Skip to main content
Buat HTML Thumbnails guna command line

Saja jek,coz saya nak create html thumbnails guna digikam,tak nampak lak plugin tu kluar even dah emerge on Gentoo.

Short cut,guna command line bash saja,dengan syarat imagemagick dah diemerge.

katakan saya ada berpuluh-puluh fail JPG dan nak letak pada laman web,

buat satu direktori,

mkdir th


buat thumbnail:

for i in *.jpg; do convert -sample 25%x25% $i th/$i ; done


buat html thumbnail:


for i in *.jpg ; do echo " src=\""th/$i\"">" >> index.html; done



(kena escape " dengan \" kalau tak readable oleh for loop).
digikam punya html plugin tak jalan,terpaksa guna CLI.


siap!

Comments

k4ml said…
aku guna igal jer. mula2 memang plan nk buat camni tapi igal is better. :)
mnajem said…
igal pun actually needs imagemagick as dependencies :-)

kalau guna digikam punya actually much better i guess.

anyway,aku pun tengah emerge igal,thanx for point it out. :-)
Mohd Jeffry said…
nie solution python aku linuxlah python 4 mnajem
k4ml said…
>igal pun actually needs imagemagick as dependencies :-)
nvm ... imagemagick memang dah lama ada kt system aku. tapi aku takder PIL, sebab tu aku suka igal. satu sebab lagi aku tak payah buat coding. org malas memang camni. jangan tiru aku. python rock ! :)
Mohd Jeffry said…
Yes python rock :p ... tapi any solution pun rock asalkan boleh jalan

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…