Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Verdict on few Malaysian credit cards

BIMB:
1- ada takaful nyawa
2-if Mastercard international rate murah
3-no compounding interest
4-bermasalah kat workshop aku
5-cash advance RM25 fee utk 1,000
6- ada minimal rebate point.. susah sket nak kumpul. untung if purchase flight ticket ke apa beso sket.
7- ada problem bila nak bayar UNIFI, tak penah lepas!
8- govt tax shj, RM50
Maybank
1-efficient,tapi profit fee dia tak display dlm transaction history, bila dah official statement baru kluor
2-VISA .. utk paypal rate tinggi sket
3-takde masalah kat mana2 pun masa swype or guna online payment mcm bayor bil digi ke UNIFI ke
4-cash advance fee RM50 utk RM1K withdraw
5-govt tax shj, RM50
6-boleh kumpul point (10,000 point = RM50 petrol voucher). isi minyak time weekend 8x point (say RM50 isi = 400 point la kot). so on average jika dah isi minyak selama RM200 utk 10 bulan boleh la dapat 10,000 pts tu

Al-Rajhi
1-kad caj.. tak boleh bayar bulan mcm kad kredit
2-kena bayar fee tahunan rm70+ govt tax RM50
3-takle nak view instant t…

KWSP dan PTPTN

called KWSP, ingat nak tanya mcm mana nak withdraw utk settlekan PTPTN, turns out yg boleh guna KWSP utk settle PTPTN ialah utk yg sign agreement dari 1 Jan 2001 .. gr.. tinggal sikit je lagi ni, few mths punye KWSP boleh settle once and for all utang PTPTN neh.. at 4%

Takaful - your choice

Membicarakan tentang hal kecemasan terutama berkaitan kesihatan tentunya melibatkan hal kewangan. Kadangkala individu yang disarankan untuk mengambil takaful akan memberi alasan, majikan beliau sudah mempunyai insurans.
Dalam ini ada beberapa perkara
1- Insurans (baca: takaful) tersebut hanya sah laku sementara beliau masih berkerja di situ. Syarikat mungkin akan bangkrap, mengalami kerugian, atau beliau mungkin akan berpindah ke tempat lain
2- Insurans(baca: takaful) juga ada had boleh tuntut. Tentunya mengalami kesukaran apabila ditimpa musibah dan anda sudah tiada lagi polisi yang boleh digunakan
Sekiranya anda memilih untuk mengambil polisi takaful pula, ada beberapa perkara
1- Ada takaful yang berbentuk bayaran premium tahunan/bulanan, dan sekiranya tiada tuntutan, wang tersebut hangus (you got Burned!)
2- Ada takaful yang berbentuk takaful hayat dan simpanan. Maksudnya sekiranya ada keilatan kekal/kematian (bersyarat) barulah waris anda mendapat wang tersebut
3- Ada takaful yan…

Lytro camera

I was pointed out on a new concept of camera, developed by a Malaysian born doctorate holder from Stanford, a camera named Lytro. The camera however is not shipped directly to Malaysia, so you might have to use freight forwarded service or some friends' help in the United States. The info on shipping is here
Here is the article about the inventor