal sahaja.

Setakat ini problem adalah berbentuk sh/bash sahaja. Aku nak tau bila pulak aku kena solve masalah csh/ksh based?


Wednesday, December 21, 2005

Free Laptop? Boleh caya ke?

Cuba klik sini ,

See whether you can trust it or not :-)

Distributed Computing

I send my application for my Masters to IPS (Institute Pengajian Siswazah), USM last few weeks. Just got the reply card. Looking at my study leave application, seems that I have to accompany my course outline with the form.

Migrating from Bachelor degrees to Masters-a lot of term that is 'alien' to me=

  • independent study
  • research
I choose 'Distributed Computing' as my area of specialization. Reasons? I always like the idea how computers can improve human's health, figuring out how to compute complex algorithm of certain medical disease calculation. One project that still run on my machine, and will run until I don't want(or Allah-for sure) it to run is;

Folding Project

Though the project's code is not available, I put trust for my machine to run this stuff. Nice. But I wasn't sure whether it's actually run the said calculation or I am helping CIA to track world's wanted terrorist. Duh.

Hopefully I can do excellent research on this stuff for my masters. Long way to go, I called IPS USM and they said; start at July 2006.

Sigh.

Wednesday, December 14, 2005

Maskahwin yang Hilang

Sebuah buku panduan yang memang praktikal untuk orang2 yg nak kahwin tapi tak cukup duit. Dalam buku tu dia bagi panduan mcm mana nak urus kewangan, mcm mana nak simpan duit dan juga mcm mana nak cari duit tambahan.

Memang berbaloi lah kalo baca... kepada awek-awek yang pakwenya asyik mengeluh takde duit.. mungkin leh hadiahkan buku nie pada mereka..

Nak kahwin? Plan nak kahwin? Tapi tak cukup fulus? Atau fulus ada tapi tak cukup confident?
Silalah klik sini

Tuesday, December 13, 2005

IELTS? Registered.

I registered myself for IELTS in the incoming January. Went to Selangor Dredging building at Jalan Ampang just know, I got my name registered at British Council for the exam. Costs RM495, quite scary anyway.

Plus, registered for the British Council library- quite okay with some books and computers in the lab.

The funny thing when I decided to go to the British Council is that, I opt to go by bike instead of my Satria; one of the reason is that I know that Jalan Ampang is a busy road, another one is that, I don't want to pay for car parking.

hehe. Still need my EX5 bike somehow,someway...

Wednesday, December 07, 2005

Uh,uh! Adding new user

Salam,
Any better solution, please share. This what I have/tried did so far;

1-Make a longfile name with matric numbers;
e.g
01234
02345
03455

save in user.txt

2-As there are a lot of users with different matrix number, the idea is
to keep username unique and easy to recognize as possible;

use sed (unix Stream Editor);

sed -i 's@^\([0-9]\)@coursename\1@g' user.txt


this will put the course name as the prefiks of the matrics number
inserted in the longlist(so you save time to insert same thing for many
times).

(replace coursename with the name that relates; spl or java,AI for example).

3- run this script, say here adduser.sh

#!/bin/sh
#adding user
for i in `cat userlist.txt`;
do useradd $i -s /bin/bash -d /home/$i -m ;
echo $i;
passwd $i;
done


This is the fastest and the accurate that I can do, you all might have
better solution. Thanks!
(Adding new users on 2 different machine plus 2 new password enquiries
means we need better way of adding new users).
p/s: still figuring out the best way to assign password in the loop here

Monday, December 05, 2005

Dewa

Dari sini

Aku suka dengar lagu indon-Peterpan,Sheila on 7, Padi pun sodap.

Dewa punya mp3 je aku tadak. hehe.

By the way, aku dah beli kaset SamiYusuf, in case korang tak kenal lah. Kaset dia susah gak nak cari, aku nampak benda ni pun kat pamplet Saba Islamic Media
Yang kurang bestnya lagu ada lapan je, harga RM17.90 . Kaset Raihan ke kumpulan lain ke banyak sikit. hehe.
Ubuntu

Since last few months when I received 30 CDs of Ubuntu(which also includes the unusable 64bit and PPC stuff), I surprised that Ubuntu still running their Free CD services.

New thing about their registration is that I automatically registered to Launchpad, the OSS portal.
Have to wait for the Free CD (pretty package,anyway). If you want it quick, just download the ISO here

Friday, December 02, 2005

Wahabi, oh Wahabi!

Wahabi Adalah Wahabi

Aku nasihatkan, rujukan kita adalah al-Qur'an dan sunnah Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku katakan, hadis hendaklah dipastikan sahih dari Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku cuba amalkan ibadatku mengikut cara Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku cuba amalkan solat mengikut cara Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku nasihatkan bahawa amalan itu dan ini bukan dari Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku katakan ramai guru-guru kini tidak mengajar dengan kaedah yang asli
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku bertanya guru, apakah dalil sahih untuk aku ikuti
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku katakan agama ini tidak semesti semuanya mengikut as-Syafie
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku katakan, khurafat, syirik dan bid'ah amat dilarang oleh Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku tidak hadiri kenduri arwah kerana ianya dilarang oleh Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku mengatakan kenduri arwah juga dilarang oleh as-Syafie
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku katakan amalan khusus Nisfu Sya'ban bukan diajar oleh Nabi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku juga katakan ianya juga dilarang oleh al-Qaradhawi
Lalu aku dipanggil Wahabi

Aku pun tidak tahu, siapakah sebenarnya Wahabi?

Kata mereka Wahabi adalah Wahabi

Aku bertanya lagi, siapakah sebenarnya Wahabi?

Kata mereka Wahabi adalah Wahabi

Aku semakin bingung siapa itu Wahabi

Namun ...

Jika benar Wahabi adalah yang nak ikut sunnah Nabi... Biarlah aku dipanggil Wahabi

Jika benar Wahabi yang melarang khurafat, syirik dan bid'ah dari
diikuti... Biarlah aku dipanggil Wahabi

Jika Wahabi hanya beramal dengan amalan yang sahih dari Nabi...Biarlah aku dipanggil Wahabi

Aku ingin mendapat keredhaan dari Ilahi
Biarlah aku dipanggil Wahabi
Semoga di akhirat bersama Nabi aku berdiri
Biarkan aku dipanggil Wahabi
Aku hanya inginkan syafaat Nabi untuk syurga yang kekal abadi
Biarlah aku terus dipanggil Wahabi


Sumber: Klik sini