Saturday, June 23, 2007

........speechless

Salam,

Aku lately mengalami masalah kesempitan wang yang serius disebabkan kereta satria aku yang berusia 10 tahun ada major repair.. dalam bulan ni je untuk kereta aku abis RM600 untuk maintenance. Ganti spectacle lagi. Accumulated maintaince expense untuk keta yang aku beli sejak Disember 2005 ni dekat RM3000 jugak. Ganti absorber,ganti tayar (haritu kan pancit-tayar last yang aku tak penah ganti pancit balik dari Kangar. Tayar tu tahun 2001. Owner lama tak tukar. Nasib la). Gaji macam aku ni dok seorang pun dah boleh jadi defisit, nak bayar PTPTN(auto deduct), loan laptop aku 2 tahun, then medical card(aku memikirkan sebab arwah abang aku dulu pernah kena kanser umur 29 tahun.. dan kebetulan dia ambik insurans tu tak jauh tarikh dari dia kena sakit tu, kampeni insurans tak nak bayar sebab assume dia dah tau sakit baru ambik polisi. Nak buat macam mana. So sewaktu sihat la fikir nak ambil polisi gini). Memang ada medical benefit, tapi kita tak tau future jadi apa, dan setakat mana medical benefit tu boleh bantu kita, atau waris. Aku pun bukan nak dok sorang je selama-lamanya.

Dulu pernah mengajar under CITA, dapat le duit lebih.. tapi tang tu je le, lepas tu takde peluang pun. Nak tulis buku, tak pasti la macam mana aku nak start. Kalau tulis untuk FOSS, sekarang ni dah ramai dah orang boleh google, baca tutorial free.

Nak tulis program untuk tujuan komersial.. aku bukan regular programmer. Setakat ni aku nampak skill aku menulis.

Ada gak plan nak buat part time. Dulu ada la si Trunasuci ajak aku untuk satu projek Nagios ni.. aku dah buat sample configuration.. skang senyap je projek tu tak tau la apa cita. Dapat dalam 4-5 ratus jadi gakla ... lepas installment keta 2-3 bulan.

Keta ni paling banyak abiskan duit,tapi terpaksa guna sebab nak ke sana sini. And I guess lepas ni banyakkan naik motosikal saja.. dan guna compartment belakang untuk letak barang-barang senang rosak kalau jadi hujan.

Ya Allah permudahkan lah rezeki aku.

Sebut pasal cari duit lebih ni, aku tengok ada kecenderungan beberapa kenalan yang masuk e-investment etc. Bagi aku diorang ni tidak begitu teliti dan ambil mudah isu-isu muamalat dalam Islam. Dan oleh sebab mereka cuba tarik aku, aku argue polisi/skim ni dari beberapa aspek, satu sebab nak masuk bukannya free. Dua, disebabkan pulangannya terlampau menggiurkan dan menarik hati. Bak kata orang, if it's too good to be true, then it's too good to be true.

Keduanya dari segi keberkatan. Katalah kayapun, rezeki tu bukan datang dalam bentuk duit SAHAJA. Tapi kesihatan pun rezeki juga, orang ajak makan free pun rezeki juga. Kereta sihat walafiat pun rezeki juga. Pendek kata, kalau gaji kecil, tapi ada barakah, hati pun senang dan tak keluh kesah. Kalau yang berkeluarga, anak-anak yang soleh dan mendengar kata pun satu rezki yang tak ternilai. Apatah lagi jika sihat dan kurang membuat masalah/onar.

Duit yang haram, atau syubhat akan menyebabkan perkara-perkara luar duga. Setakat ni aku dah cuba nak jaga sumber-sumber rezeki ni.. sebaik mungkin. Software/perisian pun sekadar mampu cuba guna yang FOSS, sebab kurang unsur syubhat. Kalau takde, ha, code la sendiri :p

Wassalam.

Tuesday, June 19, 2007

Behold!

Packing up stuffs. Get ready to move. Asking towkeys for box. Got few with no costs, but since I'm refused to ask the same towkey then I go for another shop. He charged me RM0.30 each box taken. I took 4. Well, I'm quite generous in some sense.

Sent another copy of my writings for hard-cover binding. The amoi charged me RM28. Well, my writings actually did not fit well with hard cover so she can't put my name at the cover's side. So let it be in the front. Golden color mini thesis cover with my name written in uppercase-golden color.
It'll take 3 days to accomplish so I have to stay here doing something.. i.e prepare for my job.

Next, photocopied my letter so that I can ask for the copy to be certified. It went well, except they can't certified the print out copy of any result. Not yet I guess. So, this is out of my prediction.

Oh, I've to wait for 2nd hand shop to buy my 1 month newspaper collections. I guess I'll gain around RM3-4. Enough to let my car for automated wash.

Adios.

Sunday, June 17, 2007

Space Explosion: How it really relates to regular expression



In my mini thesis, I concentrating on pattern matching algorithm which relates to packet payload processing. During my literature reviews, I came across to regular expression "space explosion". The phrase rather seems remind me to inter galactic war in Star Trek, Starwars, Battlestar Galactica or things like that.

Dealing with regular expression led me to read more: time & space consideration. Somehow it led me to think about Quantum Physic (which unfortunately I never learn pure sciences subject during my secondary school, so I'll avoid to elaborate things I didn't know).

I did google to the Internet and try to use "space explosion" and pair with regular expression phrase.

Quoting this paper:
Pattern matching using regular expressions is distinct from static pattern
matching, where the input string is matched against other literal strings. In regular expressions, meta-characters with special meaning are used, and a single regular expression can represent several strings. Regular expressions augment the challenges of static pattern matching (e.g., overlapped matching) with other ones, such as space explosion (regular expressions can represent very large strings in a very compact form)
So I guess "space explosion" means character such as asterisk(*) or decimal/period(.) which led to many pattern being greedily grabbed and fetch either to standard output or input.

Am I correct here?

*pix taken from here

Wednesday, June 13, 2007

Resurrection

I have to do something that should make myself enjoy because for some reasons I felt unmotivated. Eat, sleep, surfing etc which are daily routines somehow really make me bored. Maybe I should go fishing.

Oh yeah. Called Makri and asked whether there is room available to rent somewhere that he knew. Will going back to KL soon and start working as before.

Friday, June 08, 2007

Persistence


It's always hard to be persistent, don't we?
Making people pleased


"Everybody lies"

Do you? Do we?
Try to hide the truth facts so that people pleased. And they feel comforted. Yet you suffering yourself try to accept what other people did to you.

It's normal.
Of course it was. It is. And it will. But the obvious effect of making people pleased is that you sacrificed something that you appreciate most. Or at least, you feel sad to sacrifice it. But do they know? Do they care? Do they appreciate? Do they even realize you actually making hard decision to please them, or he? or she?

Obvious reason. The art of playing chess is to sacrifice your pawn. For current being to achieve your ultimate goal you have to suffer now, cry now, sacrifice now. Regret now.
But does that guarantee you the joyful & cheer days later? Or you regret later. Worse, everlasting loser that God ever created.

This writings however, does not have any purpose. It was a writing. But, since it was written in English, so everyone reached these ASCII texts and their brains interpret these Roman characters and making conclusion.

I have a dream to write English literature. But then since I didn't score my IELTS tests with straight 9.0 (this means I don't want to give any hint how much did I scored), I can't be proud of my writings. It might be catastrophic. Or, it might be only understood by me. I can tell my writings full of grammatical typos. Or it was the best way to describe grammar-blind.

Why do WE exist?
To be a toy for someone else so that they can manipulate us?
To be a tool so that we can please people so that we can maintain our existence?
Or?

Wednesday, June 06, 2007

Pirates of Carribean

I watched this.
Needless to conclude I guess.

Tuesday, June 05, 2007

"Thinking"


Deep thought indeed. I am counting days to end my study here. If things happened as planned, I'll be back to my job as before. Well, with new responsibilities and tasks, I hope that I'm effective to accomplish tasks.

The question is, what will I face in the incoming tasks. But as time goes by, I'm sure that I can adapt to it. At least for the time being I try to do so.

Viva

It's fun to answer people who question me back. You plan to buy Viva(which they mean, newly announced Malaysian car)
Obviously putting "preparing for viva, or I'll have my viva soon" leads to "wow ko beli viva ke?"
I'll have my viva soon. A bit depressed. Nervous as well. Just wondering what kind of question gonna be asked. What sort of inquiries, do they drill my writings, do they satisfied with my work.
Do my work simple enough? Do they need me to do corrections?

Bah. It doesn't sounds comfortable for me. Watching anime "Death Note" didn't help as well.

Erm thinking to post in the next writings. How to get back my RM1,500 back. Yesterday I repaired my car, replacing new tyre, new timing belt, new air filter and it costs me RM390.

So, credit card helps here. Since I desperately need to change my spectacle. The screw loosen already. No choice. I've to keep my charm pretty stable, otherwise put celluloid tape to it.
But it doesn't seems appropriate.

Monday, June 04, 2007

Gnuplot

I came across with gnuplot few days back when I was forced to generate a graph which portrayed memory and cpu usage for certain process with specific IDs. Gnuplot doesn't seems bad although I guess it was a little bit cryptic at first.

I did installed Gnuplot in my cygwin terminal as well. Anyway it seems that cygwin didn't have some tool that I need to work on and I believe that if I want to do any profiling task, just do it natively on *nix instead.

Well, I just put some of the important links here in case I need it afterwards:

Gnuplot tutorial

IMHO, Gnuplot is the best tool once you deal with lot of lines of data say, in text file log output. It really helps you I mean it. You can create the same graph(almost) in the spreadsheet such as Excel or Calc, but I think Gnuplot gives you more in term of customization and it really awesome. Dealing with hundreds, even thousands of data; I don't think you want to cut+paste all these within your spreadsheets. It doesn't really comfortable at least for me.

Try Gnuplot, hopefully you wouldn't regret.

;)
Tanpa Tajuk

Monolog

Izinkan aku menulis aku dalam bahasaku sendiri. Satu sebabnya ialah kebebasan aku menulis dalam bahasa lidahku keduanya kerana sindrom pembacaan aku lebih menulusuri aliran sastera lewat karya klasik Indonesia dan juga Malaysia.

Satu isu yang aku lontarkan di sini ialah satu artikel mengenai "kejayaan wanita" di dalam suratkhabar lewat beberapa pekan yang lalu. Isunya ialah mengenai kejayaan individu wanita dalam bidang pekerjaan. Toh aku terkagum betapa suksesnya individu ini di dalam kariernya, dengan nilai perniagaan jutaan ringgit. Tapi.

Tapi?

Tapi malangnya sudah bercerai. Ya, banyak isu berlegar lewat kepala aku ini. Sibuk sangat dengan urusan kerja, sampai tanggungjawab keluarga terabai? Atau memang sikap wanita itu yang menyebabkan masalah cerai? Atau suami sudah ada calon yang lebih bergetah dan berdahi licin?

Hem.

Toh perkara ini bukan satu isu yang biasa dibincangkan oleh lelaki, terlebih di dalam blog. Tapi aku selaku pemerhati dan pemikir, setiap perkara, setiap saat, setiap peristiwa cuba aku ambil 'ibrah/pengajaran supaya tidak tersungkur di dalam laluan hidup. Jadinya,apa kesimpulanku?
Dulu pernah aku baca di dalam satu forum ini, luahan beberapa individu yang menjadi full time housewife, dan alhamdulillah mereka bangga. Namun di satu tempat lain, beberapa individu berkeluh kesah, gelisah kalau mereka akan jadi full time housewife, antara sebabnya:
  1. tiada peluang untuk bergaul
  2. tiada peluang untuk buat wang sendiri
Jadinya aku berfikir lagi. Kerja ini satu untuk mencari wang. Keduanya untuk membunuh kebosanan. Tapi, kalau sudah kemaruk kerja, rumah tangga dan tanggungjawab terabai, apa manfaatnya?

Fenomena seterusnya pada pemerhatian aku ialah pengambilan PRT, Pembantu Rumah Tetangga. Satu opsyen yang mendesak, jika memerlukan. Tetapi sekiranya mampu, kenapa tidak tangan si isteri/ibu sendiri yang mengatur rumah sepanjang permegian suami?

Toh gak ada salahnya kalau mengambil pembantu. Tetapi, memikirkan tanggungjawab isteri,adakah ia sekadar teman & mesin penghasilan anak saja tanpa ada memikirkan modul untuk menjadi murabbi/pendidik bagi zuriat sendiri? Aku kira masalah sosial yang terdiri dari mereka yang bersyahadah dan mengaku dirinya mukmin dan muslim, malahan paling keji bertudung litup ini adalah soal pendidikan.

Pendidikan yang semakin menjadi komoditi, atau diserah tanggung pada guru,mudarris di institusi pendidikan semata.

Muslimah yang berotak jernih.
Secara peribadi aku agak inferior pada individu berlainan jantina ini yang mempunyai IQ yang lebih tinggi, satunya kerana aku tidak mahu menjadi lebih lemah. Kerana lemah itu selalu kalah dan jadi mangsa buli. Sila tengok filem buli afdlin shauki. Toh, sekalipun begitu, tidak bermaksud individu yang berIQ tinggi punya ego yang tinggi. Tetapi, secara peribadi aku memandang kalaupun kayu ukur akademik jadi ukuran, biarlah berlainan padang. Aku menilai, individu yang berIQ tinggi, berfikiran tajam, basyirah yang jernih, mampu membaca keadaan sekeliling, sekaligus menjadi murabbi untuk membentuk generasi sendiri yang soleh dan solehah.

--mnajem@PDCC

Sunday, June 03, 2007

It's a long day

Just went back from Kangar yesterday as I attended Najdah's wedding. Well she's smile as always, for sure she's happy since she'll spend one month there-honeymoon? .



A long trip anyway,it took me from 12pm to 7pm to reach back to Penang. Since I've to drop by another wedding along with Tabien at Gurun.

The trip seems okay at first,not when I want to go back to Penang. First, I had difficulty to start my engine. I just replaced the battery, it seems something else going wrong. No ignition sound from the engine.

And later, when I reached to one traffic light while still in Kangar town, I mistakenly pull of the clutch early, and the engine went off. Obviously I've to start the engine back. And it went as what I said above, no sounds and I've to push my car to leftside. Luckily later Tabien start off the engine and we all went back into car and I drove back to go back to hiway.

That's not the end. Upon reaching to Seberang Jaya, I got my left rear tyre punctured. As far as I can remember, last time I had this situation last year when I went back to KL. I had it on MRR2, in front of Ampang Putri SC. Well, this time here at the northern part of Malaysia. Co-incidently, PLUS Ronda drop by but since we can manage to do it ourself, he just look and give some tips since my car is 2nd hand car,and all these tools that I got was actually some other people's left over when I was moving from Melati's house. And the Melati house currently renovated with new looks since it got new owner. Thus, some of the tools that had to be thrown out being used as my tools now. Obviously I don't have enough money to buy all these things in a shot.

Well,it seems the travel to Kangar took this amount:
Fuel : RM50
Tolls: Penang-Kangar: RM14.20x2=RM28.40
Bridge Toll:RM5.60 (since I'm using TnG bought from the bridge's office).
Tyre:not yet replaced,tomorrow. last time i did changed when i had it on MRR2 it costs me around RM90

the trip took 160kmx2=320km++

bah. anyway,i was considering the trips is not any longer compared to when i going back to my hometown which took 300km per trip.

i plan to replace my spectacles. now i had all these expenses plus the maintainance that need to be done, i believe i'll spend;

rm60 for oil
rm12-15 for oil filter
rmX - for my car because it having problem with start-up
rm90-100 for new tyre.

i what's left for my future saving?

i know i'll spend some amount for my car maintainance.. but this amount is much like money drain.

good luck.
Generasi al Quran al Farid

Jiil al Quran al Fariid, generasi pemuda al-Quran, istilah ini sepanjang ingatan saya dikembangkan oleh Syed Qutb, yang terkenal dengan Tafsir fi Zilaal Al-Quran dan "Petunjuk Sepanjang Jalan".

Syed Qutub, dalam tulisannya memang menulis keras dan dalam banyak hal dicop esktrem oleh sebilangan orang. Bagi saya selaku peneliti tulisan aliran Ikhwan, manhaj salaf, aliran tradisional dan aliran lain yang bukan ahlus sunnah saya kira Syed Qutub, seperti mana aliran puritan seperti gagasan Muhammad bin Abdul Wahab(atau digelar musuhnya sebagai Wahhabi), menolak banyak perkara carut-marut di dalam kegiatan beragama.

Masyarakat Jahiliah

Saya cuba menulis tulisan ini di dalam nada yang umum, supaya kita melihat masyarakat Muslim yang hanya 1/6 atau kurang 20% penduduk kolong langit ini menimbang masa depan mereka yang bersaksikan Allah sebagai Pengatur, yang wajib disembah, Ilah.

Konsep tauhid bukan setakat mengakui Allah sebagai Rabb/Pengatur, tetapi secara kaffah mematuhi aturannya, di mana juga mereka berada. Baik di kutub, disko, masjid, dan selainnya.
Istilah masyarakat Jahiliah ini, saya kira saya pernah terlintas membacanya di dalam "Ma'alim at Tariiq/Petunjuk Sepanjang Jalan" tulisan Syed Qutb ini. Saya kira istilah yang dibangunkan itu, sekalipun dinilai kaku, sebenarnya tiada hujah yang mampu menafikannya. Cuma method pembangunan masyarakat Muslim yang mempunyai pondasi tauhidik, human faculty yang mempunyai reasoning power terhadap keadaan sekelilingnya, seterusnya membangunkan masyarakat Madani seperti yang dicita-citakan seperti pada zaman Nabi.

Menghapuskan ekstrimist
Dalam kes untuk mewujudkan jiil al Quran al farid, tentunya pola aturan Quran yang dijadikan panduan. Namun, teks yang mengandungi 114 surah, 30 juzu' dan 6,236 ayat ini mempunyai pelbagai tafsiran, ditafsir oleh pihak yang mempunyai kepentingan terhadap tafsiran. Namun, setakat pembacaan saya, secara empirikal penafsiran sewajibnya mempunyai tanggungjawab untuk tunduk kepada wahyu, bukan memandu wahyu ke arah keperluan penafsir.

Hal ini sesuatu yang fundamental, terlebih kitab in diturunkan 14 kurun yang lalu. Paling popular tentunya Ibn Kathir, al-Qurtubhi dan tokoh modernis seperti Syed Redha dan al-Qutb sendiri.

Penafsiran tentunya harus menjaga maslahah yakni kenpentingan penganut Islam itu sendiri, TETAPI tidak pula menginjak tuntutan WAHYU yang diturunkan secara putus oleh Allah.

--ditulis oleh mnajem@Makmal PDCC

Friday, June 01, 2007

Help me

Duh. Finally I sent my mini-thesis reports. All 3 purple colored reports being sent just in time. Definitely I wish I can enjoy my rest of the days, watching the incoming movies, spending time enjoying latest Naruto/Bleach, drive my car out to nowhere, surfing internet as if there are no tomorrow(s). Well, things like that.

Anyway, writing reports actually was not easy as it seems. I have to obliged to indentation, colour, format etc. And, my laser printer can't print the reports cover so I have to spend RM0.60 for three copies at the Cyber station. Apart from that, I have 12 page of graph which I did by Gnuplot-and it need color printer. So I pay RM0.50 per copy and I smiling to myself since I got all these sheets colored. Then I goes to bind my reports and it costs me RM0.80 each. So all 3 reports printed,binded,labelled. Well, I believe I wrote some masterpiece when I still can breath. LoL.

Next, people ask me when I should pursue my study. I want to answer that, but right now, I believe a lot more questions I have to ask to myself. Well, let's just keep that for myself since I do not know people who'll read my blog since we are talking about bits and bytes now. Just to keep my writings going, one dude which trying to selling some stupid product called me this morning with dialogs as follows:

Dude: Hello Mr X, you are using Visa or Mastercard?
Me: (Who the heck are you, disturbing me on finishing my printing job. Go away). Yes, why?
Dude: Can I know whether you are using Visa or Mastercard?
Me: *gruntle* -I am not interesting to pursue this discussion. (Anything you want to say afterwards is considered marketing words).
Dude: I'm not selling anything .
Me: (Yeah, right. And who the heck gave my number to you, and HOW DO YOU GET MY NUMBER, DUDE?)


I believe my privacy being invaded. Does Malaysia has enough policy to protect its citizen privacy from this kind of people with cold-calles.

I'm using Celcom, and also this communication provider company did SPAM me with say, adverts like this:

AJOKE please put in this number and you will enter the heaven (i made a joke).


-I felt so disturbed. It didn't stop. This adverts messages, even from my Credit Card company with it's so called promotion bug my mood.

You are selected to withdraw up to 80% of your quota. Bla bla

-It didn't stop as well. I can bear if it once a month. But what if almost 5 a week? I believe I shouldn't give my handphone number to these sick capitalists so that they will SMS my fixed phone line and keep messaging that FIXED TELEKOM PHONE LINE. GOOD for you.

And stop SMS'ing me since you are PURE CAPITALIST that creates money by bugging people.

My writing ends here.