Posts

Review Huawei Nova 2i, fon dual-camera terbaik pada harga yang berbaloi

Image
Salam Sejahtera,

Jarang aku tulis blog pasal phone ni, tapi sekarang aku nak try tulis review pasal phone ni, memandangkan ramai yang bertanya.

Phone ni baru je dilancarkan pada 13 Oktober 2017 lepas dengan harga pasaran semasa RM1, 299. Dilengkapi dengan dual camera depan dan belakang, jadi korang boleh buat kesan bokeh dengan mudah.

Phone ni korang beli online kalau nak di Lazada, Vmall (aku rasa ni online retailer rasmi Huawei/Honor). Spesifikasi phone ni seperti berikut (sumber sini):

RAM 4GB Internal Memory
64GB (tak boleh tambah dengan sdcard)
Front Front 13+2 MP Rear Camera 16+2 MP

Di bawah ni antara contoh gambar yang aku ambik dengan phone Huawei 2i ni.





Amacam...best tak?


DNS not loaded automatically when wicd being used

I found the solution when we could not use wicd-gtk connection with auto DNS set (not sure why!)

 Put this (and replace the respective network device assignation) in
 /etc/network/interfaces 

iface wlp2s0 inet dhcp 
  dns-nameservers 8.8.8.8 
  dns-nameservers 8.8.4.4

Trip ke Perth dan sekitar Australia Barat

Image
Alhamdulillah kami sekeluarga berpeluang bermusafir sekitar Australia Barat (West AU) pada November 2016. Tempoh berjalan adalah sekitar satu minggu dan saya telah memandu kereta sewa dalam jarak hampir 3,000km merentas hampir sebahagian Australia Barat. Pada waktu tersebut saya bawa juga laptop saya untuk bekerja disebabkan pada waktu berkenaan kontrak kerja saya adalah secara "part time" jadi tiada cuti bergaji, jadi saya kena bertugas pada waktu malam. Kebetulan di Australia Barat ni tidak digalakkan memandu pada waktu malam kerana banyak haiwan liar seperti kangaru yang suka kepada cahaya lampu kenderaan. Kadang-kadang kalau memandu di sekitar West AU ni anda boleh lihat bangkai kangaru di tepi-tepi jalan, berkemungkinan dilanggar oleh kenderaan yang berada di jalanan.

Berikut adalah tempat yang kami telah lawat pada tempoh berkenaan:

Lancelin Sand Dunes

The Pinnacles/Nambung National Park

Rottnest Island



Wave Rock
Esperance

Lucky Beach, Esperance




* Perkampungan Melayu Kattann…

Keeping in the best shape while working as a remote staff

Image
Remote employment is not for everyone. It requires discipline, ability to work independently, proper time management and other related things (stable broadband, stable electricity, understanding spouse etc :) ).
Apart from those thing, how about the change of the work location itself? I've been working remotely from different houses in New York, Washington DC, Perth (West Australia),  Skudai (Malaysia), Bagan Datok (Malaysia), Ampang (Malaysia, most of the time) and lately - I tried to work from an Island - the Perhentian Island. This island is reachable around 45 minutes from the Kuala Besut Jetty. Pretty awesome journey and nice view since the weather was good. 

We (the whole family.. my wife and I, plus our two kids) went on the boat and saw this awesome creature - a turtle! The turtle managed to float itself to the surface for a while but unfortunately that time I was not ready with my camera. So I just put my action cam in the water to take a close picture. Our boatman later…

How to connect Virtualbox's host-only-adaptor to the Internet

I could do the setup quite simple in CentOS, but that's not the case for Ubuntu and Debian.

For Debian, I just followed this tutorial. We need to add an extra network card virtually as noted here

For Ubuntu that I used (Ubuntu 16.04 LTS) it seems that I had another problem, there was no eth0....but renamed to enp0s3 etc which quite yucky...

So I need to get back the eth0 convention, hence I need to this first, refer here .. then only I could proceed with the manual network card assignment as in here




Mengalihkan butang kawalan/control button pada tetingkap dalam Gnome 3

Tepek

gsettings set org.gnome.desktop.wm.preferences button-layout ':minimize,maximize,close' Cara di atas telah diuji pada Ubuntu 16.04.1 LTS
Rujukan asal di sini

Cara mengatasi isu driver Wi-Fi pada laptop HP

Saya menggunakan laptop HP yang menggunakan driver RTL8723BE. Installation Linux secara default pada distro Ubuntu, OpenSuSE nampaknya tidak mengenalpasti driver berkenaan secara default.

Saya jumpa satu pautan di sini yang membolehkan kad Wi-Fi tersebut berfungsi.

Ringkasnya:

Langkah 1:

sudo add-apt-repository ppa:hanipouspilot/rtlwifi sudo apt-get update sudo apt-get install rtlwifi-new-dkms dan reboot.


Sekiranya tidak dapat dikesan juga, tambah langkah berikut:

Langkah 2 (jika perlu):

echo "options rtl8723be ant_sel=2" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8723be.conf Dan reboot semula.

Untuk saya, peranti Wi-Fi tersebut hanya dapat berfungsi apabila saya melakukan kedua-dua langkah 1 dan langkah 2.

Selamat mencuba!