Skip to main content
Of Doctors and Lawyers

Some people don't understand doctors. Well I don't. I stay in my house with my friend-and he is practicing medical doctor. He do locum(part time @ clinic) and he experienced on call. And did befriended with a doctor too(she's married btw). But I still don't understand. And you tell me how and why should I understand it.
And they-the doctor ask me to understand them once. But I don't. And I don't want. But there might be reasons in the future for me to force myself to understand that.

Then come lawyers. Some lawyers advised me to lodge report because of the motorbike that being paid under my name being brought away by my "friend". So they advised my to lodge for stolen motobike. So what's the big deal. No big deal if they got you did false report. Two years in jail. Good for you. One girl who now is a deputy attorney general (AG) told me just let ourself to seems stupid and steady but not get caught.

By teh way,I got my motorbike back. Stupid Kriss scooter. Got a lot of maintenance,timing belt-RM130,battery-RM90. But nice. I paid RM215 for 4 years because of false trust to people. Imagine that the motobike that I trust my name and yeah-payslip to put on being used to experienced 18,000km for only 6 months. My cute and pretty Satria 1.3 just 13,000km then.

Doctor-hi paid, but Malaysian system needs them to accomplish two years of housemanship. So what.

Lawyer-Nyeh. No comment. Advise me. But me who decide.

Comments

Anonymous said…
hai najem,
macam dah tersangkut pada doktor je... try your best...
it's not an easy job for u to understand... i have a friend, she's a doctor, very strong ang committed... knowing her since childhood, tak sangka jadi dktor... even though she's very bz with oncall, banyak duit, but she still spend her quality time with the family...
mnajem said…
aiyo. i was once.dulu la. sekarang aku nye housemate doktor gak.

they-once ask me whether to consider them to be my "future" .hehe.

but still the reasons that comes to me not that strong to make myself convinced:

1-time
2-me myself to complement
3-
4-

hehe.
Anonymous said…
i'm a doctor, currently servicing in a govt hosp. tak perlu memaksa diri nak memahami kerja doktor ni macam mana, i'm sure you wont understand...
just open up your mind and accept people as what they are...

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…