Skip to main content

DIY Meme with Ruby based, CLI Memegen

As in this 2012, we can see a lots of meme scattered on the internet, spoofs of some movies, pictures and others.

Meme's definition can be looked here

I found out meme generator from an internet search, you can download the copy from github:

https://github.com/cmdrkeene/memegen

It works fine with my Linux Mint 12, first you may need to clone the copy to your computer;

git clone https://github.com/cmdrkeene/memegen

The change directory to memegen;

cd memegen

After that you may need to satisfy the dependencies - check the Readme. Most likely you need to install some ruby based library. ImageMagick package is a must.

How it works? Well, you can execute from memegen/bin/memegen --help to see the flag.

If you find (of course you will) typing the path considered difficult, simply use PATH exports:

export PATH=$PATH:/$HOME/memegen/bin

-change accordingly.

Samples of outputs:



It has templates in memegenerator. But if you want to use your own pictures.

mkdir $HOME/.memegen

Put your file in $HOME/.memegen

najmi@vostro-mint:~/memegen$ ls ~/.memegen/
angrybird.jpg  aufa-code.jpg  unifi.jpg
   
najmi@vostro-mint:~/memegen$ memegen unifi "with unifi" "no more complaints on capped bandwidth"
/tmp/meme-1336404480.jpeg
 
najmi@vostro-mint:~/memegen$ memegen angrybird "mum is not here" "you can play angrybird dad"
/tmp/meme-1336404510.jpeg
 
najmi@vostro-mint:~/memegen$ memegen aufa-code "python is cool" "lemme do import antigravity"
/tmp/meme-1336404544.jpeg
 

So basically check your /tmp

Have Fun!!

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…