Buat HTML Thumbnails guna command line

Saja jek,coz saya nak create html thumbnails guna digikam,tak nampak lak plugin tu kluar even dah emerge on Gentoo.

Short cut,guna command line bash saja,dengan syarat imagemagick dah diemerge.

katakan saya ada berpuluh-puluh fail JPG dan nak letak pada laman web,

buat satu direktori,

mkdir th


buat thumbnail:

for i in *.jpg; do convert -sample 25%x25% $i th/$i ; done


buat html thumbnail:


for i in *.jpg ; do echo " src=\""th/$i\"">" >> index.html; done



(kena escape " dengan \" kalau tak readable oleh for loop).
digikam punya html plugin tak jalan,terpaksa guna CLI.


siap!

Comments

k4ml said…
aku guna igal jer. mula2 memang plan nk buat camni tapi igal is better. :)
mnajem said…
igal pun actually needs imagemagick as dependencies :-)

kalau guna digikam punya actually much better i guess.

anyway,aku pun tengah emerge igal,thanx for point it out. :-)
Mohd Jeffry said…
nie solution python aku linuxlah python 4 mnajem
k4ml said…
>igal pun actually needs imagemagick as dependencies :-)
nvm ... imagemagick memang dah lama ada kt system aku. tapi aku takder PIL, sebab tu aku suka igal. satu sebab lagi aku tak payah buat coding. org malas memang camni. jangan tiru aku. python rock ! :)
Mohd Jeffry said…
Yes python rock :p ... tapi any solution pun rock asalkan boleh jalan

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015