Posts

Showing posts from 2013

Git : Pulling from original repo with forked branch

This is actually my personal bookmark. If you're happened to be here for the same reason.. here's is the link

Building Android Cross Compiler with Crosstool-ng

In order for you to rebuilt a kernel (or even a ROM) for Android from your laptop, you need a cross compiler to do that.

For Android ecosystem there are several popular cross compilers that being used:


Android NDKAndroid Toolchain (which I believe a subset of the NDK)Linaro customized cross compiler Self-made cross compiled built by using crosstool-ngYou do it yourself (but I never succeed this one) I currently use crosstool-ng cross compiler "cooking tool" as it has several features;
You can save a stage for the built process. For example, I just got my laptop shutdown automatically (perhaps due to CPU overheating.. never shut it down for approx due days).. and since I chose the option for saving the compile state, the process just can be restarted at the previous stage:
Just use the build.log and parse the related info

najmi@vostro:~/toolchain/build-cng$ cat build.log |grep "Saving state" [EXTRA]  Saving state to restart at step 'libc_check_config'... [EXTRA]…

IOSR Journal - hosting PLAGIARIZED article

Just found out recently one of my papers was copied entirely with the exception of the authors and the title (which was changed to something else) My original paper is


"Challenges in high accuracy of malware detection"

which was published years ago: http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=6287147


the authors used this as their title:

"Automatic Extraction or Detection for Malware Attacks as String Signature"

and these authors are:
P.Nikhila1, H. Venkateswara Reddy M.Tech (S.E), VCE, Hyderabad, India, Associate Professor in CSE, VCE, Hyderabad, India,


Just found out recently one of my papers was copied entirely with the exception of the authors and the title (which was changed to something else) --------------------------------------------------------------------- One accepted journal indexed in your page xxxx blatantly copying my writings as published last year (2012) here http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=6287147

PhD tips links (links will be updated from time to time)

I just stumbled to these links. Could be useful to you guys.

tips for not procrastinatetips for surviving PhDbohr tips

The titles are self explanatory.
If you have some other links please share with me as well

Kekosongan jawatan Pensyarah/Profesor Madya/Profesor di Universiti Malaysia Pahang

Universiti Malaysia Pahang sedang mencari calon-calon untuk mengisi jawatan di dalam beberapa fakulti... klik sini untuk iklan tersebut.

Kopi, Bola Golf, Pasir

"AKU SIBUK LA, BANYAK BENDA NAK KENA SETTLEKAN NI!!!"

Apabila hal-hal dalam hidup anda bagaikan terlalu banyak, kerja, anak & bini, kawan-kawan, business, oran...g tua kita, dan anda rasa 24 jam sehari memang tak cukup, ingatlah tin biskut kering Hup Seng dan dua cawan kopi.

Seorang professor dalam kelas sosiology telah mengeluarkan beberapa barang di hadapan kelas.

Apabila kelas dimulakan, tanpa sebarang penerangan, professor terus mengeluarkan satu tin biskut Hup Seng yang besar dan kosong, dan terus mengisi tin tersebut dengan bola-bola golf sehingga penuh.

Kemudian, professor menanyakan pada anak muridnya, “Adakah tin biskut ini sudah penuh?” Kesemua anak murid mengangguk dan mengatakan “Ya!”

Professor kemudian mengambil sekotak kacang, dan menuangkannya ke dalam tin biskut tersebut. Tin biskut digoncangkan sedikit, lalu kacang-kacang pun bergerak-gerak mengisi ruang di antara bola-bola golf.

Kemudian, professor bertanyakan lagi pada anak muridnya jikalau tin biskut terseb…

Setup Student Live Email Account on Android Phones

1- Select Exchange 2- Masukkan usernam@live.utm.my (ganti username dgn login name anda) 3-Email server masukkan outlook.office365.com 4-Tick Accept all SSL certificates, Use SSL 5-Tekan Next ja sampai jalan.
Tujuan tulis - self note. Dalam manual ada IMAP/POP setting.. which is weird sebab ni dah pakai Exchange. 

Buku Tulis Tesis Cepat Dengan Dr OT

Image
Dr OT atau Dr Othman Talib berpengalaman luas di dalam bidang penyelidikan dan menyelia pelajar Sarjana dan PhD. Usaha beliau menulis tips-tips penyelidikan di dalam blog kemudian dizahirkan ke dalam bentuk buku


Buku beliau disediakan di dalam bentuk softcopy, kulit lembut dan kulit keras pada harga yang mampu milik. Anda tidak akan rugi membeli buku ini dan ia akan membantu proses penyelidikan dan penulisan tesis serta bahan terbitan anda!.
Maklumat lanjut klik sini

International Research Journal of Computer Science Engineering and Applications - review quality

Image
So I found this journal "International Research Journal of Computer Science Engineering and Applications"


In Vol 2 Issue 4 April 2013 ISSN 2319-8672


I am not sure whether it was intended or simply the reviewing process is crappy. But I believe more on the latter.

Two types of citations being used, IEEE and APA style concurrently, for a so called "journal". How's that even possible?



Algoritma dan kod sumber "word cloud" generator

Image
Laman web Jason Davis membolehkan anda untuk membuat word cloud berdasarkan akaun twitter dan perkataan yang anda beri. Cubalah!

Python for Computational Science

I found this ebook written by the original textbook author "Python for Computational Science". With several reviews ranged 4 to 5 out of 5 stars, I assume the printed book must be good. But I found this PDF, not sure whether it's the same book, or the previous editions. Some book authors have a good practice sharing their own PDF to be read by the public. 
Here goes

Writing PhD Thesis in THREE months

Image
Part One

Part Two


Part Three


Pembelian barang guna "Freight Forwarding Service" (e.g: HopShopGo)

Kalau ada nak beli barang dari US/UK atau mana-mana negara, boleh guna "freight forwarding service". Buat masa ni saya guna HopShopGo untuk bawa masuk barang dari United States. Antara barang yang anda boleh fikir untuk bawa masuk:
Buku terpakai di Amazon, harganya sangat murah, dan biasanya tidak dihantar ke Malaysia. Anda boleh gunakan alamat maya (virtual address) ini utk forward parcel anda ke sana.Barang-barang di eBay US pun begitu juga. Sesetengahnya tidak hantar ke alamat luar US kerana ada risiko barang hilang dalam perjalanan dan mereka perlu ganti semula. Jadi alamat virtual yang kita gunakan boleh bantu untuk hadapi masalah ini.
Untuk HopShopGo, storan percuma selama 30 hari disediakan. Selepas tarikh tersebut, kadar caj ialah USD1 sehari. Namun begitu, jika anda buat multiple shipment dan dinaikkan taraf kepada "Prime Member" yang sah selama enam bulan, tempoh storan percuma dinaikkan kepada 60 hari. Dalam enam bulan prime member tu, kalau buat lagi du…

Malindo Airlines, penerbangan tambang murah baru

Image
Pelancaran penerbangan Malindo Airlines ni memang sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia, sebagai alternatif sedia ada untuk AirAsia yang popular dan juga penerbangan yang sedikit mahal dari Fireflyz.
Buat masa blog ini ditulis, 21 Mac 2013, Malindo Airlines menawarkan penerbangan ke Kuching dan Kota Kinabalu. Laman web Malindo Airlines (MA) boleh dilawat di sini
Saya cuba melihat kos penerbangan ke Kota Kinabalu untuk 2 dewasa dan 1 infant, pergi balik total dalam RM498 sahaja. Harga termasuk fuel charge dan insurans.

Kalau saudara/i pernah naik flight ni.. silalah kongsi pengalaman di ruangan komen saya :)

New Mark and Spencer Luxury Dark Blue Jeans W32 L33

Image
New Mark and Spencer Luxury Dark Blue Jeans W32 L33

New With Tags

Original Price GBP 39.50 ~ RM184

Sell price with me RM160, Pos Laju add RM10

SMS/WhatsApp 019 387 0980

Levis 550 Dark Black W42 L30

Image
Levis 550 Dark Black New Without Tag

Made in Mexico
Harga RM160 , Pos Laju tambah RM10

SMS/WhatsApp 019 3870980

Mark and Spencer Jeans W42 L33

Image
Harga asal : GBP 39.50 dalam ~RM184
Harga jual: RM160. Pos Laju tambah RM10

Made in Turkey!

Masih ada tag, keadaan seperti dalam gambar

SMS/WhatsApp 019 387 0980

Maklumat Penajaan SLAB/I dan kemaskini PSD

Boleh tengok laporan kemajuan yang dihantar di sini

Boleh tengok "financial breakdown" untuk tajaan yang telah dilunaskan di sini

Levi's 559 (Relaxed Straight) For Sale - New Without Tags W42" L32" (Code: MY003)

Image
This is what I meant by without "Brown Tag" at the belt side



Perfect Condition, Without Tag.
Harga RM160 termasuk Poslaju
Without Brown Tag Showing Levi's at the belt side
Without Country of Origin Tag
Red Tab is in good condition
Please SMS/WhatsApp to 019 387 0980 (please, no call) or email to najmi.zabidi AT gmail.com

Levi's 559 (Relaxed Straight) For Sale - New Without Tags W42" L32" (Code: MY001)

Image
Perfect Condition, Without Tag.
Harga RM200 termasuk Poslaju
Made In Bangladesh
Market Price RM220 for Levis 559

Please SMS/WhatsApp to 019 387 0980 (please, no call) or email to najmi.zabidi AT gmail.com



Bawa Infant Guna Air Asia - salah satu isu yang anda perlu tahu

Jika nak naik air asia jangan book hotel guna airasiago jika ada infant.. sebab tak add terus kat situ kena add di kaunter. kalau kena pegi kaunter tu kena add masa drop luggage sahaja. if dah web checked in tak boleh nak add dah infant di sales counter kena kat drop luggage counter tu.
Kena ada masa sekitar 3 jam sebelum flight supaya tak kelam kabut, jika perlu add juga (cthnya, wife tiba2 bersalin dan tiket dah beli, so considered sudden passenger).. sebab queue panjang. kami nyaris terlepas flight di LCCT sebab perkara ni. masa nak bertolak balik pun kena add lagi kat kaunter (lupa nak add di kaunter masa sampai).. yg ni masalah staff dia tak biasa buat, so jadi lambat juga.
Nak mudah, book terus asing2 guna online page AA dan tempah penginapan guna laman web yg lain. bitter experience.



Terima kasih kerana membaca pengalaman saya. Sila klik iklan Adsense kat tepi tu kah 3x

Memasang Plugin untuk Navigator Google Scholar

Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, Google telah membuang navigator "Scholar" di dalam muka carian mereka. Ini amat menyusahkan, memandangkan dahulu kita boleh klik pautan "Web" untuk carian umum dan "Scholar" untuk carian di Google Scholar. (Saya merasakan, ini kerana golongan akademik hanya segelintir kecil dari pengguna Google, sedangkan Google itu sendiri adalah produk PhD!)

Kita boleh guna skript GreaseMonkey dari sini.

Cara install dalam Google Chrome:

Tools -> Extension

Kemudian, tarik(drag) script javascript itu ke tengah-tengah paparan skrin dan drop. Plugin tersebut akan dipasang. Restart semula browser chrome anda.

PhD ebooks

I found these books for downloads and in my opinion, these books are really helpful!

Advises for Troubled PhD Students

How to Finish a PhD

A Word to Struggling PhD Student

How to Survive Your PhD

Buku Terjemahan untuk Penghidap Penyakit Was-was Ibadah

Image
Buku ni tulisan Ibnul Qayyim al-Jawzi. Diterjemah oleh tiga syarikat berbeza.

Isu Berkaitan Rokok Elektronik/Elektrik

Image
Cari di Internet menunjukkan kandungan nikotin yang digunakan dalam rokok elektronik juga mendapat perhatian, dan jiran kita Singapura turut mengharamkan penggunaan rokok elektronik ini.

Inilah pentingnya "English Education"

Image
Dalam kapsyen tu ditulis "pertukaran kebakaran". Terjemahahan terus sebegini biasa saya nampak di layar wayang, yang membayangkan mungkin yang menterjemah itu bukan orang Melayu. Tetapi untuk kes ini.. saya rasa ia adalah usaha salin+tampal dari "Google Translation" atau memang wartawan yang diarahkan untuk tukar menterjemah tidak mengetahui maksud frasa itu. Saya andaikan dari artikel bahasa Inggeris asalnya ialah "exchanging fire" yang bermaksud "berbalas tembakan"

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Fakta Menarik Tentang Justin Bieber

Image
Jumpa di FB.. memang kelakor la yeop!