Skip to main content
Panduan Melanjutkan Pengajian Doktor Falsafah di Amerika Syarikat

Monolog.

(ni aku tulis sendiri, bace je le)

Kalo ko nak pi US sambung MSc/Phd ke bace je ni.

Check USNews, refer pada CS school.

Univ kat US kalo bab research ada tier-tiernya. Top univ in research tentu le
Tier 1 seterusnya sampai Tier 4. Univ yang ngetop banget dalam Tier 1.

Kat US private univ conquer top ranking, dan selalu top univ ni guna nama orang.
Macam Cornell, John Hopkins, Purdue. Kan ke nama orang tu.

Then, application guna online apps je most of the time. Senang,tak payah gune liquid paper.
Then kena appoint 3 recommenders(usually prof yang kenal kita/aptitude for research).
Biasenye kena bayar application fee, range dalam USD30-USD70.

Untuk consider for admission usually cut off CGPA ialah 3.0, tapi tu je tak cukup, since kalo nak
masuk utk good grad school kena ada decent GRE score, total yang bagus untuk both
Quantitative & Verbal ialah dalam 1100 ke atas. Q dalam 700, V dalam 400 ok dah kot.
Harga test dalam USD170

Then TOEFL. Kalo macam engkorang yang IIUM ni mungkin takde masalah le kot.
Tapi KPT nak 94/120.. untuk Internet Based Test. So make sure above that threshold.
Univ macam Stanford(again, nama orang!) nak 100/120. Kalo ambik PBT/CBT(takde dah kot in future)
tengok ler comparison table. Harga test dalam USD 150


Kemasukan.
Bab kemasukan KEBIASAANNYA ialah FALL. Ada u yang sekali je setahun intake iaitu Fall. Ada yang
Fall, Spring, Summer, Winter. Lu pikir la sendiri bak kata Nabil.

Visa.
Kalo pi ngan spouse kata la suami, seeloknya ambik J visa instead of F. Kalo ko dapat J-1 pasangan
ko dapat J-2 boleh le mintak keje. F ni utk student karang ko kena convert lagi etc.

Immunization.
Tak tau. Tapi ada lebih satu injection compared to M'sia utk bayi2.

-disclaimer:- segala perkara di atas tiadale aku pertanggungjawabkan kesahihannya. Wa pun tak penah pi US

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…