Tuesday, August 28, 2012

Verdict on few Malaysian credit cards

BIMB:
1- ada takaful nyawa
2-if Mastercard international rate murah
3-no compounding interest
4-bermasalah kat workshop aku
5-cash advance RM25 fee utk 1,000
6- ada minimal rebate point.. susah sket nak kumpul. untung if purchase flight ticket ke apa beso sket.
7- ada problem bila nak bayar UNIFI, tak penah lepas!
8- govt tax shj, RM50

Maybank
1-efficient,tapi profit fee dia tak display dlm transaction history, bila dah official statement baru kluor
2-VISA .. utk paypal rate tinggi sket
3-takde masalah kat mana2 pun masa swype or guna online payment mcm bayor bil digi ke UNIFI ke
4-cash advance fee RM50 utk RM1K withdraw
5-govt tax shj, RM50
6-boleh kumpul point (10,000 point = RM50 petrol voucher). isi minyak time weekend 8x point (say RM50 isi = 400 point la kot). so on average jika dah isi minyak selama RM200 utk 10 bulan boleh la dapat 10,000 pts tu

Al-Rajhi
1-kad caj.. tak boleh bayar bulan mcm kad kredit
2-kena bayar fee tahunan rm70+ govt tax RM50
3-takle nak view instant transaction online
4-pin lembab tak sampai2 lagi
5-cawangan nak bayar tak banyak.. try IBG la kot
6-kat perak takde branch
7-55 days payment free.. lama la sikit boleh hutang tu
8-w/draw fee RM1000=RM10.. paling murah

Friday, August 24, 2012

KWSP dan PTPTN

called KWSP, ingat nak tanya mcm mana nak withdraw utk settlekan PTPTN, turns out yg boleh guna KWSP utk settle PTPTN ialah utk yg sign agreement dari 1 Jan 2001 .. gr.. tinggal sikit je lagi ni, few mths punye KWSP boleh settle once and for all utang PTPTN neh.. at 4%

Thursday, August 23, 2012

Cara call ke luar negara (self note)

Panggilan ke luar negara memerlukan exit code. Contohnya country code ke Indoensia ialah +62 .. Tanda tambah "+" bermaksud ada nombor sebagai prefix. 

Untuk panggilan menggunakan kad iTalk, saya perlu taip 00 62

Rujuk kod negara dan exit code di sini

Sunday, August 12, 2012

Takaful - your choice

Membicarakan tentang hal kecemasan terutama berkaitan kesihatan tentunya melibatkan hal kewangan. Kadangkala individu yang disarankan untuk mengambil takaful akan memberi alasan, majikan beliau sudah mempunyai insurans.

Dalam ini ada beberapa perkara

1- Insurans (baca: takaful) tersebut hanya sah laku sementara beliau masih berkerja di situ. Syarikat mungkin akan bangkrap, mengalami kerugian, atau beliau mungkin akan berpindah ke tempat lain

2- Insurans(baca: takaful) juga ada had boleh tuntut. Tentunya mengalami kesukaran apabila ditimpa musibah dan anda sudah tiada lagi polisi yang boleh digunakan

Sekiranya anda memilih untuk mengambil polisi takaful pula, ada beberapa perkara

1- Ada takaful yang berbentuk bayaran premium tahunan/bulanan, dan sekiranya tiada tuntutan, wang tersebut hangus (you got Burned!)

2- Ada takaful yang berbentuk takaful hayat dan simpanan. Maksudnya sekiranya ada keilatan kekal/kematian (bersyarat) barulah waris anda mendapat wang tersebut

3- Ada takaful yang berbentuk kad medikal. Ini dipelopori oleh Prudential BSN di Malaysia (bagi takaful).. sekarang sudah diikuti oleh syarikat insurans lain. Kebiasaannya liputan adalah untuk kemasukan wad, penyakit kronik yang tiada harapan sembuh dan kematian (minimum, sebab ni bukan takaful nyawa). Kad ING contohnya masih berbentuk konvensional.

4- Untuk perkara 2) dan 3), setahu saya ada yang berbentuk simpanan. Ada juga yang menggunakan kaedah ini untuk seolah-olah menyimpan di dalam KWSP (cthnya kakitangan kerajaan yang ada pencen tapi tiada wang KWSP, menggunakan alternatif ini). Sampai had masa matang, dah ada simpanan bercampur dividen sekiranya tiada tuntutan.

Untuk takaful nyawa pula ada beberapa cara anda boleh menambah peluang untuk mencaraum dalam takaful nyawa/hayat ini

1- Public Ittikal contohnya, menyediakan peluang coverage mengikut bilangan unit yang dicarum. Contohnya sekiranya anda mencarum 8,000 unit (di mana setiap unit tak sampai RM1 pun), nilai coverage adalam RM8,000

2- Bank Islam pun ada coverage menggunakan takaful Malaysia. Sekiranya anda mengalami musibah, waris anda akan mendapat nilai tuntutan mengikut had boleh guna anda. Katakan kad kredit anda boleh guna sampai RM10,000 .. had tuntutan adalah sebanyak itu.

.. bersambung

artikel ini adalah berdasarkan pengalaman dan pembacaan saya sendiri. Saya sendiri pernah mengambil peperiksaan ejen insuran dan menjadi ejen takaful lama dahulu.. tapi dah tak buat sales keh keh keh, maybe a comeback letter. It's an interesting area of job actually.

Monday, August 06, 2012

Promosi domain mynic murah sempena merdeka

Ecohost, satu syarikat hosting menawarkan promosi domain .MY dengan harga yang sungguh murah. Setahun RM19.90, jika lima tahun RM140 sahaja!

Bayangkan ada syarikat yang menawarkan 1 tahun .MY dengan harga RM120... tambah RM20 sahaja anda boleh dapatkan .MY untuk tempoh LIMA TAHUN!

Wednesday, August 01, 2012

Lytro camera

I was pointed out on a new concept of camera, developed by a Malaysian born doctorate holder from Stanford, a camera named Lytro. The camera however is not shipped directly to Malaysia, so you might have to use freight forwarded service or some friends' help in the United States. The info on shipping is here

Here is the article about the inventor