Skip to main content
........speechless

Salam,

Aku lately mengalami masalah kesempitan wang yang serius disebabkan kereta satria aku yang berusia 10 tahun ada major repair.. dalam bulan ni je untuk kereta aku abis RM600 untuk maintenance. Ganti spectacle lagi. Accumulated maintaince expense untuk keta yang aku beli sejak Disember 2005 ni dekat RM3000 jugak. Ganti absorber,ganti tayar (haritu kan pancit-tayar last yang aku tak penah ganti pancit balik dari Kangar. Tayar tu tahun 2001. Owner lama tak tukar. Nasib la). Gaji macam aku ni dok seorang pun dah boleh jadi defisit, nak bayar PTPTN(auto deduct), loan laptop aku 2 tahun, then medical card(aku memikirkan sebab arwah abang aku dulu pernah kena kanser umur 29 tahun.. dan kebetulan dia ambik insurans tu tak jauh tarikh dari dia kena sakit tu, kampeni insurans tak nak bayar sebab assume dia dah tau sakit baru ambik polisi. Nak buat macam mana. So sewaktu sihat la fikir nak ambil polisi gini). Memang ada medical benefit, tapi kita tak tau future jadi apa, dan setakat mana medical benefit tu boleh bantu kita, atau waris. Aku pun bukan nak dok sorang je selama-lamanya.

Dulu pernah mengajar under CITA, dapat le duit lebih.. tapi tang tu je le, lepas tu takde peluang pun. Nak tulis buku, tak pasti la macam mana aku nak start. Kalau tulis untuk FOSS, sekarang ni dah ramai dah orang boleh google, baca tutorial free.

Nak tulis program untuk tujuan komersial.. aku bukan regular programmer. Setakat ni aku nampak skill aku menulis.

Ada gak plan nak buat part time. Dulu ada la si Trunasuci ajak aku untuk satu projek Nagios ni.. aku dah buat sample configuration.. skang senyap je projek tu tak tau la apa cita. Dapat dalam 4-5 ratus jadi gakla ... lepas installment keta 2-3 bulan.

Keta ni paling banyak abiskan duit,tapi terpaksa guna sebab nak ke sana sini. And I guess lepas ni banyakkan naik motosikal saja.. dan guna compartment belakang untuk letak barang-barang senang rosak kalau jadi hujan.

Ya Allah permudahkan lah rezeki aku.

Sebut pasal cari duit lebih ni, aku tengok ada kecenderungan beberapa kenalan yang masuk e-investment etc. Bagi aku diorang ni tidak begitu teliti dan ambil mudah isu-isu muamalat dalam Islam. Dan oleh sebab mereka cuba tarik aku, aku argue polisi/skim ni dari beberapa aspek, satu sebab nak masuk bukannya free. Dua, disebabkan pulangannya terlampau menggiurkan dan menarik hati. Bak kata orang, if it's too good to be true, then it's too good to be true.

Keduanya dari segi keberkatan. Katalah kayapun, rezeki tu bukan datang dalam bentuk duit SAHAJA. Tapi kesihatan pun rezeki juga, orang ajak makan free pun rezeki juga. Kereta sihat walafiat pun rezeki juga. Pendek kata, kalau gaji kecil, tapi ada barakah, hati pun senang dan tak keluh kesah. Kalau yang berkeluarga, anak-anak yang soleh dan mendengar kata pun satu rezki yang tak ternilai. Apatah lagi jika sihat dan kurang membuat masalah/onar.

Duit yang haram, atau syubhat akan menyebabkan perkara-perkara luar duga. Setakat ni aku dah cuba nak jaga sumber-sumber rezeki ni.. sebaik mungkin. Software/perisian pun sekadar mampu cuba guna yang FOSS, sebab kurang unsur syubhat. Kalau takde, ha, code la sendiri :p

Wassalam.

Comments

Eddy Mulyono said…
Why not look for sysadmin jobs?

Since you run Gentoo, I'm pretty sure you're "above average".

And you can probably "invest" in RHCE classes for backup.

Good luck, and God bless.

-Eddy
mnajem said…
Well eddy. It was a long time since I received your comment on my blog.

Well, perhaps I'll look into this system admin/integration job.

As for RHCE class, I wonder if the a lot cheaper LPI is worth?
Eddy Mulyono said…
> As for RHCE class, I wonder if the a lot cheaper LPI is worth?

Disclaimer: I work as a programmer, not a sysadmin.

Depends on your definition of "worth".

RHCE has the "RedHat" brand. Most Linux servers in the industry runs RedHat.

So, if "worth" for you means "getting a job easily", maybe LPI is worth less than RHCE.

But, as I understand it, LPI's certification is more generic (Debs and RPMs).

So, if "worth" for you means "showing that I can do any Linux, not just RedHat", maybe yes.

But, my original point is that, IMHO, certifications should be... "backup". You should:
1. look at the job postings
2. find the ones you want
3. analyze their requirements (which might include giving them a call. "When you put RHCE as a requirement, does that mean you guys use RedHat in production? Or is it just to make sure that the candidate knows Linux?)
4. build your talent profile towards it


And, remember, some (nice) companies might sponsor your certification training.

Thats my 2 Rupiahs,

-Eddy
mnasir said…
Cuba ko bayar zakat bro.
mnajem said…
aku ada buat potongan zakat beb(though actually tak wajib bayar sebab save kat tempat yang dah siap bayar zakat simpanan).
kahmadz said…
A'kum bro mnajem,
Bagus bro ko tak lupa bayar zakat tiap2 bulan. Alhamdulillah. Cuma kalau nak rezeki yg lebih murah tu kena banyakkan bersedekah. Kalau boleh setiap hari. Seringgit pun tak pe asal ko bersedekah setiap hari. InsyaAllah rezeki akan lebih murah. Tak percaya cuba buat tengok. InsyaAllah Allah akan ganti duit tu dengan balasan yang berlipat ganda. Amin.

- kahmadz@gmail.com
Anonymous said…
salam/alaikum
i'm a working lady
single
very dedicated and committed to work
workaholic
having so much time with books and spend less time outside
i rarely spend my money to buy things
just to get things very necessary to me...
i spent so much money on books
usually around 300 ringgit per months and others to pay my car, house, for my younger siblings and parents...
my parents are still working then...
we are very busy with life..
just to share with you

kata orang, "makin tinggi gaji kita, makin rasa tak cukup"

try to live a life moderately..
sadaqah everyday
even a simple 10 cents you halalkan when buying foods
insya-allah... ada barakahnya...

i'm advising myself as well as others
zeph said…
start coding, be a programmer :)

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…