Skip to main content
Say "No" to OOXML

Terjemahan dari sini

Saya memohon ahli-ahli ISO untuk mengundi “TIDAK” di dalam undian ISO DIS 29500 (Office OpenXML atau OOXML format) atas sebab-sebab berikut:

  1. Sudah ada standard ISO26300 iaitu Open Document Format (ODF): kewujudan dua standard menambah kos, ketidakpastian dan kekeliruan di kalangan industri, kerajaan dan rakyat;
  2. Belum ada sebarang pelaksanaan terbukti bagi spesifikasi OOXML: Microsoft Office 2007 menghasilkan versi OOXML tersendiri, bukannya sebuah format fail yang menepati spesifikasi OOXML;
  3. Tiada maklumat di dalam dokumen spesifikasi; contohnya bagaimana hendak melakukan autoSpaceLikeWord95 atau useWord97LineBreakRules;
  4. Lebih daripada 10% contoh-contoh yang dinyatakan di dalam standard yang dicadangkan tidak sah sebagai XML;
  5. Tiada jaminan yang sesiapapun dapat membangunkan perisian yang melaksanakan spesifikasi OOXML, sama ada sepenuhnya atau sebahgian daripadanya, tidak akan dikenakan ganti rugi paten atau yuran untuk lesen paten daripada Microsoft;
  6. Cadangan standard ini bercanggah dengan standard ISO yang lain, seperti ISO 8601 (Representation of dates and times), ISO 639 (Codes for the Representation of Names and Languages) atau ISO/IEC 10118-3 (cryptographic hash);
  7. Terdapat pepijat (bug)di dalam format fail hamparan (spreadsheet) yang tidak membenarkan penggunaan tarikh sebelum tahun 1900: pepijat tersebut menjejaskan spesifikasi OOXML serta versi perisian lain seperti Microsoft Excel 2000, XP, 2003 atau 2007.
  8. Cadangan standard ini tidak dibuat dengan mengembeling pengalaman dan kepakaran pihak-pihak lain yang berminat (seperti penerbit, penjual, pembeli, pengguna dan pihak berkuasa), sebaliknya hanya melibatkan Microsoft sahaja.

*thanks Aizat & Irwan for the translations and links

Comments

aizatto said…
Hasan also helped to fix some of the grammar :). I just posted the link.
denai said…
Salam Bro,

Kalau ada masa pergi jumpa Pn Ainon Mohd, PTS. Tulis buku.
publicma said…
Jika boleh tolong membaiki konsep pada 'mp' ini.

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…