Skip to main content
Speechless are my words

Defining and realizing ambitions need pain. Royal pain. To achieve an ambition we need a sacrifice. Or you'll be the sacrifice lamb for other people's ambitions.

I was from art stream. I was in the way that should shape me to be finance consultant wannabe, or religious teacher(which I was once dreamt to be.lol). But I choose Computer Science instead.

The choice which brings me here. Which saw me staying up late sacrificing my own guts to realized my dream.

One of my dream is to be a competent and reliable computer scientist.

These people are the respected people of their field which I always look into their steps:

1: Anton Chukavin

2: Joanna Rutkowska
3. Andrew S Tanenbaum
4 William Stallings

Comments

Wawa said…
i did not choose to be a CS student.

CS chose me.

I am the chosen one.

That's the best way to justify everything i've become today.
mnajem said…
waw,bunyi macam destine to be CS student saja :)
Aminur said…
mnajem, ikut list nama tu ko ni cita2 nak tulis textbook computer science ke? :)
mnajem said…
cita-cita tu ada... but since they(the last two) are really well known people in writing books, I do not know when exactly i've to start one :p
Aminur said…
Hehe Paul Graham la bang .. dia pun ada PhD . Yang lain tu totally text book people hehe anyway good luck with your PhD. Big challenge ahead take it easy :)
mnajem said…
phd tu lambat lagi (at least 2 tahun lagi).-kalau ada rezki+panjang umur
skang ni kasi abis master(fasa siapkan projek)...

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…