Skip to main content

Sijil PhD DIY.. there goes our money

Aku boleh kata there's foul play dan cara hire yang tak mengikut SOP. Kalau nak hire orang, tengok la track record dia, check DBLP ke SCOPUS ke. Google scholar at least. If someone out of the blue applied for a job and then you never verified them, it's your incompetency to check it out. Read this story... memang menyedihkan, habis duit dibazirkan untuk si mangkuk ayun yang satu ni. Dah la cakap besar (aku penah jumpa orang macam ni.. rasa nak penumbuk je. Padahal macam tong kosong je..)

Baca ni, dari sini:


The 45-year-old local lectured for more than two years at the university before securing a contract as a consultant at a government department.
 
Commercial Crime Investigation Department sources said the man earned almost RM7,000 as a lecturer and RM15,000 as a consultant for more than three years.
 
He was exposed last month when a former colleague at the university, incensed over the conman's constant bragging that he was now a high-earner with connections in high places, did background checks on the suspect.
 It was then revealed that all the degrees and certificates which the conman had bragged about were fake and that the certificates were printed at his house in Nibong Tebal, Penang.
 
 The colleague immediately informed the university which lodged a police report.
 
 Sources said police raided the conman's house where they found out that his highest qualification was the Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
 
 The man had conned the university and government department into believing he possessed a bachelor of science, master's in neuroscience and two doctorates in education and neuroscience, which were purportedly awarded  by universities in the United States and Canada.
 
 Investigations revealed the conman had been working with the university between January 2009 and July last year. He then joined the government department in November last year until last month when his scam came to light.
 "The suspect had been contacting his former colleagues at the university and boasting about his new salary and perks. That was his  undoing as that was when his former colleagues decided to run a background check on him," the source disclosed.
 
  The conman was arrested on Aug 17.  
 
He was released on police bail on Wednesday.
 
 The case is being investigated for forgery for the purpose of cheating and for passing off a forged document as genuine.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…