Skip to main content
Satu kritikan sosial
Sejak menerima 'wake up call' aku menjadi begitu *gila* kepada majlis ilmu,menyedari kelompongan ilmu turath yang selama ini dipandang 'sipi' .

Selalu disuap, dan jangan mengkritis
Aku merasa ini satu budaya di Malaysia ini, ikut sahaja, jangan tanya, jangan soal, jangan pertikai.
Ya akhi, kalaulah di akhirat kelak kami boleh letakkan dosa kami ini kepada kamu, tidak mengapalah. Tetapi kami akan dipersoalkan oleh Allah, ikut Allah atau ikut pemimpin kami yang belum tentu betul atau ikut perangai *pendeta Nasrani dan Yahudi* yang menambah-nambah dan berbalah-balah tentang agama.
Apakah kita menjadikan Imam Syafie,Hanbali,Ahmad,Maliki sebagai Nabi kita?
Atau Ibn Taimiyah,Nashrudin al-Bani. Muhammad bin Abd Wahab sebagai Nabi kita?
Atau Muhammad SAW.

Seperti *jenaka* yang kita selalu dengar, 'soalan bocor' dalam Kubur:
-Apa kitab kamu?


Apakah hukum Islam tidak relevant,tidak bertamadun
Apabila orang jahil menulis tentang agama, maka siapakah yang menjadi gurunya. Aku sempat meneliti dan mentadabbur ayat-ayat surah al-Zukhruf malam tadi. Orang musyrik itu apabila ditanya tentang siapa yang menjadikan alam ini, mereka menjawab "Allah" . Tetapi mereka tidak beriman kepada Allah.
Begitu juga di dalam ayat lain, di akhir surah al-Hujurah, orang-orang Badwi memberitahu "Kami beriman" . Bahkan ditempelak oleh Allah(sefaham saya begitulah)-Katakanlah kamu itu Islam(patuh,tunduk),kerana Iman belum meresap di dalam hati kamu.

Soalan untuk diri sendiri- adakah kita dipandang beriman oleh Allah?

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…