Skip to main content
Mari Belajar Regular Expression (Regexp)

Regular expressions atau daripada sesetengah-setengah individu memberi gelar sebagai "ungkapan nalar" ialah salah satu cara untuk memudahkan pencarian aksara sasaran dengan corak/pattern tertentu.

1) Ringkasan

Secara ringkas, ia melihat syarat/pattern matching untuk sesuatu target sebelum input tersebut di"cekup" bagi dipaparkan/digunakan.

Sebagai contoh:

$ls -l |grep ^d


Di sini , arahan penyenaraian panjang digunakan untuk memaparkan kandungan direktori, dan output senarai tersebut di"cekup" menggunakan aksara "caret" yang menginginkan penyenaraian bermula dengan aksara "d"

Tujuan pengguna menggunakan arahan ini ialah untuk memaparkan direktori saja. Arahan ini mempunyai nilai yang sama dengan:

find . -maxdepth 1 -type d (yang secara default mempunyai nilai -print )

atau jika ingin memperkecilkan skop

find . -maxdepth 1 -iname "" -type d


maxdepth ialah tahap jutsu atau chakra yang diperlukan untuk mencari sasaran


2) Aksara Escape

Aksara escape iaitu "\" digunakan untuk "mencekup" aksara pattern regular expression seperti ^,$,\,. dan lain-lain.

Contohnya:

$ cat test.txt
\
$
^


$ grep "\/|\$\|\^" test.txt
\
$
^


3) Aplikasi

Banyak aplikasi yang menggunakan "regular expression" atau "regexp" sebagai nadi komponennya. Antaranya untuk pemadanan aturan pada fail konfigurasi (rule matching) dan pemeriksaan packet (packet deep inspection)


Kelajuan aplikasi yang menggunakan "regular expression" bergantung kepada bagaimana aplikasi/skrip tersebut ditulis.

Rujukan

1. PCRE - Perl Compatible Regular Expressions in Cheatsheet PDF
2. Mastering Regular Expressions [catalog]
3. Ruler: high-speed traffic classification and rewriting using regular expressions [pdf]
4. Algorithms to Accelerate Multiple Regular Expression Matching for Deep Packet Inspection [pdf]


(c) mnajem 2007, copy with author credits retained

Comments

sebol said…
cadangan tag: mypenguin
mnajem said…
hehe tu kat blog mypenguin la taiko

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…