Skip to main content
Pendokong PPSMI dianggap biadap?

Memang aneh! Tolak tepi pendirian politik samada PAS/PKR/DAP/UMNO dan lelainnya. Selepas dilabelkan sebagai "celaka", kini projek PPSMI dianggap kebiadapan pula.

Dan yang anehnya (suppose, as expected), latar belakang penentang PPSMI ini kebanyakannya bukanlah penutur/pengajar yang menggunakan medium Bahasa Inggeris.

Saya ingin kemukakan cabaran ini, cuba anda ambil peperiksaan IELTS/TOEFL/GRE, berapa skor anda. Jikalau anda dapat skor yang baik, untuk TOEFL contohnya 110/120 untuk IBT, maka alhamdulillah.

Tetapi sekiranya <70/120, anda seharusnya memikirkan kembali, adakah tahap Bahasa Inggeris anda di paras yang membanggakan?

Atau sekurang-kurangnya, saya pinjam perkataan seorang profesor di mana URL nya sudah saya lupa

"We don't want the reader to be amused with your writings, not because of the contents but it was because the language that you used"

Things to ponder.

WA.

Comments

zafi said…
salamz...
heyya sorry for a very late reply.. thanks for hop in [my blog]
Miss Laiha my senpai in London when i did my Msc... InsyaAllah end of March im going to Plymouth... U mean Shuhaili? yeah ive met her last month .. :P SO Whats your plan after this? im focusing on security usability... penat nak pikir yg too technical dah..
mnajem said…
congrats.skang dah x dapat pi UK, dibekukan :-\

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…