Skip to main content
The meaning of holiday

While it might seeems odd to you and wondering why I am here during weekend,actually the same question also went to me.
The answer-I don't care :-)

Do the tunneling way!
The best thing about SSH (Secure Shell) is that, it just amazing! I can forwarding my X application from my remote machine, plus today, I am succesfully do the tunneling after I got the shell access from http://metawire.org (jazakaLLah to Bro Adli for the name). It seemed hard to get the shell as you have to convince them,why the world you want shell access :-)

here goes:
ssh -fgN2L 6667:irc.freenode.net:6667 me@myshell.org

so that I can send the SSH login process to back. If the flag is just -L,you will log to the remote machine straight away-I won't .

Finding Books
Tomorrow, my plan is to get this book-

"Himpunan Risalah Beberapa Persoalan Ummah"

It contains writings from big local scholar such as Dr Asri Zainul Abidin, Tok Janggut and others.


Comments

Insyirah said…
welcome to Geng Jurnal ;)
mnajem said…
thanks,hopefully my blog will gonna be beneficial :-)

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…