Skip to main content
Network Files Server for impatient

Al-Quran, Al-asr: Berpesan-pesanlah dengan kebenaran dan berpesan-pesanlah dengan kesabaran

Tutorial kali ini pula bukanlah untuk menggalakan anda untuk tidak bersabar, hanya untuk memberikan panduan ringkas berkaitan penyelenggaraan NFS secara ringkas.

The abbreviation for Network File System, NFS is a protocol suite developed and licensed by Sun Microsystems that allows different makes of computers running different operating systems to share files and disk storage.

ok,cukup pasal definisi. Mulakan tutorial:

Andaikan NFS Server ialah 192.168.1.53
1-pastikan anda ada install kemudahan NFS Server di dalam machine anda
2- Buat direktori mana yang anda inginkan untuk dikongsi bersama machine *nix lain:


$su -
#mkdir /testing


3- Edit /etc/exports
vi /etc/exports



# cat /etc/exports
# See the exports(5) manpage for a description of the syntax of this file.
# This file contains a list of all directories that are to be exported to
# other computers via NFS (Network File System).
# This file used by rpc.nfsd and rpc.mountd. See their manpages for details
# on how make changes in this file effective.
/testing *(ro,root_squash,sync)


savekan

run


#exportfs
atau
/etc/init.d/nfsserver start



pada client,setting boleh diedit pada /etc/fstab



192.168.1.53:/testing /test nfs defaults 0 0


saya melekapkan /testing daripada NFS kepada /test pada NFS Client.

atau guna arahan mount


mount -t nfs 192.168.1.53:/testing /test/


anda boleh periksa samada ia sudah dilekapkan dengan menggunakan arahan mount
kacang kan?

Persoalan tambahan:

salam,

saya ada setup satu NFS server.

macam mana cara kita nak set UID/GID utk NFS user bagi anonymous users.
kalau dalam nfs server tu kita boleh tau sbb penulis adalah local
user.tapi mcm mana dengan machine yang mount ke server?

almuqaddis# ls -l
total 8
-rw-r--r-- 1 nobody nobody 0 Jun 2 11:00 coba
-rw-r--r-- 1 4294967294 4294967294 179 Jun 2 12:29 uji --->client
-rw-r--r-- 1 nobody nobody 969 Jun 2 12:25 test


saya setup uid n gid untuk NFS direktori sebagai:

# ls -ldh /public/
drwxrwxrwx 2 nfsnobody nfsnobody 4.0K Jun 2 12:29 /public/


antara rujukan :
http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto/server.html


Lee Shawn jawab:

untuk options dalam /etc/export, try guna options:
(all_squash,squash_uids=555,squash_gid=555)

555 = uid/gif untuk user nfsnobody

berbincanglah di sini:
http://groups.yahoo.com/group/mypenguin99/message/13447

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…