Skip to main content
Creating Jabref launcher for Fedora Core 15

I am not sure why, Fedora Core does not include Jabref in their distro, unlike Ubuntu.

Since this is application is VERY CRUCIAL in my work, so I ease up my days by writing my own desktop shortcut file. So I have option whether to run through terminals or simply desktop.

Here goes. I am not aware if anybody else actually created this, since I cannot file any.


With you favorite editor, write an empty file, let say jabref.desktop .. locate it in your favorite place.


[Desktop Entry]
Name=Jabref
GenericName=Jabref
Exec=java -jar /home/najmi/JabRef-2.7.jar
Icon=jabref
Terminal=false
Type=Application

Change the values accordingly. Prior to that, don't forget to get the JAR file for JabRef!

Now, as you can see we have a value, Icon=Jabref. This actually points to

/usr/share/icons/hicolor/

 Now, we just have to locate them in the following places

/usr/share/icons/hicolor/48x48/apps/
/usr/share/icons/hicolor/16x16/apps/

I have created the icons, just simply download them here

jabref.png is a 48x48 icon

jabref.png3 is a 16x16 icon

To copy them, you may need a superuser access.


That's all. You should get your own desktop shortcut for JabRef now!


Comments

mypapit said…
thanks for the launcher tip!
najmi said…
no problem bro
Arko said…
I am using fedora 16 with gnome 3.0 desktop..what should i do to use jabref?Please suggest...this method of yours is not working ..:(
najmi said…
Arko, you can simply use gnome-terminal or from list of apps (press Windows button, you should get this) and type Jab- it will fill the rest automatically.

as simple as that.

i am not clear what is your problem actually.

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…