Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2009
Latex #3 Transliterasi dengan ArabTex

Pertimbangkan contoh berikut:

\documentclass{article}
\usepackage{arabtex}

\begin{document}
\setmalay
\novocalize

\title{ <>}
\author{}
\date{<2009>}
\maketitle

Cuba sebut tulisan berikut.... \\

\setarab
\fullvocalize
\transtrue
\arabtrue

\begin {RLtext}
al-salAm `alaykum
\\
bismi al-ll_ahi al-rra.hm_ani al-rra.hImi
\end{RLtext}


\end{document}


Latex #2 : ArabTeX

Salam,

Pengembaraan LateX berterusan dengan penggunaan pakej ArabTex - diinspirasikan penggunaannya oleh bro Bahathir

Selepas bermain-main dengan baris arahan LateX sebenarnya kita boleh langkau penggunaan default arahan latex yang memerlukan pengubahan DVI ke PDF secara manual (latex && dvipdf ). Sebaliknya cukup dengan penggunaan pdflatex

Baik, untuk penggunaan ArabTex, kita perlu buat seperti berikut:
Andaikan nama fail ini "jawi.text"


\documentclass{article}
\usepackage{arabtex}
\begin{document}
\setmalay
\novocalize
Arab\TeX\ <^akw mnwlis dgn hwrf jAwI gwnA >

\end{document}

Jika anda lihat snippet di atas, anda perasan penggunaan aksara "caret" .. ini untuk memberikan tanda "hamzah" pada huruf "alif", disebabkan kita mahu fonetik alif ini berbunyi "a" seperti di dalam "ayam"

Untuk jAwI pula, A dan I capital digunakan untuk memaksa ArabTex meletakkan "alif" di tengah-tengah perkataan dan &quo…
LateX#1

Joey pointed me out on using LateX to solve cross referencing problem... I found this problem really irritating when I have to improve my literature survey..

Here goes my LateX journey.. I did install this software years back but I never use it since the size is HUGE and I do not have any purpose to use it.

Penggunaan Latex amat popular di kalangan kawan-kawan yang giat menyiapkan tesis dan kertas persidangan mereka. Saya baru je nak guna latex ni so ada beberapa opsyen

1- Install Lyx, MikeTex dan sokongan kamus Aspell (ada BM, lama dulu MIMOS buat)
2- Install Latex guna cygwin

Saya menghadapi masalah guna GUI Latex (Lyx) pada 1) pada mulanya ... so pergi kepada opsyen baris arahan pada Cygwin. Kadang-kadang installer yang datang dengan bulk pada Lyx memerlukan anda memasang pakej satu persatu


$ latex.exe -v
pdfeTeX 3.141592-1.21a-2.2 (Web2C 7.5.4)
kpathsea version 3.5.4
Copyright (C) 1997-2004 Peter Breitenlohner (eTeX)/Han The Thanh (pdfTeX).
Kpathsea is copyright (C) 1997-2004 Free So…
FOSS.MY 2009


Lama dah tak update blog ni, sebab takde benda nak cerita. FOSS.MY kembali lagi. Kali ini saya akan hadir sebagai speaker, sila rujuk jadual . Bukan pasal localization (l10n), tetapi internationalization (i18n) . Saling berkait tapi tak sama.

Profile