Monday, April 20, 2015

Converting ssh-keygen created key into PEM format (using OpenSSL)

Say I have created RSA key and it's located in my $HOME:

Create private key:

najmi@quds:~/.ssh$ openssl rsa -in id_rsa -outform pem > rsa_priv.pem


Create public key based on the private key above:

najmi@quds:~/.ssh$ openssl rsa -in rsa_priv.pem -pubout -out rsa_pub.pem 


Sunday, April 19, 2015

IRC client for Linux

I recently have a need to use the IRC to communicate with my counterparts. I have be looking to either GUI based or CLI based.. and each of them have their own strengths and weaknesses.

The following were the IRC clients which I managed to test out:

CLI based:

  • Weechat
  • IRSSI
  • f-IRC (seems does not support SSL)


GUI based:

  • Quassel
  • Smuxi
  • Pidgin-IRC
  • Konversation (KDE based)
  • X-chat

I later learnt a way on how to have a daemon listen log to your IRC channel without you switching own your IRC client, hence I tried ZNC.

I managed to get ZNC worked on my machine (hence the connection will be localhost:). 
However I did not able to connect to remote ZNC for unknown reason. The reason for me to use ZNC is that I want to get my machine into suspend mode while I don't want to miss any important conversation in the channel, so I believe remote ZNC (say, on my private VPS) should work.

Opinions are welcomed.

Wednesday, February 18, 2015

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: Datang pukul dua.. pot pet.. serah resit bayaran passport.. ingat boleh ambik terus... PUKUL LAPAN MALAM BARU DAPAT AMBIK!


Ingat senang ke renew passport..... aku ingat ambik ni kejap je la paling2 pun tiga jam.. tapi dah drag masa..

Thursday, January 22, 2015

Ardunio 101

I was asked by a friend to assisting her teaching her students on Arduino. It kind of the other side of Raspberry Pi, whereby Arduino is a single tasking board.

If you're interested to learn Arduino, you can check out Arduino courses here

In the following pictures are Arduino UNO pack. In this case it comes with the complete electronics and booklet.




Wednesday, January 07, 2015

My Android file sharing site

I applied this account long time ago, and many of my ROM and kernel builds were uploaded here.
For a developer like me, this site is simple and allow the developer to receive donation from the users.

However I feel demotivated since nobody.. yes NOBODY donates a single cent.. say for the kernel build. For the ROM. I don't really bother since I didn't code them from scratch.. just compile it.

But for kernel, most of them were tested rigorously to ensure it's stable before being uploaded.

Anyway.. just refer my works here

C++ codes for counting saving according to the number of days

Say you need to save RM according to the number of day in a year.

Day 1 in Jan =RM1
Day 2 in Jan =RM2

Day 365 in Dec = RM365


which is quite impossible at the end of the year.. because it's freaking a lot.

Anyway a friend want to count that hence I wrote my simple C++ program;


#include
using namespace std;
int main()
{
int sum;
for (int i=1;i<=365;i++)
{
sum+=i;
}
cout<<"Sum is "<return 0;
}


That's all.


Saturday, March 15, 2014

MH370, pulanglah!

Pelbagai usaha telah dilakukan oleh pihak berkuasa Malaysia, dengan kerjasama pelbagai negara serantau, ditambah dengan bantuan USA dan China tentunya, di mana rakyat China yang paling ramai berada di dalam pesawat tersebut.

PM Najib sebentar tadi di dalam sidang media telah mengesahkan, yang pesawat tersebut diarahkan ke destinasi lain dengan sengaja.

Kita sebagai rakyat Malaysia, tentunya sangat berharap tragedi ini berakhir dengan kesudahan yang menggembirakan. Dengan pengesahan DS Najib ini diharapkan kisah ini berakhir dengan segera.

Di samping itu, NASA dengan kepakaran yang mereka ada telah menyatakan kesudian untuk membantu menganalisa imej-imej satelit yang diperolehi. 

sumber imej, sini

Berdoalah kepada Allah, moga usaha untuk mencari pesawat ini dipermudahkan dan disegerakan hasilnya, insya Allah.


Wednesday, March 12, 2014

Guna Atlas.ti untuk memudahkan proses Literature Review (LR)

Masa zaman saya buat Literature Review bagi pengajiah PhD saya.. proses agak sukar sebab kena buat secara manual proses sisihan dan aturan paper-paper tu.

Sekarang dah ada Atlas.Ti .. lebih mudah.

Untuk tahu berkaitan software ni dan memudahkan proses LR supaya takde literature yang tertinggal.. boleh dapatkan buku ni.

Rujuk sini