Tuesday, December 24, 2013

Git : Pulling from original repo with forked branch

This is actually my personal bookmark. If you're happened to be here for the same reason.. here's is the link

Saturday, November 30, 2013

Building Android Cross Compiler with Crosstool-ng

In order for you to rebuilt a kernel (or even a ROM) for Android from your laptop, you need a cross compiler to do that.

For Android ecosystem there are several popular cross compilers that being used:


  1. Android NDK
  2. Android Toolchain (which I believe a subset of the NDK)
  3. Linaro customized cross compiler 
  4. Self-made cross compiled built by using crosstool-ng
  5. You do it yourself (but I never succeed this one)
I currently use crosstool-ng cross compiler "cooking tool" as it has several features;

You can save a stage for the built process. For example, I just got my laptop shutdown automatically (perhaps due to CPU overheating.. never shut it down for approx due days).. and since I chose the option for saving the compile state, the process just can be restarted at the previous stage:

Just use the build.log and parse the related info


najmi@vostro:~/toolchain/build-cng$ cat build.log |grep "Saving state"
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'libc_check_config'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'companion_libs_for_build'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'binutils_for_build'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'companion_libs_for_host'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'binutils_for_host'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'cc_core_pass_1'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'kernel_headers'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'libc_start_files'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'cc_core_pass_2'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'libc'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'cc_for_build'...
[EXTRA]  Saving state to restart at step 'cc_for_host'...
najmi@vostro:~/toolchain/build-cng$ ct-ng cc_for_host+

 
The problem with abruptly terminated compilation process could also due to error in the compilation process. That way you just have to start where you suspect the compilation error occurs;

Simply with you can continue from the last saved state onwards;


najmi@vostro:~/toolchain/build-cng$ unset LD_LIBRARY_PATH
najmi@vostro:~/toolchain/build-cng$ ct-ng cc_for_host+
[INFO ]  Performing some trivial sanity checks
[INFO ]  Build started 20131130.102737
[INFO ]  Building environment variables
[EXTRA]  Preparing working directories
[EXTRA]  Restoring state at step 'cc_for_host', as requested.
[INFO ]  =================================================================
[INFO ]  Installing final compiler
[EXTRA]    Configuring gcc
[EXTRA]    Building gcc
[07:57] / 



Tuesday, November 12, 2013

IOSR Journal - hosting PLAGIARIZED article

Just found out recently one of my papers was copied entirely with the exception of the authors and the title (which was changed to something else) My original paper is


"Challenges in high accuracy of malware detection"

which was published years ago: http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=6287147


the authors used this as their title:

"Automatic Extraction or Detection for Malware Attacks as String Signature"

and these authors are:
P.Nikhila1, H. Venkateswara Reddy M.Tech (S.E), VCE, Hyderabad, India, Associate Professor in CSE, VCE, Hyderabad, India,


Just found out recently one of my papers was copied entirely with the
exception of the authors and the title (which was changed to something
else)



---------------------------------------------------------------------

One accepted journal indexed in your page
xxxx

blatantly copying my writings as published last year (2012) here

http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=6287147

a simple lookup at the abstract already tells all.

I hope you can take immediate and stern action towards the authors
including paper retraction and blacklisting. This plagiarism already
tarnished your journal's reputation and if you are unable to do so I will
publish the plagiarism in my personal blog.

Thanks.

------------------------------------------------------------------

this was their reply:

Dear Sir,
We are sorry for your inconvenience. This paper will remove
within 8 hrs.

Our Editor Board will sure take necessary action against author.

-- 
*With Warm Regards*
*Editorial Board*
*XXX Journals*



p/s: the paper was never removed even after 8 hours as promised.
also, i'm not 100% honest about the journal's reputation since I don't think
they ever did an editorial work :-\

-----------------------------------------------------

UPDATE on 13 NOV 2013 : The journal has retracted the paper. I however decided to retain the author's name here as if you ever come across their papers again, please check whether they already copied someone else' papers.

Saturday, September 21, 2013

PhD tips links (links will be updated from time to time)

I just stumbled to these links. Could be useful to you guys.



The titles are self explanatory.
If you have some other links please share with me as well

Monday, September 09, 2013

Kekosongan jawatan Pensyarah/Profesor Madya/Profesor di Universiti Malaysia Pahang

Universiti Malaysia Pahang sedang mencari calon-calon untuk mengisi jawatan di dalam beberapa fakulti... klik sini untuk iklan tersebut.

Thursday, August 29, 2013

Kopi, Bola Golf, Pasir

"AKU SIBUK LA, BANYAK BENDA NAK KENA SETTLEKAN NI!!!"

Apabila hal-hal dalam hidup anda bagaikan terlalu banyak, kerja, anak & bini, kawan-kawan, business, oran...g tua kita, dan anda rasa 24 jam sehari memang tak cukup, ingatlah tin biskut kering Hup Seng dan dua cawan kopi.

Seorang professor dalam kelas sosiology telah mengeluarkan beberapa barang di hadapan kelas.

Apabila kelas dimulakan, tanpa sebarang penerangan, professor terus mengeluarkan satu tin biskut Hup Seng yang besar dan kosong, dan terus mengisi tin tersebut dengan bola-bola golf sehingga penuh.

Kemudian, professor menanyakan pada anak muridnya, “Adakah tin biskut ini sudah penuh?” Kesemua anak murid mengangguk dan mengatakan “Ya!”

Professor kemudian mengambil sekotak kacang, dan menuangkannya ke dalam tin biskut tersebut. Tin biskut digoncangkan sedikit, lalu kacang-kacang pun bergerak-gerak mengisi ruang di antara bola-bola golf.

Kemudian, professor bertanyakan lagi pada anak muridnya jikalau tin biskut tersebut sudah penuh ke belum? Anak murid mengangguk dan mengatakan “Ya!”

Selepas itu, tanpa ditunggu-tunggu, professor mengambil pula sekotak pasir dan menuangkan pasir tersebut ke dalam tin biskut. Sudah semestinya, pasir yang halus itu mengisi setiap pelusuk dan ruang di dalam tin biskut Hup Seng itu.

Kemudian professor bertanya lagi kepada anak murid, “Adakah tin biskut ini sudah penuh ?” Anak-anak murid semua mengatakan “Ya!” dengan penuh keyakinan!

Tiba-tiba, professor mengeluarkan dua cawan kopi dari bawah meja, dan menuangkan semua kopi itu ke dalam tin biskut yang sudah penuh itu. Anak-anak muridnya tersenyum melihat aksi terakhir itu.

“Sekarang..” kata professor, dan anak-anak murid kembali fokus pada professor, “Saya mahu kamu semua faham, yang tin biskut ini adalah seperti hidup anda. Bola-bola golf melambangkan perkara-perkara paling penting seperti Tuhan, Agama, Keluarga, Anak-Anak, Kesihatan, Kawan-kawan dan minat anda. Ini adalah perkara-perkara yang jika anda kehilangan benda-benda lain, semua itu sahaja yang akan tinggal, dan hidup anda akan tetap penuh berisi. Kacang-kacang merupakan hal-hal seperti kerja, kereta, rumah. Dan pasir yang kecil dan halus melambangkan perkara-perkara yang lain dalam hidup, “Perkara-perkara kecil” kata professor.

“Kalau anda masukkan pasir dahulu ke dalam tin biskut” professor menyambung, “Pasti tidak akan ada ruang untuk kacang-kacang ataupun bola-bola golf untuk masuk ke dalam tin. Sama seperti hidup ini, kalau anda luangkan semua masa dan tenaga anda pada perkara-perkara kecil sahaja, anda tidak akan ada masa dan tenaga untuk perkara-perkara yang lebih penting untuk anda…” beritahu professor.

“Jadi…tumpukan perhatian anda kepada perkara-perkara yang membahagiakan dan menggembirakan hidup anda. Sembahyanglah berjemaah. Kukuhkan ikatan silaturrahim. Bermainlah bersama anak-anak. Bawa pasangan tercinta anda keluar berjalan-jalan. Luangkan masa bersama kawan-kawan. Pasti akan ada masa untuk anda bersihkan rumah, lipat baju, repair lampu rumah. Jagalah bola-bola golf dulu, perkara yang lebih bermakna dalam hidup anda. Ketahui perkara mana yang lebih penting dan patut diutamakan. Yang lain tu semua pasir sahaja.”

Seorang anak muridnya kemudian mengangkat tangan dan bertanya, “Apa maskud kopi tu pula?”

Professor menjawab dengan penuh senyuman, “Bagus awak tanya. Ia Cuma nak menyatakan, tidak kira berapa sibuk pun hidup anda dalam seharian, pasti akan ada ruang untuk minum kopi bersama kawan-kawan.”

sumber: FB

Friday, June 14, 2013

Setup Student Live Email Account on Android Phones

1- Select Exchange
2- Masukkan usernam@live.utm.my (ganti username dgn login name anda)
3-Email server masukkan outlook.office365.com
4-Tick Accept all SSL certificates, Use SSL
5-Tekan Next ja sampai jalan.

Tujuan tulis - self note. Dalam manual ada IMAP/POP setting.. which is weird sebab ni dah pakai Exchange. 

Sunday, May 26, 2013

Buku Tulis Tesis Cepat Dengan Dr OT

Dr OT atau Dr Othman Talib berpengalaman luas di dalam bidang penyelidikan dan menyelia pelajar Sarjana dan PhD. Usaha beliau menulis tips-tips penyelidikan di dalam blog kemudian dizahirkan ke dalam bentuk buku



Buku beliau disediakan di dalam bentuk softcopy, kulit lembut dan kulit keras pada harga yang mampu milik. Anda tidak akan rugi membeli buku ini dan ia akan membantu proses penyelidikan dan penulisan tesis serta bahan terbitan anda!.

Maklumat lanjut klik sini

Thursday, April 18, 2013

International Research Journal of Computer Science Engineering and Applications - review quality


So I found this journal "International Research Journal of Computer Science Engineering and Applications"


In Vol 2 Issue 4 April 2013 ISSN 2319-8672


I am not sure whether it was intended or simply the reviewing process is crappy. But I believe more on the latter.

Two types of citations being used, IEEE and APA style concurrently, for a so called "journal". How's that even possible?



Friday, April 05, 2013

Algoritma dan kod sumber "word cloud" generator


Laman web Jason Davis membolehkan anda untuk membuat word cloud berdasarkan akaun twitter dan perkataan yang anda beri. Cubalah!

Thursday, April 04, 2013

Python for Computational Science

I found this ebook written by the original textbook author "Python for Computational Science". With several reviews ranged 4 to 5 out of 5 stars, I assume the printed book must be good. But I found this PDF, not sure whether it's the same book, or the previous editions. Some book authors have a good practice sharing their own PDF to be read by the public. 

Here goes

Tuesday, March 26, 2013

Pembelian barang guna "Freight Forwarding Service" (e.g: HopShopGo)

Kalau ada nak beli barang dari US/UK atau mana-mana negara, boleh guna "freight forwarding service". Buat masa ni saya guna HopShopGo untuk bawa masuk barang dari United States. Antara barang yang anda boleh fikir untuk bawa masuk:

  • Buku terpakai di Amazon, harganya sangat murah, dan biasanya tidak dihantar ke Malaysia. Anda boleh gunakan alamat maya (virtual address) ini utk forward parcel anda ke sana.
  • Barang-barang di eBay US pun begitu juga. Sesetengahnya tidak hantar ke alamat luar US kerana ada risiko barang hilang dalam perjalanan dan mereka perlu ganti semula. Jadi alamat virtual yang kita gunakan boleh bantu untuk hadapi masalah ini.

Untuk HopShopGo, storan percuma selama 30 hari disediakan. Selepas tarikh tersebut, kadar caj ialah USD1 sehari. Namun begitu, jika anda buat multiple shipment dan dinaikkan taraf kepada "Prime Member" yang sah selama enam bulan, tempoh storan percuma dinaikkan kepada 60 hari. Dalam enam bulan prime member tu, kalau buat lagi dua shipment, dia extend lagi prime membership tu lagi enam bulan.. so jadi setahunlah.

Dari Virtual Address HSG di Portland, Oregon (tax free state) ni, barang akan dihantar guna DHL. Biasa dalam tempoh seminggu sampailah. Kalau click button ship tu nanti, dalam 3-4 hari dia sort kat local warehouse dia.. maybe cari barang tu.. kumpul, masuk kotak. Then bila dah siap baru dapat tracking number. Bila dah dapat tracking number tu kejap je, dalam 3 hari dah sampai Malaysia. So preparelah. Kalau barang tu sampai pukul 6 pagi kat Subang Airport, dalam pukul 10 pagi dah brader DHL dah terpacul di depan pintu. Kalau korang takde kat rumah, boleh arrange schedule bila ada untuk delivery. Senang.

Untuk US address ni saya dah buat banyak shipment, so HSG ni memang recommended.  Payment dibayar menggunakan PayPal, dan ada diskaun untuk PayPal users.

Kadar bayaran untuk belian barang di US, korang boleh congak:

  • Harga barang tu
  • Postage barang tu dari tempat penjual ke virtual address HSG
  • Postage barang tu berdasarkan VOLUMETRIC WEIGHT (kalo kotak besar, barang kecik, volumetric weight besar sebab makan space... so pandai-pandaila kawtim dengan penjual untuk pos dalam parcel yang mampat dan muat-muat aje)
  • Fuel Charge DHL
  • Insurance fee
  • Kalau sangkut kat kastam Malaysia sebab jumlah harga barang+shipment > RM500.. masuk la harga cukai sekali. So far saya tak pernah kena lagi so tak tau la macam mana. Tapi mengikut pembacaan saya, DHL akan quotekan anda harga tax tu.. so bayar la kat DHL tak payah pergi Kastam di LCCT sana tu.


Dapat la jumlah penuh. Biasanya paling murah pun USD10 lah untuk postage dari HSG address ke Malaysia. Kalau sehelai je dalam USD25. Berat sehelai jeans dalam 700 gram ke 1kg/

Kalau untuk UK address, saya tak pernah guna lagi, tapi roughly saya tengok memang mahal, dan setengahnya untuk daftar pun kena bayar. Tak macam US. 

Contoh untuk UK
Forward2Me
AlphaSent
Borderlinx

Depa hantar guna UPS, FedEx dan lelain. Ada gak yang guna Royal Mail tapi untuk barang yang kira murah je.


Thursday, March 21, 2013

Malindo Airlines, penerbangan tambang murah baru

Pelancaran penerbangan Malindo Airlines ni memang sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia, sebagai alternatif sedia ada untuk AirAsia yang popular dan juga penerbangan yang sedikit mahal dari Fireflyz.

Buat masa blog ini ditulis, 21 Mac 2013, Malindo Airlines menawarkan penerbangan ke Kuching dan Kota Kinabalu. Laman web Malindo Airlines (MA) boleh dilawat di sini

Saya cuba melihat kos penerbangan ke Kota Kinabalu untuk 2 dewasa dan 1 infant, pergi balik total dalam RM498 sahaja. Harga termasuk fuel charge dan insurans.


Kalau saudara/i pernah naik flight ni.. silalah kongsi pengalaman di ruangan komen saya :)

Sunday, March 10, 2013

New Mark and Spencer Luxury Dark Blue Jeans W32 L33




New Mark and Spencer Luxury Dark Blue Jeans W32 L33

New With Tags

Original Price GBP 39.50 ~ RM184

Sell price with me RM160, Pos Laju add RM10

SMS/WhatsApp 019 387 0980

Levis 550 Dark Black W42 L30



Levis 550 Dark Black New Without Tag

Made in Mexico
Harga RM160 , Pos Laju tambah RM10

SMS/WhatsApp 019 3870980

Mark and Spencer Jeans W42 L33





Harga asal : GBP 39.50 dalam ~RM184
Harga jual: RM160. Pos Laju tambah RM10

Made in Turkey!

Masih ada tag, keadaan seperti dalam gambar

SMS/WhatsApp 019 387 0980

Wednesday, March 06, 2013

Maklumat Penajaan SLAB/I dan kemaskini PSD

Boleh tengok laporan kemajuan yang dihantar di sini

Boleh tengok "financial breakdown" untuk tajaan yang telah dilunaskan di sini

Saturday, February 09, 2013

Levi's 559 (Relaxed Straight) For Sale - New Without Tags W42" L32" (Code: MY003)


This is what I meant by without "Brown Tag" at the belt side




Perfect Condition, Without Tag.
Harga RM160 termasuk Poslaju
Without Brown Tag Showing Levi's at the belt side
Without Country of Origin Tag
Red Tab is in good condition
Please SMS/WhatsApp to 019 387 0980 (please, no call) or email to najmi.zabidi AT gmail.com

Levi's 559 (Relaxed Straight) For Sale - New Without Tags W42" L32" (Code: MY001)






Perfect Condition, Without Tag.
Harga RM200 termasuk Poslaju
Made In Bangladesh
Market Price RM220 for Levis 559

Please SMS/WhatsApp to 019 387 0980 (please, no call) or email to najmi.zabidi AT gmail.com



Wednesday, January 30, 2013

Bawa Infant Guna Air Asia - salah satu isu yang anda perlu tahu


Jika nak naik air asia jangan book hotel guna airasiago jika ada infant.. sebab tak add terus kat situ kena add di kaunter. kalau kena pegi kaunter tu kena add masa drop luggage sahaja. if dah web checked in tak boleh nak add dah infant di sales counter kena kat drop luggage counter tu.

Kena ada masa sekitar 3 jam sebelum flight supaya tak kelam kabut, jika perlu add juga (cthnya, wife tiba2 bersalin dan tiket dah beli, so considered sudden passenger).. sebab queue panjang. kami nyaris terlepas flight di LCCT sebab perkara ni. masa nak bertolak balik pun kena add lagi kat kaunter (lupa nak add di kaunter masa sampai).. yg ni masalah staff dia tak biasa buat, so jadi lambat juga. 

Nak mudah, book terus asing2 guna online page AA dan tempah penginapan guna laman web yg lain. bitter experience.




Terima kasih kerana membaca pengalaman saya. Sila klik iklan Adsense kat tepi tu kah 3x

Tuesday, January 22, 2013

Memasang Plugin untuk Navigator Google Scholar

Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, Google telah membuang navigator "Scholar" di dalam muka carian mereka. Ini amat menyusahkan, memandangkan dahulu kita boleh klik pautan "Web" untuk carian umum dan "Scholar" untuk carian di Google Scholar. (Saya merasakan, ini kerana golongan akademik hanya segelintir kecil dari pengguna Google, sedangkan Google itu sendiri adalah produk PhD!)

Kita boleh guna skript GreaseMonkey dari sini.

Cara install dalam Google Chrome:

Tools -> Extension

Kemudian, tarik(drag) script javascript itu ke tengah-tengah paparan skrin dan drop. Plugin tersebut akan dipasang. Restart semula browser chrome anda.

Wednesday, January 09, 2013

Buku Terjemahan untuk Penghidap Penyakit Was-was Ibadah


Buku ni tulisan Ibnul Qayyim al-Jawzi. Diterjemah oleh tiga syarikat berbeza.

Tuesday, January 08, 2013

Isu Berkaitan Rokok Elektronik/Elektrik


Cari di Internet menunjukkan kandungan nikotin yang digunakan dalam rokok elektronik juga mendapat perhatian, dan jiran kita Singapura turut mengharamkan penggunaan rokok elektronik ini.

Monday, January 07, 2013

Inilah pentingnya "English Education"



Dalam kapsyen tu ditulis "pertukaran kebakaran". Terjemahahan terus sebegini biasa saya nampak di layar wayang, yang membayangkan mungkin yang menterjemah itu bukan orang Melayu. Tetapi untuk kes ini.. saya rasa ia adalah usaha salin+tampal dari "Google Translation" atau memang wartawan yang diarahkan untuk tukar menterjemah tidak mengetahui maksud frasa itu. Saya andaikan dari artikel bahasa Inggeris asalnya ialah "exchanging fire" yang bermaksud "berbalas tembakan"

Saturday, January 05, 2013

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya.
Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.

Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 

TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 

Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah dalam RM10-15. Ambil nombor telefon pemandu teksi kerana anda mungkin perlukan servis mereka untuk kembali ke Sri Puteri.

Bas dari KL-JB ada yang berhenti di Yong Peng, tempat makan. Tempat makan ni harga mahal cekik darah, air mineral 500ml berharga RM1.80, biasa dalam RM1 sahaja. Kalau 1.5l dalam RM3 lebih.. kat Petronas pun dalam RM2.40 sahaja. Jadi makanlah siap-siap atau makan roti sahaja sebagai pengalas perut kalau tak mau makan di sini. Bas yang tak berhenti langsung di sini pun ada, contohnya Konsortium. Jadi kena tanya dulu di kaunter.. itupun bukan jaminan mereka akan bagi info yang tepat.

Ada bas yang akan berhenti di Seremban untuk turunkan penumpang, jadi kena tanya samada bas yang akan anda naiki tu non stop atau berhenti. Cadangan ialah bas Konsortium (malangnya saya tak berapa suka, sebab sela antara seat sempit jadi kaki saya tak selesa) dan bas KKKL. Syarikat lain ada banyak lagi dan setengahnya saya tak ingat nama. Nanti akan dikemaskini semula sebagai nota peribadi saya.



Friday, January 04, 2013