Posts

Analisis perisian perosak (malware)

Perisian perosak (malware) pada dasarnya adalah perisian (software) yang digunakan untuk niat jahat (malicious). Dalam Bahasa Inggeris, perkataan malicious software ini digabungkan menjadi malware. Kalau kita perasan banyak _ware lain seperti adware, freeware.. dan ini tentunya berbeza untuk gender tertentu, tupperware!

Seringkali kita baca artikel atau advisories yang menulis tentang virus, trojan, rootkit, worm.

Apakah bezanya?

Secara teori, malware adalah induk kepada perkara-perkara yang disebutkan tadi, iaitu

Malware < -- (virus, trojan, rootkit, worm, ransomware etc)

Ada juga kategori lain yang kurang popular seperti dialer dan rabbit


(akan disambung bila rajin)

How to solve copy-paste issue in VIM (especially Arch Linux/Manjaro Linux)

1- Install gvim (it'll invoke the normal anyway, not the GTK version)
2- Put set clipboard=unnamed in your $HOME/.vimrc
3- Save and test it out. Now you can happily use your mouse
(Otherwise, we will need to use the Shift press button whenever we want to copy and paste.. which is troublesome - at least for me!!!)
Now problem solved. Thanks
Ref: https://vi.stackexchange.com/questions/3076/how-do-i-use-the-system-clipboard-with-vim-in-arch-linux
and personal experience.

How to install Times New Roman font in Manjaro Linux

It is in AUR (that is, you need to have yaourt command working).

Just run:

yaourt -S ttf-ms-fonts

Disable annoying tab-completion in Manjaro Linux

Uncomment
#set bell-style none
to
set bell-style none

Review Huawei Nova 2i, fon dual-camera terbaik pada harga yang berbaloi

Image
Salam Sejahtera,

Jarang aku tulis blog pasal phone ni, tapi sekarang aku nak try tulis review pasal phone ni, memandangkan ramai yang bertanya.

Phone ni baru je dilancarkan pada 13 Oktober 2017 lepas dengan harga pasaran semasa RM1, 299. Dilengkapi dengan dual camera depan dan belakang, jadi korang boleh buat kesan bokeh dengan mudah.

Phone ni korang beli online kalau nak di Lazada, Vmall (aku rasa ni online retailer rasmi Huawei/Honor). Spesifikasi phone ni seperti berikut (sumber sini):

RAM 4GB Internal Memory
64GB (tak boleh tambah dengan sdcard)
Front Front 13+2 MP Rear Camera 16+2 MP

Di bawah ni antara contoh gambar yang aku ambik dengan phone Huawei 2i ni.





Amacam...best tak?


DNS not loaded automatically when wicd being used

I found the solution when we could not use wicd-gtk connection with auto DNS set (not sure why!)

 Put this (and replace the respective network device assignation) in
 /etc/network/interfaces 

iface wlp2s0 inet dhcp 
  dns-nameservers 8.8.8.8 
  dns-nameservers 8.8.4.4