Skip to main content

Analisis perisian perosak (malware)

Perisian perosak (malware) pada dasarnya adalah perisian (software) yang digunakan untuk niat jahat (malicious). Dalam Bahasa Inggeris, perkataan malicious software ini digabungkan menjadi malware. Kalau kita perasan banyak _ware lain seperti adware, freeware.. dan ini tentunya berbeza untuk gender tertentu, tupperware!

Seringkali kita baca artikel atau advisories yang menulis tentang virus, trojan, rootkit, worm.

Apakah bezanya?

Secara teori, malware adalah induk kepada perkara-perkara yang disebutkan tadi, iaitu

Malware < -- (virus, trojan, rootkit, worm, ransomware etc)

Ada juga kategori lain yang kurang popular seperti dialer dan rabbit


(akan disambung bila rajin)

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…