Skip to main content
LateX#1

Joey pointed me out on using LateX to solve cross referencing problem... I found this problem really irritating when I have to improve my literature survey..

Here goes my LateX journey.. I did install this software years back but I never use it since the size is HUGE and I do not have any purpose to use it.

Penggunaan Latex amat popular di kalangan kawan-kawan yang giat menyiapkan tesis dan kertas persidangan mereka. Saya baru je nak guna latex ni so ada beberapa opsyen

1- Install Lyx, MikeTex dan sokongan kamus Aspell (ada BM, lama dulu MIMOS buat)
2- Install Latex guna cygwin

Saya menghadapi masalah guna GUI Latex (Lyx) pada 1) pada mulanya ... so pergi kepada opsyen baris arahan pada Cygwin. Kadang-kadang installer yang datang dengan bulk pada Lyx memerlukan anda memasang pakej satu persatu


$ latex.exe -v
pdfeTeX 3.141592-1.21a-2.2 (Web2C 7.5.4)
kpathsea version 3.5.4
Copyright (C) 1997-2004 Peter Breitenlohner (eTeX)/Han The Thanh (pdfTeX).
Kpathsea is copyright (C) 1997-2004 Free Software Foundation, Inc.
There is NO warranty. Redistribution of this software is
covered by the terms of both the pdfeTeX copyright and
the GNU General Public License.
For more information about these matters, see the files
named COPYING and the pdfeTeX source.
Primary author of pdfeTeX: Peter Breitenlohner (eTeX)/Han The Thanh (pdfTeX).
Kpathsea written by Karl Berry and others.


Secara default Latex akan menghasilkan format DVI ... jadi jika anda menginginkan PDF contohnya... gunakan DVPDF.

Contoh saya ada satu fail (diubahsuai dari sampel di Internet)

$ cat test.tex
\documentclass{article}
\title{Jemputan Berbuka Puasa 1430H}
\author{Ahmad Albab}
\date{i13 September 2009}
\begin{document}
\maketitle
Buka Puasa Beramai-ramai!
\end{document}

Fail .tex ini adalah RAW macam raw meat, belum dikompil. Guna baris arahan latex;

$ latex test.tex
This is pdfeTeXk, Version 3.141592-1.21a-2.2 (Web2C 7.5.4)
file:line:error style messages enabled.
%&-line parsing enabled.
entering extended mode
(./test.tex
LaTeX2e <2003/12/01>
Babel and hyphenation patterns for american, french, german, ngerman, b
ahasa, basque, bulgarian, catalan, croatian, czech, danish, dutch, esperanto, e
stonian, finnish, greek, icelandic, irish, italian, latin, magyar, norsk, polis
h, portuges, romanian, russian, serbian, slovak, slovene, spanish, swedish, tur
kish, ukrainian, nohyphenation, loaded.
(/usr/share/texmf/tex/late
x/base/article.cls
Document Class: article 2004/02/16 v1.4f Standard LaTeX document class
(/usr/share/texmf/tex/latex/base/size10.clo)) (./test.aux) [1] (./test.aux) )
Output written on test.dvi (1 page, 448 bytes).
Transcript written on test.log.

Maka akan terhasil test.dvi

$ ls *.dvi
test.dvi

Anda perlukan DVI reader untuk membaca terus.. tetapi kalau tak ada... macam saya sebut tadi... guna PDF reader selepas mengubah DVI ke PDF

$dvipdf test.dvi


(lebih mudah jika anda gunakan pdflatex disebabkan kebanyakan kita menggunakan PDF reader berbanding DVI)

Lyx:

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…