Skip to main content

Pembelian barang guna "Freight Forwarding Service" (e.g: HopShopGo)

Kalau ada nak beli barang dari US/UK atau mana-mana negara, boleh guna "freight forwarding service". Buat masa ni saya guna HopShopGo untuk bawa masuk barang dari United States. Antara barang yang anda boleh fikir untuk bawa masuk:

  • Buku terpakai di Amazon, harganya sangat murah, dan biasanya tidak dihantar ke Malaysia. Anda boleh gunakan alamat maya (virtual address) ini utk forward parcel anda ke sana.
  • Barang-barang di eBay US pun begitu juga. Sesetengahnya tidak hantar ke alamat luar US kerana ada risiko barang hilang dalam perjalanan dan mereka perlu ganti semula. Jadi alamat virtual yang kita gunakan boleh bantu untuk hadapi masalah ini.

Untuk HopShopGo, storan percuma selama 30 hari disediakan. Selepas tarikh tersebut, kadar caj ialah USD1 sehari. Namun begitu, jika anda buat multiple shipment dan dinaikkan taraf kepada "Prime Member" yang sah selama enam bulan, tempoh storan percuma dinaikkan kepada 60 hari. Dalam enam bulan prime member tu, kalau buat lagi dua shipment, dia extend lagi prime membership tu lagi enam bulan.. so jadi setahunlah.

Dari Virtual Address HSG di Portland, Oregon (tax free state) ni, barang akan dihantar guna DHL. Biasa dalam tempoh seminggu sampailah. Kalau click button ship tu nanti, dalam 3-4 hari dia sort kat local warehouse dia.. maybe cari barang tu.. kumpul, masuk kotak. Then bila dah siap baru dapat tracking number. Bila dah dapat tracking number tu kejap je, dalam 3 hari dah sampai Malaysia. So preparelah. Kalau barang tu sampai pukul 6 pagi kat Subang Airport, dalam pukul 10 pagi dah brader DHL dah terpacul di depan pintu. Kalau korang takde kat rumah, boleh arrange schedule bila ada untuk delivery. Senang.

Untuk US address ni saya dah buat banyak shipment, so HSG ni memang recommended.  Payment dibayar menggunakan PayPal, dan ada diskaun untuk PayPal users.

Kadar bayaran untuk belian barang di US, korang boleh congak:

  • Harga barang tu
  • Postage barang tu dari tempat penjual ke virtual address HSG
  • Postage barang tu berdasarkan VOLUMETRIC WEIGHT (kalo kotak besar, barang kecik, volumetric weight besar sebab makan space... so pandai-pandaila kawtim dengan penjual untuk pos dalam parcel yang mampat dan muat-muat aje)
  • Fuel Charge DHL
  • Insurance fee
  • Kalau sangkut kat kastam Malaysia sebab jumlah harga barang+shipment > RM500.. masuk la harga cukai sekali. So far saya tak pernah kena lagi so tak tau la macam mana. Tapi mengikut pembacaan saya, DHL akan quotekan anda harga tax tu.. so bayar la kat DHL tak payah pergi Kastam di LCCT sana tu.


Dapat la jumlah penuh. Biasanya paling murah pun USD10 lah untuk postage dari HSG address ke Malaysia. Kalau sehelai je dalam USD25. Berat sehelai jeans dalam 700 gram ke 1kg/

Kalau untuk UK address, saya tak pernah guna lagi, tapi roughly saya tengok memang mahal, dan setengahnya untuk daftar pun kena bayar. Tak macam US. 

Contoh untuk UK
Forward2Me
AlphaSent
Borderlinx

Depa hantar guna UPS, FedEx dan lelain. Ada gak yang guna Royal Mail tapi untuk barang yang kira murah je.


Comments

Mr MM said…
Sy personally prefer Viabox harga pn lebih murah.

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…