Skip to main content

Open Problem : Why should I go to US for Phd?

I already bought TOEFL/GRE books and that cost me around RM180(approx USD60). Now that I discussed and influeced by several ideologies I become hesitate again with the effort.

Where should I go for my Phd study?

I was initially plan to AUS but then after several search, I don't really think I'm interested to work with the topic.. though under the security theme. Next, I was phone interviewed by an interviewer from UK but seems the sponsoring institution no longer favor on sponsoring students to UK. Also, thinking of doing only research will lead to the real depth of micro problem, I'm thinking to get exposed to broader issue/circulation of the intended problem.

What that suppose to mean?

It means I have a thought to master several areas related to my research interest. Say, my research interest will be around malware analysis. I would like to learn on Machine Learning, which under the AI theme, also, Systems Programming since dealing with OS stuffs.

But looking in the US graduate coursework curriculum somehow that will not necessarily happened since they ask for "Breadth" requirement, which usually falls under Theory of Computation which I never learned, and also, some other requirement.

I did ask one of the Prof then, will they accept with this deficiency, he said;

I can evaluate/decide/advise on your admission once I got your GRE score.

Seems that GRE is that important it can be a complement of your coursework deficiency? Some school such as Purdue's CS school don't even bother GRE but the requirement explicitly put average student admitted got 3.7 CGPA. That will answer everything.

Nevertheless, I think I should proceed with GRE, though it cost me USD170 . TOEFL, however still can be used for any institution admission requirement. 

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…