Raspberry Pi sebagai pemain media

Beli Raspberry Pi 4 bulan lepas tapi tak tau nak buat apa yang best-best. Biar je kumpul debu. Until I saw somebody use it for media player. So I went to download the Python script kat sini:

Kemudian saya install imej tersebut ke dalam kad SD saya, kecil saja saiz imej asas tu dalam 73MB. Kemudian cucuk Raspberry Pi tu dengan kabel HDMI, power cable (dia guna microSB cable, so saya guna kabel smartphone saya)


Kemudian lepas power on dia akan download baki imej.. tak pasti berapa saiz. Lama jugak la kan heheh



Install apa-apa add on.. dalam kes ni YouTube add on. 





Dengan connection UNIFI 5Mbps dah ok. Cuma sebab Raspberry Pi saya generasi awal (256MB) jadi agak perlahan sikit nak load apa-apa plugin.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015