Skip to main content
LaTeX beamer for foss.my 2009

I spent my precious nites doing these stuffs. Everything went well except I didn't compiled my *.tex twice so that my Tikz arrows drawn perfectly.

Next 6th Nov I'll be going to present another talk.. I hope I can avoid such problem again.

Tex Source
My Presentation Slides [HTML]
My Slides [PDF, 70 slides since I did some overlays]

You can refer my .tex file and do whatever changes that you want... but I'll be happy if you tell me where will you present your talk using my so called *masterpiece* :D

By the way, I converted those Beamer PDFs using external command, that is gs

I tweak some recommendations here

So, what I did was;

gs -dNOPAUSE -g1024x768 -r205 -sDEVICE=pngalpha -sOutputFile=./temp/slide_%02d.png -dBATCH beamer-foss-my-09.pdf cd temp/new/

//02d since this will correctly numbers your slides sequence from 00,01,10,11.. otherwise it will assume 1,11,10 is within the same order(as you can see, in the link that I gave before it doesn't stated that... so "man gs" did helped :)

for i in *.png; do convert -resize 600 $i temp/new/$i ; done

//you need to install ImageMagick package to do this.. "convert" command will resize the initially generated PNG from gs to smaller size. I did tried to set smaller size in gs command but seems it just bring partial of the slides into smaller pieces...

igal2 -r *.png -xy 300 -w 4
//this will create HTML galleries, initially the tool named "igal"




Some components of my *.tex file were adapted from texample.net ...

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…