Skip to main content
Libang-libu (the lemma of choices)

Don't ask me what it meant, it just words that I think it fun to put as my topic today.

I am pretty much snowed under with tremendous workload ... teaching 3 sections with ~120 students, meetings, seminars in the workplace.. and what not. Alas, I'm not forgetting my pursuit for Phd ... despite I'm worrying whether I'm on par with the rest of the CS scientist (wannabe).

Thinking about go to States, looking that_many people from Asia going there, and lotsof them even become the faculty members. Not I'm thinking to become like them(though I admit it is kinda pride working as a faculty member in a place where CS was borned). Now that one thing I don't really like about applying to States is that you_have_to_spend_USDs_for_just_applying.

Unlike applying for .AU, where you just simply go to IDP, and send your letters, etc and *they will take care most of the stuffs for you for FREE*...

If I'm applying for States, means I've to sit down for GRE... and I spend some times to surf to CS dept's overview/requirement... it's very comprehensive in a sense it carefully tells you what to do, what to expect etc. Some CS schools mentioned that if the applicants have deficiencies in some subject, the candidate can take the undergrads subject there... this is awesome. But of course if applying for good school, why they should care teaching more loads if they can have off the shelf, ready to go candidate?


Comments

sixtydoses said…
I stumbled on your post (http://elhilal.blogspot.com/2007/06/space-explosion-how-it-really-relates.html) and I hafta say it has been a long while since I last saw those finite state machine diagrams (if that's what you call it). Used to be my favorite subject. Still is, I think. Theory of computing is one great subject.
Joey aka Rizal said…
Bro, it really doesn't matter where you go. I'm sure with your hard work, anywhere you'll go, you will prosper.

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…