Skip to main content

Mendapatkan semula storan dari sdcard yang telah diformat

ade 2x jadi aku punya microSD card dgn SDcard kamera tak boleh retrieve data baik windows mau pun linux. directory dalam sdcard tu jadi garbled character (bukan Roman.. aku nampak mcm Korean chars pun ade)

apa yg aku buat;

1 - disebabkan data-data tu dah jadi crap files (tak boleh view, tak boleh rename.. IO error katanya).. aku FORMAT ke FAT (mmg biasanya FAT pun).. kira reformat aje la

2- guna Photorec. dalam Ubuntu bawah pakej "testdisk" . ni aku tulis dalam blog aku:

3- create satu directory target utk save harta karun dalam tu. in my case gambor2 dalam tu dan video

4-recover balik.. interesting! sebab dah jadi crap, reformat, boleh retrieve balik. aku boleh kata 90% file2 aku ada dalam tu (10% tu sebab aku tak pasti adakah aku dapat semua.. nak kata 100% kang tipu pulak sebab aku tak pasti betul2 ke ada semua.. ye lah, berGB file tu)

-- boleh jadi IT forensic la .. boleh retrieve data dari storage yg bermasalah (not really kaput.. tapi tak tau lah... kenapa). yg confirm jadi kat sdcard je 2x aku kene.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…