Mendapatkan semula storan dari sdcard yang telah diformat

ade 2x jadi aku punya microSD card dgn SDcard kamera tak boleh retrieve data baik windows mau pun linux. directory dalam sdcard tu jadi garbled character (bukan Roman.. aku nampak mcm Korean chars pun ade)

apa yg aku buat;

1 - disebabkan data-data tu dah jadi crap files (tak boleh view, tak boleh rename.. IO error katanya).. aku FORMAT ke FAT (mmg biasanya FAT pun).. kira reformat aje la

2- guna Photorec. dalam Ubuntu bawah pakej "testdisk" . ni aku tulis dalam blog aku:

3- create satu directory target utk save harta karun dalam tu. in my case gambor2 dalam tu dan video

4-recover balik.. interesting! sebab dah jadi crap, reformat, boleh retrieve balik. aku boleh kata 90% file2 aku ada dalam tu (10% tu sebab aku tak pasti adakah aku dapat semua.. nak kata 100% kang tipu pulak sebab aku tak pasti betul2 ke ada semua.. ye lah, berGB file tu)

-- boleh jadi IT forensic la .. boleh retrieve data dari storage yg bermasalah (not really kaput.. tapi tak tau lah... kenapa). yg confirm jadi kat sdcard je 2x aku kene.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015