Skip to main content
[clam-av and nepenthes]

Sharuzzaman mentioned to me that instead of using virustotal, we can help clam-av (which however given on Windows, I prefer to use AVG since Clam-av definition considered pretty much obselete), to update clam-av's virus definition. However, if you refer to my previous post, AVG on Linux detect less malware compared to Clam-av.

This is awesome! Means that, the new malware that I got from the junkyard in /var/lib/nepenthes, given it was/*they were* signaled by Clam-av as "OK" I must send them straight away. (Well, if you have spare time. Consider this as your social community service ;) ).

Though the submission per person restricted only up to TWO files only, you can manually email the personnel to send more than that.

Interested to help? Send using this form

Sample submission report (both malware accepted), click here

Submission-ID: 3434478
Sender: nama aku
Added: Trojan.SdBot-8639
Virus name alias:
Net-Worm.Win32.Kolabc.aws (Kaspersky AVP),
Packer.XComp.A (Bitdefender)

Submission-ID: 3278336
Sender: nama aku
Added: Trojan.SdBot-8638
Virus name alias:
Net-Worm.Win32.Kolabc.afj (Kaspersky AVP),
Packer.XComp.A (Bitdefender)

Comments

Cool! :)

You already registered your name as ClamAV sample contributor :D

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…