Saturday, June 23, 2007

........speechless

Salam,

Aku lately mengalami masalah kesempitan wang yang serius disebabkan kereta satria aku yang berusia 10 tahun ada major repair.. dalam bulan ni je untuk kereta aku abis RM600 untuk maintenance. Ganti spectacle lagi. Accumulated maintaince expense untuk keta yang aku beli sejak Disember 2005 ni dekat RM3000 jugak. Ganti absorber,ganti tayar (haritu kan pancit-tayar last yang aku tak penah ganti pancit balik dari Kangar. Tayar tu tahun 2001. Owner lama tak tukar. Nasib la). Gaji macam aku ni dok seorang pun dah boleh jadi defisit, nak bayar PTPTN(auto deduct), loan laptop aku 2 tahun, then medical card(aku memikirkan sebab arwah abang aku dulu pernah kena kanser umur 29 tahun.. dan kebetulan dia ambik insurans tu tak jauh tarikh dari dia kena sakit tu, kampeni insurans tak nak bayar sebab assume dia dah tau sakit baru ambik polisi. Nak buat macam mana. So sewaktu sihat la fikir nak ambil polisi gini). Memang ada medical benefit, tapi kita tak tau future jadi apa, dan setakat mana medical benefit tu boleh bantu kita, atau waris. Aku pun bukan nak dok sorang je selama-lamanya.

Dulu pernah mengajar under CITA, dapat le duit lebih.. tapi tang tu je le, lepas tu takde peluang pun. Nak tulis buku, tak pasti la macam mana aku nak start. Kalau tulis untuk FOSS, sekarang ni dah ramai dah orang boleh google, baca tutorial free.

Nak tulis program untuk tujuan komersial.. aku bukan regular programmer. Setakat ni aku nampak skill aku menulis.

Ada gak plan nak buat part time. Dulu ada la si Trunasuci ajak aku untuk satu projek Nagios ni.. aku dah buat sample configuration.. skang senyap je projek tu tak tau la apa cita. Dapat dalam 4-5 ratus jadi gakla ... lepas installment keta 2-3 bulan.

Keta ni paling banyak abiskan duit,tapi terpaksa guna sebab nak ke sana sini. And I guess lepas ni banyakkan naik motosikal saja.. dan guna compartment belakang untuk letak barang-barang senang rosak kalau jadi hujan.

Ya Allah permudahkan lah rezeki aku.

Sebut pasal cari duit lebih ni, aku tengok ada kecenderungan beberapa kenalan yang masuk e-investment etc. Bagi aku diorang ni tidak begitu teliti dan ambil mudah isu-isu muamalat dalam Islam. Dan oleh sebab mereka cuba tarik aku, aku argue polisi/skim ni dari beberapa aspek, satu sebab nak masuk bukannya free. Dua, disebabkan pulangannya terlampau menggiurkan dan menarik hati. Bak kata orang, if it's too good to be true, then it's too good to be true.

Keduanya dari segi keberkatan. Katalah kayapun, rezeki tu bukan datang dalam bentuk duit SAHAJA. Tapi kesihatan pun rezeki juga, orang ajak makan free pun rezeki juga. Kereta sihat walafiat pun rezeki juga. Pendek kata, kalau gaji kecil, tapi ada barakah, hati pun senang dan tak keluh kesah. Kalau yang berkeluarga, anak-anak yang soleh dan mendengar kata pun satu rezki yang tak ternilai. Apatah lagi jika sihat dan kurang membuat masalah/onar.

Duit yang haram, atau syubhat akan menyebabkan perkara-perkara luar duga. Setakat ni aku dah cuba nak jaga sumber-sumber rezeki ni.. sebaik mungkin. Software/perisian pun sekadar mampu cuba guna yang FOSS, sebab kurang unsur syubhat. Kalau takde, ha, code la sendiri :p

Wassalam.

8 comments:

Eddy Mulyono said...

Why not look for sysadmin jobs?

Since you run Gentoo, I'm pretty sure you're "above average".

And you can probably "invest" in RHCE classes for backup.

Good luck, and God bless.

-Eddy

mnajem said...

Well eddy. It was a long time since I received your comment on my blog.

Well, perhaps I'll look into this system admin/integration job.

As for RHCE class, I wonder if the a lot cheaper LPI is worth?

Eddy Mulyono said...

> As for RHCE class, I wonder if the a lot cheaper LPI is worth?

Disclaimer: I work as a programmer, not a sysadmin.

Depends on your definition of "worth".

RHCE has the "RedHat" brand. Most Linux servers in the industry runs RedHat.

So, if "worth" for you means "getting a job easily", maybe LPI is worth less than RHCE.

But, as I understand it, LPI's certification is more generic (Debs and RPMs).

So, if "worth" for you means "showing that I can do any Linux, not just RedHat", maybe yes.

But, my original point is that, IMHO, certifications should be... "backup". You should:
1. look at the job postings
2. find the ones you want
3. analyze their requirements (which might include giving them a call. "When you put RHCE as a requirement, does that mean you guys use RedHat in production? Or is it just to make sure that the candidate knows Linux?)
4. build your talent profile towards it


And, remember, some (nice) companies might sponsor your certification training.

Thats my 2 Rupiahs,

-Eddy

mnasir said...

Cuba ko bayar zakat bro.

mnajem said...

aku ada buat potongan zakat beb(though actually tak wajib bayar sebab save kat tempat yang dah siap bayar zakat simpanan).

kahmadz said...

A'kum bro mnajem,
Bagus bro ko tak lupa bayar zakat tiap2 bulan. Alhamdulillah. Cuma kalau nak rezeki yg lebih murah tu kena banyakkan bersedekah. Kalau boleh setiap hari. Seringgit pun tak pe asal ko bersedekah setiap hari. InsyaAllah rezeki akan lebih murah. Tak percaya cuba buat tengok. InsyaAllah Allah akan ganti duit tu dengan balasan yang berlipat ganda. Amin.

- kahmadz@gmail.com

Anonymous said...

salam/alaikum
i'm a working lady
single
very dedicated and committed to work
workaholic
having so much time with books and spend less time outside
i rarely spend my money to buy things
just to get things very necessary to me...
i spent so much money on books
usually around 300 ringgit per months and others to pay my car, house, for my younger siblings and parents...
my parents are still working then...
we are very busy with life..
just to share with you

kata orang, "makin tinggi gaji kita, makin rasa tak cukup"

try to live a life moderately..
sadaqah everyday
even a simple 10 cents you halalkan when buying foods
insya-allah... ada barakahnya...

i'm advising myself as well as others

zeph said...

start coding, be a programmer :)