Friday, March 18, 2016

Tempat menarik untuk dilawati di Washington D.C

Washington D.C ni tak ubah macam Putrajaya, ia terletak berhampiran negeri Virginia. Oleh kerana saya memilih untuk menyewa kereta (mintak Sedan, tapi dapat 4WD alike, Chevrolet Equinox. Bayar sama harga Sedan) jadi sebenarnya saya telah memandu merentasi beberapa negeri di USA. Dari New York lalu New Jersey, lalu Delaware, lalu Maryland. Lebuhraya mereka lebih kurang sama macam lebuhraya PLUS kita, tapi sistem agak berbeza sedikit. Untuk yang memilih membayar guna cashless, mereka ada laluan sendiri. Lepas tu, masa saya dalam perjalanan balik ke NYC dari DC, bayar tol USD12+ guna duit tunai USD100...jurutol tu kata takde duit tukar!! Dia suruh pos balik duit tu. Tak boleh lari pun sebab ada kamera. Oleh sebab saya plan nak datang semula ke USA lagi kalau ada rezeki, saya mintak bantuan tuan rumah sewa AirBnB saya tolong poskan duit tunai tu. Agak menyusahkan.. kat Malaysia mana ada jurutol takde duit tukar!

Ke DC ni sebenarnya saya nak tengok sendiri.. White House tu! Tempat ni actually besar.. dan berbentuk bulatan yang sangat besar.

Kat bawah ni gambar anak saya main di padang, berlatarbelakangkan Capitol House yang dalam renovation agaknya.




Ni antara mercu tanda Washington DC tu.. tiang dari kejauhan hehe.


Orang US ni suka buat muzium kot... banyak gila muzium depa. 3 hari kot baru abis round semua muzium.



Thursday, March 10, 2016

VIM : - go to the beginning and the end of file

Concluded from here

G - go to end of file
gg - go to the beginning of the file

Thursday, February 18, 2016

fail2ban testing

We can try to check whether our fail2ban config is sane or not with "fail2ban-regex". Here goes:

root@alhambra:/etc/fail2ban# fail2ban-regex /var/log/auth.log /etc/fail2ban/filter.d/sshd.conf


This will test you "sshd" filter with the log file that you want to parse in /var/log/auth.log

If you want to look at the line that mactched;

 fail2ban-regex /var/log/auth.log /etc/fail2ban/filter.d/sshd.conf    --print-all-matched

Sunday, January 17, 2016

USA field trip - New York City (part II)

Kalau nak masuk ke USA ni, banyak prosedurnya, tetapi berbaloi bila dah lepas jejak kaki ke sana. Tempoh dibenarkan berada di US ni adalah sekitar enam bulan untuk B1/B2 visa holder.

Untuk tempat-tempat dalam USA ni biasanya kalau nak lawat, kita boleh beli pas masuk yang gabung sekali banyak tiket di dalam satu buku tiket. Tengok apa jadual kita dan baru buat keputusan samada berbaloi beli tiket banyak-banyak sekaligus atau bayar bila masuk. Salah satu syarikat yang menjual kad pas masuk ni adalah pelanggan kepada majikan saya, iaitu CityPass.

Tempat-tempat menarik dilawati di New York City:

1.  Statue of Liberty

2. Grand Central Park

3. Museum of Space

4. 9/11 Museum


(bersambung...akan dikemaskini dari semasa ke semasa)

Saturday, January 16, 2016

USA field trip - New York

Kami ke New York!
Macam mimpi! Ye.

Saya bekerja dengan sebuah syarikat perisian sumber terbuka yang mempunyai pejabat utama di Manhattan, New York City sejak tahun 2015. Syarikat ni adalah syarikat yang mengamalkan sistem remote staff, di mana hanya sekitar 5 orang sahaja pekerja yang berada di dalam HQ, dan selebihnya di serata USA dan luar US. Sehingga akhir tahun 2015, saya satu-satunya pekerja dari Malaysia dan juga satu-satunya pekerja Muslim di situ. Saya bertugas mengikut waktu Eastern Time (EST) di mana NYC berada di dalam zon waktu yang sama.

Syarikat ni biasanya akan buat annual meeting, dan buat masa ni trend nya tiga tahun sekali, di mana sebelum ni pernah dibuat pada tahun 2012, dan saya pergi pada tahun 2015.

Untuk ke USA ni dari Malaysia, kita kena apply US Visa dulu.. dan kosnya agak mahal, sekitar USD160 seorang. Budak kecik pun kena. So macam kami pergi empat orang, empat visa semuanya. Kadar semasa visa ni kena check di website embassy. Kalau untuk pelawat dan business macam kami, apply visa B1/B2.. dan akan kena masuk temuduga di kedutaan US.

Masa kami ke US tempohari, dalam 29 September 2015 ke 10 Oktober 2015, dekat dua minggu. Sekejap je sebenarnya sebab perjalanan pegi balik pun hampir 24 jam termasuk transit. Kami ambik Emirates (wife yang pilih.. sebab timing dia agak sesuai dgn trip check in/out hotel). Emirates trip dia dari KLIA - Dubai sekitar 5 jam setengah, dan lagi 14 jam dari Dubai ke JFK (John F Kennedy) di NY City. 

Sampai je dari aiport saya beli sim card dulu.. yang ada internet sekali. Di airport ni harga dia cekik darah gak, kalau boleh roaming dari Malaysia guna la dulu. Sebab saya malas nak fikir, so beli je. USD75 utk 1GB internet dan call. Lepas tu boleh top up lagi dalam USD20 kot utk 1GB kalo dah habis.

Untuk beberapa hari pertama penginapan kami adalah di bawah tajaan majikan saya. Manhattan ni kira mukim yang besar dalam NYC. NYC ni pulak salah satu bandar dalam New York state. Jadi jangan keliru NYC dgn NY. Macam Bandar Melaka dalam Melaka lah kiranya.. cuma NYC ni jauh lebih besar.




NYC ni banyak tempat menarik, kalau nak ikutkan nak lawat semua.. dua minggu pun belum tentu habis. NYC ni ada lima mukim, Manhattan (kat pulau), Bronx, Brooklyn, Queens dan Staten Island. Pembaca semua boleh rujuk pautan ni.

(tulisan ni akan dikemaskini dari semasa ke semasa... rajin-rajin la jenguk)

Tuesday, June 30, 2015

Creating human friendly timestamp for Linux history

HISTTIMEFORMAT="%d/%m/%y %T "

Output:

 2031  29/06/15 21:54:31 ps uanx|grep -i bbb
 2032  29/06/15 21:54:40 nmap localhost
 2033  29/06/15 21:55:11 history 

Friday, June 26, 2015

Cannot logged in with public key even after public key inside $HOME/.ssh on Centos

Things could be straight with Ubuntu, but not in my Centos VPS. So try the following if you met the same problem:

1) $HOME/.ssh/authorized_keys must be in 640 permission
2) $HOME/.ssh must be in 0700 permission

It should work right away later on.