Skip to main content

Trip ke Perth dan sekitar Australia Barat

Alhamdulillah kami sekeluarga berpeluang bermusafir sekitar Australia Barat (West AU) pada November 2016. Tempoh berjalan adalah sekitar satu minggu dan saya telah memandu kereta sewa dalam jarak hampir 3,000km merentas hampir sebahagian Australia Barat. Pada waktu tersebut saya bawa juga laptop saya untuk bekerja disebabkan pada waktu berkenaan kontrak kerja saya adalah secara "part time" jadi tiada cuti bergaji, jadi saya kena bertugas pada waktu malam. Kebetulan di Australia Barat ni tidak digalakkan memandu pada waktu malam kerana banyak haiwan liar seperti kangaru yang suka kepada cahaya lampu kenderaan. Kadang-kadang kalau memandu di sekitar West AU ni anda boleh lihat bangkai kangaru di tepi-tepi jalan, berkemungkinan dilanggar oleh kenderaan yang berada di jalanan.

Berikut adalah tempat yang kami telah lawat pada tempoh berkenaan:

Lancelin Sand Dunes

 

The Pinnacles/Nambung National ParkRottnest Island

 Wave Rock

 

Esperance

   

Lucky Beach, Esperance


* Perkampungan Melayu Kattanning

Albany

Natural Gap, Tondirrup National Park, Albany
Middleton Beach, Albany


 

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…