Skip to main content
Gentoo rsync with SSH tunnel

Actually we can use HTTP port for updating Gentoo portage,but for much leading edge portage,I opt to tunnel it (with the risk I being warned for bandwith hogging ;->)
why? i thought emerge-webrsync has the less update portage

su -c 'ssh -fgN2L 873:rsync.au.gentoo.org:873 me@myshell.org'

edit /etc/make.conf,put


SYNC="rsync://localhost/gentoo-portage/"

najmi # nmap -p873 localhost

Starting nmap 3.81 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2005-05-30
20:57 MYT
Interesting ports on localhost (127.0.0.1):
PORT STATE SERVICE
873/tcp open rsync

Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.131 seconds

then emerge --sync

it works for me.

:->

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…