Sunday, June 21, 2009

Tersepit

Salam,

Aku kena sambung study(majikan wajibkan) dalam tahun ni. In fact kalo dalam bulan September ni aku tak sambung majikan akan mula potong elaun rumah RM450 sebulan (dari RM700 jadi RM250).

Dalam tu jugak biasiswa pergi oversea limited, aku ni memang selama ni study local, nak merasa pergi oversea. Ada apply pergi Australia tapi offer letter tak dapat lagi, 2 bulan lagi baru tau jawapan. Sekarang ni Julai 2009, maknanya bulan Sept baru tau jawapan, tapi tak semestinya bulan Sep kene sambung.. mungkin October, mungkin Nov. (tapi elaun tetap kena potong sebab exceed). Dan takde jaminan dapat tempat sebab berebut allocation dengan orang lain . Last time kontek HR sini kata tinggal satu je oversea allocation.

Kalo buat local, takde masalah (USM) anytime. Tapi kalo pergi UTM utk research kena masuk Disember(dan elaun rumah tetap kena potong sampai tarikh admission, AFAIK).

Memandangkan aku ada wife, dia pun kena tempias mana-mana keputusan aku buat, samada pergi USM, UTM ataupun luar negara(takde jaminan).

Btw, aku ada mak yg tinggal kat kampung sorang-sorang ... (dia suka dok kampung, aku sebulan sekali balik). Abang aku pulak menderita kanser di Kedah, sebulan sekali jugak aku visit, berulang dari KL.

Apa pendapat korang? Nak tunggu allocation biasiswa tahun depan 2010 pun belum tentu gomen ade duit, dalam pada tu aku sebagai suami kena tanggung isteri juga utk bagi nafkah, tapi majikan nak penalize dengan potong elaun...

Monday, June 15, 2009

Tips PCBSD

Dapat 2 DVD free PCBSD masa pegi MSCOSCONF awal Jun dulu. Ada jumpa beberapa masalah iaitu:

*Tak dapat SSH ke PC-BSD box saya- kenapa ya?
Masalah ini ialah akibat dari tetapan asal "pf" pada PC-BSD anda.
Apa yang anda boleh buat, yakni cara paling mudah ialah dengan mematikan
"pf" tersebut dengan arahan pfctl -d . Sekiranya anda ingin menghidupkan semula
pendinding tersebut guna arahan pfctl -e

*Tak dapat guna pencetak network, kenapa ya?
Hal ini saya alami sendiri, apa yang anda perlu lakukan ialah guna pelayar web anda
dan pergi ke http://localhost:631 dan isikan perincian pencetak anda di situ.