Saturday, December 15, 2012

Mendapatkan semula storan dari sdcard yang telah diformat

ade 2x jadi aku punya microSD card dgn SDcard kamera tak boleh retrieve data baik windows mau pun linux. directory dalam sdcard tu jadi garbled character (bukan Roman.. aku nampak mcm Korean chars pun ade)

apa yg aku buat;

1 - disebabkan data-data tu dah jadi crap files (tak boleh view, tak boleh rename.. IO error katanya).. aku FORMAT ke FAT (mmg biasanya FAT pun).. kira reformat aje la

2- guna Photorec. dalam Ubuntu bawah pakej "testdisk" . ni aku tulis dalam blog aku:

3- create satu directory target utk save harta karun dalam tu. in my case gambor2 dalam tu dan video

4-recover balik.. interesting! sebab dah jadi crap, reformat, boleh retrieve balik. aku boleh kata 90% file2 aku ada dalam tu (10% tu sebab aku tak pasti adakah aku dapat semua.. nak kata 100% kang tipu pulak sebab aku tak pasti betul2 ke ada semua.. ye lah, berGB file tu)

-- boleh jadi IT forensic la .. boleh retrieve data dari storage yg bermasalah (not really kaput.. tapi tak tau lah... kenapa). yg confirm jadi kat sdcard je 2x aku kene.

Wednesday, December 12, 2012

Tuesday, December 11, 2012

Raspberry Pi sebagai pemain media

Beli Raspberry Pi 4 bulan lepas tapi tak tau nak buat apa yang best-best. Biar je kumpul debu. Until I saw somebody use it for media player. So I went to download the Python script kat sini:

Kemudian saya install imej tersebut ke dalam kad SD saya, kecil saja saiz imej asas tu dalam 73MB. Kemudian cucuk Raspberry Pi tu dengan kabel HDMI, power cable (dia guna microSB cable, so saya guna kabel smartphone saya)


Kemudian lepas power on dia akan download baki imej.. tak pasti berapa saiz. Lama jugak la kan heheh



Install apa-apa add on.. dalam kes ni YouTube add on. 





Dengan connection UNIFI 5Mbps dah ok. Cuma sebab Raspberry Pi saya generasi awal (256MB) jadi agak perlahan sikit nak load apa-apa plugin.