Skip to main content
How banks create money?

Dulu waktu undergrad aku pernah belajar Economics, ada satu tajuk yang aku pernah baca berkenaan banking.

Teringat benda ni pasal aku guna credit card (Visa dan Mastercard). Tujuan asal nak bawak ke Beijing,jadi tak perlu bawa banyak cash.

Bahayanya credit card ni ialah kemampuan mengawal nafsu membeli belah. Semalam aku nak beli satu kitab (Himpunan Hadith Sahih, tulisan Drs Abdul Ghani, disusun mengikut topik), tapi sebab ada kredit kad, aku beli complete 3 jilid+1 kitab Asbabun Nuzul al-Quran. Total RM175(asalnya RM190,aku mintak kurang sebab aku beli 4 buku,hehe,patutnya CASH transaction je yang biasa orang tawar,sebab kedai kena bear kos credit card usage). Anyway, hopefully pintu rezeki akan terbuka, dari jalan yang tidak disangka-sangka.

Baca satu topik berkaitan credit card di ITTUTOR
Kalau kita bayar on-time(macam aku, aku tak nak tangguh-tangguh,nanti lupa bayar)-aku rasa bank tak boleh buat duit on credit card. hehe.

Wallahua'lam.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…