Skip to main content
Using find command to delete file with certain size

If you're having problem distinguishing suspected incomplete file with the complete ones, you may use find command on Linux command line. Assume here, complete file is 300M above... as you can see below, there are JPG files which are also unneeded:

# ls -lh
jumlah 2.1G
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 16K 2009-08-07 13:22 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x02.Autopsy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 24K 2009-08-07 13:22 House MD.2x02.Autopsy.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 30K 2009-08-07 13:22 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 34K 2009-08-07 13:22 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 20K 2009-08-07 13:22 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 351M 2009-08-07 13:34 House MD.2x06.Spin.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 21K 2009-08-07 13:22 House MD.2x06.Spin.avi.jpg
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 21K 2009-08-07 13:22 House MD.2x08.The Mistake.avi.jpg
-rw------- 1 root root 9.2M 2009-08-07 13:23 House MD.2x09.Deception.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 9.7M 2009-08-07 13:23 House MD.2x10.Failure To Communicate.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 24M 2009-08-07 13:56 House MD.2x11.Need To Know.avi


-Use find for sanity check.. listing .. and you can cross-check with the above list output


# find . -type f -size -300M
./House MD.2x02.Autopsy.avi.jpg
./House MD.2x10.Failure To Communicate.avi
./House MD.2x11.Need To Know.avi
./House MD.2x01.Acceptance Internal.avi.jpg
./House MD.2x05.Daddy's Boy.avi.jpg
./House MD.2x06.Spin.avi.jpg
./House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi.jpg
./House MD.2x09.Deception.avi
./House MD.2x04.TB Or Not TB.avi.jpg
./House MD.2x08.The Mistake.avi.jpg

Delete with -exec flag
# find . -type f -size -300M -exec rm {} \;

Done!!!
# ls -lh
jumlah 2.1G
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x01.Acceptance Internal.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x02.Autopsy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x03.Humpty Dumpty.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x04.TB Or Not TB.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 350M 2009-08-07 13:34 House MD.2x05.Daddy's Boy.avi
-rw-r--r-- 1 najmi najmi 351M 2009-08-07 13:34 House MD.2x06.Spin.avi

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…