Skip to main content

sctest, tool in libemu



I recently just tested out sctest, a tool to process shellcode provided in libemu.

The usage is as follows:



 

sctest -gS -s 10000 -v -G test.dot 





Basically there are several steps prior to that (which I need a friend to help me out!).

Say, I have a file called hexdump.txt;



Try with 10, 000 steps:

$ sctest -Ss 10000 -g < hexdump.txt

verbose = 0 success 

offset = 0x00000005  

stepcount 10000 




Try with 100, 000 steps we got this:

 

$ sctest -Ss 100000 -gv < hexdump.txt


 


verbose = 1 success 

offset = 0x00000005 

stepcount 100000




HMODULE LoadLibraryA ( LPCTSTR lpFileName = 0x0012fe80 => = "ws2_32"; ) = 0x71a10000; int WSAStartup ( WORD wVersionRequested = 2; LPWSADATA lpWSAData = 1244276; ) = 0; SOCKET WSASocket ( int af = 2; int type = 1; int protocol = 0; LPWSAPROTOCOL_INFO lpProtocolInfo = 0; GROUP g = 0; DWORD dwFlags = 0; ) = 66; int bind ( SOCKET s = 66; struct sockaddr_in * name = 0x0012fe6c => struct = { short sin_family = 2; unsigned short sin_port = 23569 (port=4444); struct in_addr sin_addr = { unsigned long s_addr = 0 (host=0.0.0.0); }; char sin_zero = " "; }; int namelen = 16; ) = 0; int listen ( SOCKET s = 66; int backlog = 2; ) = 0; SOCKET accept ( SOCKET s = 66; struct sockaddr * addr = 0x0012fe4c => struct = { }; int addrlen = 0x0012fe50 => none; ) = 68; int closesocket ( SOCKET s = 66; ) = 0;


Now, let us create a flow graph. We will add -G flag this time. 



$ sctest -Ss 100000 -gvG bla.dot






You will get a file, bla.dot ... and by using Graphviz package later you just choose whether to use fdp, circo, neato to create your flow graph. Say, I am comfortable with dot. Remember, since we may create a lot of flow lines, include splines=true in your dot file.

I got a graph as above.






Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…