Monday, September 26, 2016

Cara mengatasi isu driver Wi-Fi pada laptop HP

Saya menggunakan laptop HP yang menggunakan driver RTL8723BE. Installation Linux secara default pada distro Ubuntu, OpenSuSE nampaknya tidak mengenalpasti driver berkenaan secara default.

Saya jumpa satu pautan di sini yang membolehkan kad Wi-Fi tersebut berfungsi.

Ringkasnya:

Langkah 1:

sudo add-apt-repository ppa:hanipouspilot/rtlwifi
sudo apt-get update
sudo apt-get install rtlwifi-new-dkms
dan reboot.


Sekiranya tidak dapat dikesan juga, tambah langkah berikut:

Langkah 2 (jika perlu):

echo "options rtl8723be ant_sel=2"  | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf
Dan reboot semula.

Untuk saya, peranti Wi-Fi tersebut hanya dapat berfungsi apabila saya melakukan kedua-dua langkah 1 dan langkah 2.

Selamat mencuba!

Saturday, July 30, 2016

Apache "Forbidden Page" on Centos 7

After quite a long journey finding the culprit of the page error.. I just knew that in Centos 7's HTTPD we need to include this:
Refer the original discussion here.


    #...whatever falls here
    Require all granted
And finally it works!


Sunday, May 08, 2016

Convert *m4v to *mp4 massively in Ubuntu Linux 16.04

As ffmpeg compilation might varies by default in your distro, this one is tested on 16.04. Else you can happily recompile ffmpeg from git with your preferred flag


for i in `ls -1 *.m4v`;do ffmpeg -i $i -acodec copy -vcodec copy `basename $i .m4v`.mp4;done


Yeah, I knew. ffmpeg rocks!

Friday, March 18, 2016

Tempat menarik untuk dilawati di Washington D.C

Washington D.C ni tak ubah macam Putrajaya, ia terletak berhampiran negeri Virginia. Oleh kerana saya memilih untuk menyewa kereta (mintak Sedan, tapi dapat 4WD alike, Chevrolet Equinox. Bayar sama harga Sedan) jadi sebenarnya saya telah memandu merentasi beberapa negeri di USA. Dari New York lalu New Jersey, lalu Delaware, lalu Maryland. Lebuhraya mereka lebih kurang sama macam lebuhraya PLUS kita, tapi sistem agak berbeza sedikit. Untuk yang memilih membayar guna cashless, mereka ada laluan sendiri. Lepas tu, masa saya dalam perjalanan balik ke NYC dari DC, bayar tol USD12+ guna duit tunai USD100...jurutol tu kata takde duit tukar!! Dia suruh pos balik duit tu. Tak boleh lari pun sebab ada kamera. Oleh sebab saya plan nak datang semula ke USA lagi kalau ada rezeki, saya mintak bantuan tuan rumah sewa AirBnB saya tolong poskan duit tunai tu. Agak menyusahkan.. kat Malaysia mana ada jurutol takde duit tukar!

Ke DC ni sebenarnya saya nak tengok sendiri.. White House tu! Tempat ni actually besar.. dan berbentuk bulatan yang sangat besar.

Kat bawah ni gambar anak saya main di padang, berlatarbelakangkan Capitol House yang dalam renovation agaknya.




Ni antara mercu tanda Washington DC tu.. tiang dari kejauhan hehe.


Orang US ni suka buat muzium kot... banyak gila muzium depa. 3 hari kot baru abis round semua muzium.



Thursday, March 10, 2016

VIM : - go to the beginning and the end of file

Concluded from here

G - go to end of file
gg - go to the beginning of the file

Thursday, February 18, 2016

fail2ban testing

We can try to check whether our fail2ban config is sane or not with "fail2ban-regex". Here goes:

root@alhambra:/etc/fail2ban# fail2ban-regex /var/log/auth.log /etc/fail2ban/filter.d/sshd.conf


This will test you "sshd" filter with the log file that you want to parse in /var/log/auth.log

If you want to look at the line that mactched;

 fail2ban-regex /var/log/auth.log /etc/fail2ban/filter.d/sshd.conf    --print-all-matched

Sunday, January 17, 2016

USA field trip - New York City (part II)

Kalau nak masuk ke USA ni, banyak prosedurnya, tetapi berbaloi bila dah lepas jejak kaki ke sana. Tempoh dibenarkan berada di US ni adalah sekitar enam bulan untuk B1/B2 visa holder.

Untuk tempat-tempat dalam USA ni biasanya kalau nak lawat, kita boleh beli pas masuk yang gabung sekali banyak tiket di dalam satu buku tiket. Tengok apa jadual kita dan baru buat keputusan samada berbaloi beli tiket banyak-banyak sekaligus atau bayar bila masuk. Salah satu syarikat yang menjual kad pas masuk ni adalah pelanggan kepada majikan saya, iaitu CityPass.

Tempat-tempat menarik dilawati di New York City:

1.  Statue of Liberty

2. Grand Central Park

3. Museum of Space

4. 9/11 Museum


(bersambung...akan dikemaskini dari semasa ke semasa)