Wednesday, November 11, 2009

MyGOSSCON 2009

MyGOSSCON Banner size 720 x 90


myGOSSCON sudah tamat, saya berpeluang berucap mengenai malware. Slides yang ditulis dengan LaTeX Beamer boleh dimuatturun di sini [PDF]

Saturday, October 31, 2009

LaTeX beamer for foss.my 2009

I spent my precious nites doing these stuffs. Everything went well except I didn't compiled my *.tex twice so that my Tikz arrows drawn perfectly.

Next 6th Nov I'll be going to present another talk.. I hope I can avoid such problem again.

Tex Source
My Presentation Slides [HTML]
My Slides [PDF, 70 slides since I did some overlays]

You can refer my .tex file and do whatever changes that you want... but I'll be happy if you tell me where will you present your talk using my so called *masterpiece* :D

By the way, I converted those Beamer PDFs using external command, that is gs

I tweak some recommendations here

So, what I did was;

gs -dNOPAUSE -g1024x768 -r205 -sDEVICE=pngalpha -sOutputFile=./temp/slide_%02d.png -dBATCH beamer-foss-my-09.pdf cd temp/new/

//02d since this will correctly numbers your slides sequence from 00,01,10,11.. otherwise it will assume 1,11,10 is within the same order(as you can see, in the link that I gave before it doesn't stated that... so "man gs" did helped :)

for i in *.png; do convert -resize 600 $i temp/new/$i ; done

//you need to install ImageMagick package to do this.. "convert" command will resize the initially generated PNG from gs to smaller size. I did tried to set smaller size in gs command but seems it just bring partial of the slides into smaller pieces...

igal2 -r *.png -xy 300 -w 4
//this will create HTML galleries, initially the tool named "igal"




Some components of my *.tex file were adapted from texample.net ...

Tuesday, October 06, 2009

LaTeX blog



Salam,

Saya baru setup satu blog berkaitan LateX, sengaja saya berbuat demikian supaya blog ini tidak terlalu teknikal dan cryptic.


Klik sini

Monday, September 14, 2009

Latex #3 Transliterasi dengan ArabTex

Pertimbangkan contoh berikut:

\documentclass{article}
\usepackage{arabtex}

\begin{document}
\setmalay
\novocalize

\title{ <>}
\author{}
\date{<2009>}
\maketitle

Cuba sebut tulisan berikut.... \\

\setarab
\fullvocalize
\transtrue
\arabtrue

\begin {RLtext}
al-salAm `alaykum
\\
bismi al-ll_ahi al-rra.hm_ani al-rra.hImi
\end{RLtext}


\end{document}


Latex #2 : ArabTeX

Salam,

Pengembaraan LateX berterusan dengan penggunaan pakej ArabTex - diinspirasikan penggunaannya oleh bro Bahathir

Selepas bermain-main dengan baris arahan LateX sebenarnya kita boleh langkau penggunaan default arahan latex yang memerlukan pengubahan DVI ke PDF secara manual (latex && dvipdf ). Sebaliknya cukup dengan penggunaan pdflatex

Baik, untuk penggunaan ArabTex, kita perlu buat seperti berikut:
Andaikan nama fail ini "jawi.text"


\documentclass{article}
\usepackage{arabtex}
\begin{document}
\setmalay
\novocalize
Arab\TeX\ <^akw mnwlis dgn hwrf jAwI gwnA >

\end{document}

Jika anda lihat snippet di atas, anda perasan penggunaan aksara "caret" .. ini untuk memberikan tanda "hamzah" pada huruf "alif", disebabkan kita mahu fonetik alif ini berbunyi "a" seperti di dalam "ayam"

Untuk jAwI pula, A dan I capital digunakan untuk memaksa ArabTex meletakkan "alif" di tengah-tengah perkataan dan "ya" di akhir perkataan. Jika anda guna huruf kecil ia akan diabaikan apabila dijanakan kelak.

Setelah siap, simpan jawi.tex anda dan laksanakan pdflatex jawi.tex




LateX#1

Joey pointed me out on using LateX to solve cross referencing problem... I found this problem really irritating when I have to improve my literature survey..

Here goes my LateX journey.. I did install this software years back but I never use it since the size is HUGE and I do not have any purpose to use it.

Penggunaan Latex amat popular di kalangan kawan-kawan yang giat menyiapkan tesis dan kertas persidangan mereka. Saya baru je nak guna latex ni so ada beberapa opsyen

1- Install Lyx, MikeTex dan sokongan kamus Aspell (ada BM, lama dulu MIMOS buat)
2- Install Latex guna cygwin

Saya menghadapi masalah guna GUI Latex (Lyx) pada 1) pada mulanya ... so pergi kepada opsyen baris arahan pada Cygwin. Kadang-kadang installer yang datang dengan bulk pada Lyx memerlukan anda memasang pakej satu persatu


$ latex.exe -v
pdfeTeX 3.141592-1.21a-2.2 (Web2C 7.5.4)
kpathsea version 3.5.4
Copyright (C) 1997-2004 Peter Breitenlohner (eTeX)/Han The Thanh (pdfTeX).
Kpathsea is copyright (C) 1997-2004 Free Software Foundation, Inc.
There is NO warranty. Redistribution of this software is
covered by the terms of both the pdfeTeX copyright and
the GNU General Public License.
For more information about these matters, see the files
named COPYING and the pdfeTeX source.
Primary author of pdfeTeX: Peter Breitenlohner (eTeX)/Han The Thanh (pdfTeX).
Kpathsea written by Karl Berry and others.


Secara default Latex akan menghasilkan format DVI ... jadi jika anda menginginkan PDF contohnya... gunakan DVPDF.

Contoh saya ada satu fail (diubahsuai dari sampel di Internet)

$ cat test.tex
\documentclass{article}
\title{Jemputan Berbuka Puasa 1430H}
\author{Ahmad Albab}
\date{i13 September 2009}
\begin{document}
\maketitle
Buka Puasa Beramai-ramai!
\end{document}

Fail .tex ini adalah RAW macam raw meat, belum dikompil. Guna baris arahan latex;

$ latex test.tex
This is pdfeTeXk, Version 3.141592-1.21a-2.2 (Web2C 7.5.4)
file:line:error style messages enabled.
%&-line parsing enabled.
entering extended mode
(./test.tex
LaTeX2e <2003/12/01>
Babel and hyphenation patterns for american, french, german, ngerman, b
ahasa, basque, bulgarian, catalan, croatian, czech, danish, dutch, esperanto, e
stonian, finnish, greek, icelandic, irish, italian, latin, magyar, norsk, polis
h, portuges, romanian, russian, serbian, slovak, slovene, spanish, swedish, tur
kish, ukrainian, nohyphenation, loaded.
(/usr/share/texmf/tex/late
x/base/article.cls
Document Class: article 2004/02/16 v1.4f Standard LaTeX document class
(/usr/share/texmf/tex/latex/base/size10.clo)) (./test.aux) [1] (./test.aux) )
Output written on test.dvi (1 page, 448 bytes).
Transcript written on test.log.

Maka akan terhasil test.dvi

$ ls *.dvi
test.dvi

Anda perlukan DVI reader untuk membaca terus.. tetapi kalau tak ada... macam saya sebut tadi... guna PDF reader selepas mengubah DVI ke PDF

$dvipdf test.dvi


(lebih mudah jika anda gunakan pdflatex disebabkan kebanyakan kita menggunakan PDF reader berbanding DVI)

Lyx:

Friday, September 04, 2009

FOSS.MY 2009


Lama dah tak update blog ni, sebab takde benda nak cerita. FOSS.MY kembali lagi. Kali ini saya akan hadir sebagai speaker, sila rujuk jadual . Bukan pasal localization (l10n), tetapi internationalization (i18n) . Saling berkait tapi tak sama.

Profile

Sunday, August 16, 2009

Memanggil history (bahagian I)

#history

.........list panjang berjela sampai ke baris-baris berikut................

590 ./configure --enable-gpl --enable-pthreads --enable-libvorbis --enable-libtheora --enable-libvorbis --enable-libgsm --enable-libdc1394 --disable-debug --enable-shared --enable-libmp3lame --enable-libfaad --enable-libfaac --enable-libxvid --enable-libx264 --enable-postproc --enable-avfilter --enable-nonfree --prefix=/usr
591 make
592 make install
593 which ffmpeg
594 ls
595 make uninstall
596 make clean
597 history


Gunakan nombor arahan dalam history di atas dengan tanda seruan/exclamation mark pada setiap arahan yang ingin dipanggil. Oleh kerana kita nak buat "one liner".. gunakan tanda ampersand ... menandakan arahan itu akan dilaksanakan selepas arahan sebelumnya berakhir


# !590 && !591 && !592



- jadi sebenarnya apa yang ingin dibuat ialah ./configure dengan opsyen berjela-jela && make && make install
Memanggil history (bahagian II)

Pada siri yang lalu kita telah mempelajari bagaimana untuk memanggil baris arahan mengikut jujukan nombor pada history.

Kali ini kita menggunakan awalan huruf/rangkai kata pada history.


Katakan kita melaksanakan 3 ARAHAN iaitu echo $PATH, cat /proc/version dan date

$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local
/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games

$ cat /proc/version
Linux version 2.6.28-14-generic (buildd@palmer) (gcc version 4.3.3 (Ubuntu 4.3.3-5ubuntu4) ) #47-Ubuntu SMP Sat Jul 25 00:28:35 UTC 2009

$ date
Rab Ogos 12 12:42:56 MYT 2009


Rekodnya...

$ history
1 echo $PATH
2 printenv
3 echo $PATH
4 cat /proc/version
5 date
6 history

Kita cuba cara yang lalu... menggunakan baris pada kolum nombor
$ !1 && !5 && !4
echo $PATH && date && cat /proc/version
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
Rab Ogos 12 12:43:15 MYT 2009
Linux version 2.6.28-14-generic (buildd@palmer) (gcc version 4.3.3 (Ubuntu 4.3.3-5ubuntu4) ) #47-Ubuntu SMP Sat Jul 25 00:28:35 UTC 2009

Cuba guna awalan huruf pada arahan... rujuk "history" di atas.. "
$ !e && !d && !c
echo $PATH && date && cat /proc/version && date && cat /proc/version
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
Rab Ogos 12 12:43:36 MYT 2009
Linux version 2.6.28-14-generic (buildd@palmer) (gcc version 4.3.3 (Ubuntu 4.3.3-5ubuntu4) ) #47-Ubuntu SMP Sat Jul 25 00:28:35 UTC 2009
Rab Ogos 12 12:43:36 MYT 2009
Linux version 2.6.28-14-generic (buildd@palmer) (gcc version 4.3.3 (Ubuntu 4.3.3-5ubuntu4) ) #47-Ubuntu SMP Sat Jul 25 00:28:35 UTC 2009



:-)
Using find command to delete file with certain size

If you're having problem distinguishing suspected incomplete file with the complete ones, you may use find command on Linux command line. Assume here, complete file is 300M above... as you can see below, there are JPG files which are also unneeded:

# ls -lh
jumlah 2.1G
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 16K 2009-08-07 13:22 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x02.Autopsy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 24K 2009-08-07 13:22 House MD.2x02.Autopsy.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 30K 2009-08-07 13:22 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 34K 2009-08-07 13:22 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 20K 2009-08-07 13:22 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 351M 2009-08-07 13:34 House MD.2x06.Spin.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 21K 2009-08-07 13:22 House MD.2x06.Spin.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 21K 2009-08-07 13:22 House MD.2x08.The Mistake.avi.jpg
-rw------- 1 root root 9.2M 2009-08-07 13:23 House MD.2x09.Deception.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 9.7M 2009-08-07 13:23 House MD.2x10.Failure To Communicate.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 24M 2009-08-07 13:56 House MD.2x11.Need To Know.avi


-Use find for sanity check.. listing .. and you can cross-check with the above list output


# find . -type f -size -300M
./House MD.2x02.Autopsy.avi.jpg
./House MD.2x10.Failure To Communicate.avi
./House MD.2x11.Need To Know.avi
./House MD.2x01.Acceptance Internal.avi.jpg
./House MD.2x05.Daddy's Boy.avi.jpg
./House MD.2x06.Spin.avi.jpg
./House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi.jpg
./House MD.2x09.Deception.avi
./House MD.2x04.TB Or Not TB.avi.jpg
./House MD.2x08.The Mistake.avi.jpg

Delete with -exec flag
# find . -type f -size -300M -exec rm {} \;

Done!!!
# ls -lh
jumlah 2.1G
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x02.Autopsy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 351M 2009-08-07 13:34 House MD.2x06.Spin.avi
Pembahagian video dengan FFMPEG

Untuk memuat naik video yang mempunyai julat masa 21 minit ke Youtube tidak lagi dibenarkan untuk ahli-ahli baru. Oleh itu anda perlu memecahkan fail itu kepada tempoh maksimum 10 minit. Katalah untuk pecah kepada 3 bahagian, kita ambil formasi 9+9+3 minit untuk setiap fail.

Andaikan nama fail ialah copy.wmv (sebenarnya berformat 3GP, tetapi telah ditukar kepada WMV).

ffmpeg -sameq -ss 00:00:00 -t 00:09:00 -i copy.wmv copy1.wmv
ffmpeg -sameq -ss 00:09:01 -t 00:09:00 -i copy.wmv copy2.wmv
ffmpeg -sameq -ss 00:18:01 -t 00:04:00 -i copy.wmv copy3.wmv

"Flag" -ss untuk start session, iaitu pada jam/minit/saat mana yang anda ingin mula sebagai "offset" dan -t untuk tempoh bagi setiap fail.

-sameq untuk mengekalkan kualiti fail (same quality).

Thursday, July 16, 2009

SSH ke Windows box guna Cygwin

Saya ada masalah nak memindahkan fail dari Linux/Windows ke machine Windows saya... Begini, saya gemar menonton anime Naruto/Bleach, jadi saya ingin menonton anime ini di rumah. Oleh kerana bilik saya berada di tingkat lain, tentunya cara yang ada antaranya ialah remote host.

Oleh kerana saya tidak biasa dengan protokol Windows ... seperti Windows share, dan saya pun tidak mahu orang dengan mudahnya mengopen "share" kepada umum, cara simple ialah dengan SSH. Kebiasaanya saya menggunakan FileZilla (lebih fleksibel berbanding WinSCP).







Rakan saya telah memberi satu pautan kepada SSHWindow, klik sini

Thursday, July 09, 2009

Bot

Saya mencuba bermain-main dengan IM bot .... menggunakan imified.


sekiranya anda ada akaun Gmail dan biasa menggunakan Gchat, add id najmi@bot.im dan boleh berbual pendek dengan robot tersebut...

Skrip backend adalah skrip PHP yang diubahsuai dari templat asal imified.

Sunday, July 05, 2009

Gettext dan i18n

Saya sudah maju setapak lagi dengan mencuba "Hello World" dengan fungsi gettext() dalam C (bukan susah pun). Rupanya, penjanan fail Portable Object Template (POT) sangat mudah, dengan menggunakan tool xgettext (extract gettext). Patutlah ada tulisan baris berapa dan berapa pada fail POT tu!

Muat turun tips ringkas di sini... saya akan cuba buat tips dalam bahasa Inggeris untuk "pengantarabangsaan" di dalam bahasa Arab pula.. tunggu!

PDF

HTML

Sunday, June 21, 2009

Tersepit

Salam,

Aku kena sambung study(majikan wajibkan) dalam tahun ni. In fact kalo dalam bulan September ni aku tak sambung majikan akan mula potong elaun rumah RM450 sebulan (dari RM700 jadi RM250).

Dalam tu jugak biasiswa pergi oversea limited, aku ni memang selama ni study local, nak merasa pergi oversea. Ada apply pergi Australia tapi offer letter tak dapat lagi, 2 bulan lagi baru tau jawapan. Sekarang ni Julai 2009, maknanya bulan Sept baru tau jawapan, tapi tak semestinya bulan Sep kene sambung.. mungkin October, mungkin Nov. (tapi elaun tetap kena potong sebab exceed). Dan takde jaminan dapat tempat sebab berebut allocation dengan orang lain . Last time kontek HR sini kata tinggal satu je oversea allocation.

Kalo buat local, takde masalah (USM) anytime. Tapi kalo pergi UTM utk research kena masuk Disember(dan elaun rumah tetap kena potong sampai tarikh admission, AFAIK).

Memandangkan aku ada wife, dia pun kena tempias mana-mana keputusan aku buat, samada pergi USM, UTM ataupun luar negara(takde jaminan).

Btw, aku ada mak yg tinggal kat kampung sorang-sorang ... (dia suka dok kampung, aku sebulan sekali balik). Abang aku pulak menderita kanser di Kedah, sebulan sekali jugak aku visit, berulang dari KL.

Apa pendapat korang? Nak tunggu allocation biasiswa tahun depan 2010 pun belum tentu gomen ade duit, dalam pada tu aku sebagai suami kena tanggung isteri juga utk bagi nafkah, tapi majikan nak penalize dengan potong elaun...

Monday, June 15, 2009

Tips PCBSD

Dapat 2 DVD free PCBSD masa pegi MSCOSCONF awal Jun dulu. Ada jumpa beberapa masalah iaitu:

*Tak dapat SSH ke PC-BSD box saya- kenapa ya?
Masalah ini ialah akibat dari tetapan asal "pf" pada PC-BSD anda.
Apa yang anda boleh buat, yakni cara paling mudah ialah dengan mematikan
"pf" tersebut dengan arahan pfctl -d . Sekiranya anda ingin menghidupkan semula
pendinding tersebut guna arahan pfctl -e

*Tak dapat guna pencetak network, kenapa ya?
Hal ini saya alami sendiri, apa yang anda perlu lakukan ialah guna pelayar web anda
dan pergi ke http://localhost:631 dan isikan perincian pencetak anda di situ.

Friday, May 29, 2009

Understanding Windows Process

Kadang-kadang PC jadi slow, kemungkinan ada malicious process datang dan menyamar jadi proses yang legitimate. Cerita banyak takde, baca nih

Friday, May 22, 2009

Nak guna duit

Since every single lecturer only allocated RM800 per month, I have to choose whether to attend this or this [PDF]


Satu USD300, satu lagi RM2000 (but kena kawtim ngan bosslah). With RM800 boleh pegi course apa pun... too small.

Sunday, May 17, 2009

MSC Open Source Conference

It was long time a go when I did present something during FOSSCON, now the FOSS people are really happy to welcome the 2009 OSCONF ...

I will talk about something... well, which relates to the job that I am into now, but with the same flavor.


here

Tuesday, April 21, 2009

Panduan Melanjutkan Pengajian Doktor Falsafah di Amerika Syarikat

Monolog.

(ni aku tulis sendiri, bace je le)

Kalo ko nak pi US sambung MSc/Phd ke bace je ni.

Check USNews, refer pada CS school.

Univ kat US kalo bab research ada tier-tiernya. Top univ in research tentu le
Tier 1 seterusnya sampai Tier 4. Univ yang ngetop banget dalam Tier 1.

Kat US private univ conquer top ranking, dan selalu top univ ni guna nama orang.
Macam Cornell, John Hopkins, Purdue. Kan ke nama orang tu.

Then, application guna online apps je most of the time. Senang,tak payah gune liquid paper.
Then kena appoint 3 recommenders(usually prof yang kenal kita/aptitude for research).
Biasenye kena bayar application fee, range dalam USD30-USD70.

Untuk consider for admission usually cut off CGPA ialah 3.0, tapi tu je tak cukup, since kalo nak
masuk utk good grad school kena ada decent GRE score, total yang bagus untuk both
Quantitative & Verbal ialah dalam 1100 ke atas. Q dalam 700, V dalam 400 ok dah kot.
Harga test dalam USD170

Then TOEFL. Kalo macam engkorang yang IIUM ni mungkin takde masalah le kot.
Tapi KPT nak 94/120.. untuk Internet Based Test. So make sure above that threshold.
Univ macam Stanford(again, nama orang!) nak 100/120. Kalo ambik PBT/CBT(takde dah kot in future)
tengok ler comparison table. Harga test dalam USD 150


Kemasukan.
Bab kemasukan KEBIASAANNYA ialah FALL. Ada u yang sekali je setahun intake iaitu Fall. Ada yang
Fall, Spring, Summer, Winter. Lu pikir la sendiri bak kata Nabil.

Visa.
Kalo pi ngan spouse kata la suami, seeloknya ambik J visa instead of F. Kalo ko dapat J-1 pasangan
ko dapat J-2 boleh le mintak keje. F ni utk student karang ko kena convert lagi etc.

Immunization.
Tak tau. Tapi ada lebih satu injection compared to M'sia utk bayi2.

-disclaimer:- segala perkara di atas tiadale aku pertanggungjawabkan kesahihannya. Wa pun tak penah pi US

Thursday, April 09, 2009

Re: Phd in Computer Security @ DTU

Dear Najmi,

I have worked a bit on using machine learning in intrusion detection, but one of my colleagues has more recently done more extensive work in this area. I have therefore forwarded your proposal to him (I may possibly act as your co-supervisor).

You may find information about the procedures regarding Ph.D. admission and much other useful information about doing a Ph.D. at the Technical University of Denmark at the webpage: http://www.dtu.dk/English/education/Phd_Education.aspx

I will let you know as soon as I hear from my colleague, but it probably wont be until after the Easter holiday.

Best regards,

C


p/s: Terpaksa gi tempat lain la ini macam, Denmark. Hoh! Dah tak kasi gi US/UK/AU nak buat macam mana!

Wednesday, April 08, 2009

Indecisive

meeting SSLC 30 Apr, tiket Air Asia X 29 Apr, kalo nak tukar tarikh = burn RM1.4K, kalo tak gi meeting ntah dapat gi luar ntah idak. adeh, why it is so difficult, all at once. grrr

Wednesday, March 25, 2009

Bye bye States

I just wanna say good bye.. also good bye with my USD380 (TOEFL USD150, GRE USD170, IU Application Fee USD60). I am still waiting for the admission decision of IU.. actually thinking to choose another university (perhaps Univ of Missouri Kansas City or Univ of Missouri Rolla), but since for some reasons, this will be just my day dream. *sigh*


Thursday, March 12, 2009

Awk, sort and friends

Najmi@Najmi ~
$ cat fileasal.txt
#436 UMKC
#446 Charlotte
#353 QUT
#325 Kent State
#259 Missippi State
#278 VCU
#202 Wayne State
#100 U New Mexico
#27 Indiana University
#1003 Missouri University of Science and Technology
#265 University of Idaho


Najmi@Najmi ~
$ awk -F# {'print $1,$2'} fileasal.txt
436 UMKC
446 Charlotte
353 QUT
325 Kent State
259 Missippi State
278 VCU
202 Wayne State
100 U New Mexico
27 Indiana University
1003 Missouri University of Science and Technology
265 University of Idaho


Najmi@Najmi ~
$ awk -F# {'print $1,$2'} fileasal.txt |sort -n

27 Indiana University
100 U New Mexico
202 Wayne State
259 Missippi State
265 University of Idaho
278 VCU
325 Kent State
353 QUT
436 UMKC
446 Charlotte
1003 Missouri University of Science and Technology

Tuesday, March 10, 2009

Ranking

http://www.webometrics.info/top4000.asp?offset=400

#436 UMKC
#446 Charlotte
#353 QUT
#325 Kent State
#259 Missippi State
#278 VCU
#202 Wayne State
#100 U New Mexico
#27 IU <--------- Wahaha gile tinggi.
#1003 Missouri University of Science and Technology
#1444 International Islamic University Malaysia

Ranking Webometric

Monday, March 09, 2009

Pendokong PPSMI dianggap biadap?

Memang aneh! Tolak tepi pendirian politik samada PAS/PKR/DAP/UMNO dan lelainnya. Selepas dilabelkan sebagai "celaka", kini projek PPSMI dianggap kebiadapan pula.

Dan yang anehnya (suppose, as expected), latar belakang penentang PPSMI ini kebanyakannya bukanlah penutur/pengajar yang menggunakan medium Bahasa Inggeris.

Saya ingin kemukakan cabaran ini, cuba anda ambil peperiksaan IELTS/TOEFL/GRE, berapa skor anda. Jikalau anda dapat skor yang baik, untuk TOEFL contohnya 110/120 untuk IBT, maka alhamdulillah.

Tetapi sekiranya <70/120, anda seharusnya memikirkan kembali, adakah tahap Bahasa Inggeris anda di paras yang membanggakan?

Atau sekurang-kurangnya, saya pinjam perkataan seorang profesor di mana URL nya sudah saya lupa

"We don't want the reader to be amused with your writings, not because of the contents but it was because the language that you used"

Things to ponder.

WA.
Things that you regret in the past...

Allah, if I remember correctly dislike us given we use the word "if", such a way you use it this way..

"If only I did that before ..." when it happens that something negative had happened because you chose action B, instead of Action A.

The word "fate", though exist in dictionary, hardly to be accepted in term of reality. Meaning to say, sometimes even we plan so hard, so detail, things may gotten screwed up for reasons.

I have something which I regret not doing it, either because of my maturity level that time or because of the chance of getting it done.

-When my late father passed away in 1993, I just a week enrolled in my secondary school back in Kajang. What was happened during that time I got a week break because of CNY, and my grandma(now she cannot even move) told that my father just pass away due to kidney failure

-When my late brother, who was 29 at that time back in 1996, passed away. I do not really have chance to spend time with him, since I am in boarding school. I still remember met him in Ampang Putri, while his head was bald as the result of chemotherapy. Even during the 'Eid before that, he seems so cheerful, holding his small kids. Now both his kids already grown up, one of them schooling in Alam Shah.

-There's also some other thing that I think of regret for not doing it, such as for not enrolled in Science Stream, otherwise my life path will be different(or it may be worse!?). Well, things must be improved.



Sunday, March 08, 2009

PPSMI

PPSMI!!
Itulah perkara yang paling hangat buat masa ini. Ribuan umat Melayu berarak untuk membantah penggunaan BI di dalam pengajian Sains & Matematik.

Kalau ditanya pendapat saya - perlu atau tidak? Saya katakan saya mahukan peratusan sebenar jumlah pelajar yang lulus setelah hampir 10 tahun PPSMI dijalankan.

Ya, saya suka melihat anak-anak Melayu kita pintar berbahasa Inggeris, tetapi saya juga tidak mahu melihat mereka GAGAL di dalam pengajian kerana masalah bahasa.

Tapi ya, selaku anak kampung yang membesar di kampung, bersekolah di SBP Agama, dan kemudian ke IPTA yang menggunakan medium English baik Bachelor dan Masters, saya berpendapat fungsi English amat penting, dan mempunyai level kefasihan yang tinggi di dalam pertuturan, penulisan amatlah penting.

-akan bersambung, jika ada masa.

Saturday, March 07, 2009

Memilih conference yang berbaloi (IT Security).

Bayangkan anda menghabiskan masa anda untuk melakukan sesuatu yang dikira "The Next Big Thing", tentunya ada mahukan penghargaan di atas sumbangan anda, dan diarkibkan ke dalam sesuatu yang bertaraf tinggi juga.

Dalam seminar/persidangan keselamatan komputer, ada ranking yang ditetapkan atau sekurang-kurangnya acknoweldged oleh komuniti penyelidik

Klik sini

Thursday, March 05, 2009

Indexed

My former supervisor Dr Azman, will give his conference keynote soon in Jordan, looking at his CV, my name is among the person that he put within his work supervision

(I am still contacting him, especially when it came to referee stuff

PDF

Tuesday, March 03, 2009

If you asked me....

Well this blog sounds monotonic, means, something which being written right from my heart.

If you asked me, which school that you may consider for computer security research, I may share with you my findings, based on (not so) careful readings and email interactions with prospective professors. In network intrusion, malware analysis (sensor), you may look into these schools:

-SUNY Stony Brook
-UW Madison
-Purdue (CERIAS)
-Mannheim (Germany)
-UC Davis
-U Southern Calif.

While for security protocols, cryptographic related:
-Purdue
-U Notre Dame
-Cambridge
-Holloway

and some other schools (I'm not concentrating into this!).

I am waiting to pick up my wife, so this writing is junk another piece of junk. Ignore it for real!

Thursday, February 26, 2009

Virginia Commonwealth University

I contacted a Prof in VCU, telling my interest and he did checked my papers, credentials and so. Seems that he interested to take me as his apprentice, given I made through the normal application procedure.

His approach on security is different, since he is also teach computational inteligence subject. Well, I admit, I love to know about machine learning on malware detection - it may suit under his supervision.

It just that I wondering whether KPT/MOHE will allow an admission to this school, it is Tier 3 though.

Also there are professors whom advised me to apply, after I asked them to pre-screen my credentials and paper (reputable schools won't have much time to do this due to competitive admission).

-NC Charlotte - The professor was a Purdue Phd grad
-Missouri Univ of Science and Technology (MUST)- The prof was Ohio State phd grad.

I just stuck now ... well it is my future, so decide!


How to conduct home brew sanity check for your potential supervisor

Memandangkan di zaman gawat ni peluang TA/RA di universiti di US mungkin berkurangan, potensi anda mungkin lebih mudah jika anda datang dengan scholarship (tak semestinya!).

I created my own quotable qoutes ...

"We are just cheap labor, come to you sire at our own disposal"

Ni macam cerita Merlin da... taking all the trouble to become a "Knight" (+low paid, + expecting loyalty much like a dog etc).

Anyway, for security based research, basically what I think of for now, look at reputable conferences such as RAID or NDSS . And see whether or not that particular faculty is among the committees.

In my case, I got several names, but you have to get through the admission process first, since the admission is not being decided by them. This needs you to have a competitive result for GRE and your academic credentials *sob*.

Looking at those names, as you can see, those faculties came from either high tier or middle tier (Tier 1-3) universities.


Tuesday, February 24, 2009

QUT: BRISBANE

Ada ura-ura di ISI QUT, Brisbane setelah perbualan di antara Dr Colin dan Dr George, untuk ruang Phd kepada saya.

Amacam, cambest?

Monday, February 23, 2009

Knowledge Grid Forum @ IIUM

Definitely (by Allah's will I will come)

Incurred cost

TOEFL - USD150
GRE - USD170
Application Fee USD60 (for IU)
Transcript courier ()

Backup plan
-anywhere in .AU, .NZ or UKM/UTM


Sunday, February 22, 2009

We are moved

Your hot blog author now is in progress moving to new house from Setapak to Ampang (means I have to drive 20km x 2 to office and return).

Apart from Phd quest, he is busy also handling his personal life. Not to mention the days in the office routine.




Sunday, February 15, 2009

Wednesday, February 11, 2009

Egg head

I was somehow thinking, why a human never use his brain 100% ? Even during my schooldays, there was a Hong Kong comic making fool the readers that those "adiwira" can defeat their enemies by optimizing certain percentage of their brain usage. Kinda joke but somehow I manage to read them (of course, hardly to buy those things).

When I decided to pursue my graduate work on computer security, I was first surprised that previously I only knew that people who self proclaim themselves as researchers are not more that users who run applications. Now that I already knew that it needs significant amount of advanced mathematics to become a competent security researcher, I keep wondering whether we will be able to produce effective security based application developer.

There are several stuffs that I believe have to be mastered, networking, mathematics, psychology, laws and operating systems.

However, given that you want to focus on technical part, drop the psych and laws part. I am yet to see Malaysian's thesis on operating system thesis which focusing on security aspect, but I saw a person did his Phd on wireless security, another one on Spam mitigation in UVic Canada, several persons on cryptography, and one in UKM on anti virus core engine - and he did presented his work in Defcon Las Vegas.

Honestly I saw A LOT on intrusion detection.

I read for quite sometime ago an electronic article on Why not to research in computer security. Ironically, the article was being written by a person whom a security researcher as well! He was suggesting something else instead.

I think computer security in a way is an area for *applied research*, where you will deploy all those theoretical research such as string search - on IDS, machine learning - on malware detection and network traffic classification, Bayesian - on SPAM detection . So things like that.

When I was being interviewed by a Prof from Netherlands previously, he asked me - whether my research will be on application level or theoretical part. He is expecting theoretical part plus with hardware solution. Well, he did not update me with the result, so I guess the answer is a big NO.

EOF.

Saturday, February 07, 2009

Dah selesai kenduri

Alhamdulillah selesai kenduri sebelah perempuan dan lelaki. Memang penat, dan banyak wang ringgit dikeluarkan untuk meraikan walimah kami. Jadi, harapannya segala susah payah itu berbaloi dengan terdirinya masjid ini.

Cuma, agak terkilan dengan ketidakhadiran rakan-rakan (konon), yang tidak hadir tanpa memberi sebab musabab, melainkan diam membisu. Lebih-lebih lagi yang saya hadiri majlisnya, sungguh mengecewakan. Sudahlah senyap saja, apatah lagi datang. Tengok saja nanti kalau dia di dalam kesusahan, adakah kita orang yang dicarinya atau bagaimana.

Lainlah kalau tak jemput.

Friday, February 06, 2009

TOEFL dan GRE

Saya sudah dapat result penuh TOEFL secara online dan partly GRE. Keputusan sudah dijangka, dengan kekangan masa kenduri, ke Kedah melawat anggota keluarga yang ditimpa musibah, workload sebagai Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar, mengajar 3 kelas dengan jumlah pelajar hampir 105 orang, set kertas soalan etc, I may deserve that.

Bagaimana agaknya saya hendak membahagikan masa? Memang mudah dari segi teori, tapi dari segi praktik, balik ke rumah plan nak baring saja sebab penat ... cuma pada minggu menjelang ujian barulah dikuatkan badan untuk menghadap buku untuk latih tubi, itupun mengenangkan kos ujian sekitar USD320 untuk kedua-dua TOEFL/GRE.

Kalau untuk kemasukan ke IPT tempatan markah TOEFL tu dah lepas. Writing pun saya dapat 27/30 ! Selebihnya mungkin disebabkan stamina etc. What else I can do other than writing excuses! :=p

Untuk GRE, nah, memang dijangka VERBAL memang bermasalah. Bayangkan perkataan yang ditanya memang rare, tak pernah jumpa pun. Nak hafal wordlist pun perlukan masa.

Quantitative pun sebenarnya taklah sesusah mana, cuma nak kena study baliklah.. konsep macam permutation, trigonometri, algebra tu. Problem dengan GRE ni dia ialah computer adapted test, jadi kalau dapat jawab soalan susah, keluar soalan kemudian lebih susah. Dan soalan susah kalau dapat jawab markah lebih, soalan senang markah kurang ....

Kebiasaannya univ di US memerlukan jumlah verbal+quan = 1000 ke atas untuk kemasukan Phd. Ada juga yang tak dinyatakan berapa.


WA.

Friday, January 16, 2009

Wormux



Memperkenalkan Womux ! Sebenarnya saya mencari varian Worm yang pernah saya main sewaktu undergraduate dahulu. Semestinya, peminat game yang mahir pengaturcaraan akan membuat versi mereka yang percuma dan sumber terbuka (FOSS).

Insya Allah jika ada kelapangan, atau sekadar untuk "having good reason to kill time" saya akan menterjemahkan Womux ke bahasa Melayu, ms_MY .
TOEFL

Saya baru sahaja menduduki peperiksaan TOEFL pada Januari 10 yang lalu. Formatnya sama seperti IELTS yang saya ambil 2005 lalu di mana ada Listening, Speaking, Reading dan Writing.

Untuk TOEFL rasanya disebabkan hanya menaip dan menggunakan tetikus, saya rasa lebih selesa dan mudah berbanding IELTS. Lagipun untuk listening hanya perlu pakai headset berbanding sewaktu saya ambil IELTS di British Council, saya kena dengar maklumat berkaitan melalui pembesar suara(betulkan kalau salah).

Sekarang saya kena bersedia(konon) untuk GRE Feb 5 nanti...