Skip to main content
As Time Goes By....


Hi Najmi,

The best way to figure out if I'd like to have you as a PhD student, and if you'd like to have me as your advisor, would be to meet and talk. We can do that once you start USC in Fall. I looked over your CV and papers you sent. This is nice work for BSc degree. What you want to do during your MS and PhD is to expand on the research part. Best way to do this, and also to improve writing style and language, is to read a lot of research papers so that would be my first suggestion. Look at top security conferences such as USENIX, CCS or security papers at networking conferences SIGCOMM, Infocom, NDSS and NSDI.

The length of the study depends on both your topic and your work. You usually are ready to graduate once you had 3-5 papers from your topic published at good conferences. Publishing takes time and that's the major source that defines when one can graduate. That, and finishing the work on the topic - but since you need to finish the work anyways to get publications I'd look at publications as the main factor defining when you're ready. Usual duration of PhD is 5-7 years.
-------------------------------------

Prof "X".
USC Information Sciences Institute
4676 Admiralty Way, Suite 1001
Marina del Rey, CA 90292

Comments

Joey aka Rizal said…
Wow, tinggi requirement tu. 3-5 papers is a lot of work. If you want to graduate in 3 years, you have to produce at least 1 paper a year, if not more. Sometimes, kementerian tak faham this part lah kan. They think there is a definite finish time. Dorang ingat mcm buat degree jer...
mnajem said…
haritu borak2 ngan prof fariz (ex Rice Univ) dia kata kalo 4 years KPT kasi lagi.

tanya sorang lect kat UTM dia buat kat Buffalo 6 years, dia sara diri guna TA/RA if not mistaken. huhu.

but ye lah bila dah balik m'sia jadi junior pada staf lain yg buat 3 tahun...

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…