How banks create money?

Dulu waktu undergrad aku pernah belajar Economics, ada satu tajuk yang aku pernah baca berkenaan banking.

Teringat benda ni pasal aku guna credit card (Visa dan Mastercard). Tujuan asal nak bawak ke Beijing,jadi tak perlu bawa banyak cash.

Bahayanya credit card ni ialah kemampuan mengawal nafsu membeli belah. Semalam aku nak beli satu kitab (Himpunan Hadith Sahih, tulisan Drs Abdul Ghani, disusun mengikut topik), tapi sebab ada kredit kad, aku beli complete 3 jilid+1 kitab Asbabun Nuzul al-Quran. Total RM175(asalnya RM190,aku mintak kurang sebab aku beli 4 buku,hehe,patutnya CASH transaction je yang biasa orang tawar,sebab kedai kena bear kos credit card usage). Anyway, hopefully pintu rezeki akan terbuka, dari jalan yang tidak disangka-sangka.

Baca satu topik berkaitan credit card di ITTUTOR
Kalau kita bayar on-time(macam aku, aku tak nak tangguh-tangguh,nanti lupa bayar)-aku rasa bank tak boleh buat duit on credit card. hehe.

Wallahua'lam.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015