Skip to main content
The endless massacre

Baru sebentar tadi saya berbual dengan rakan sepejabat yang baru balik dari kampungnya di Mosul, Iraq. Mosul ni majoritinya orang Sunni. Keadaan di sana masih huru-hara dengan curfew keluar rumah pukul 9.30 malam. Ramai ibu yang mengandung mati kerana larangan ini, disebabkan penembak curi yang berleluasa menyebabkan ketakutan untuk keluar rumah.

Manakala di Baghdad pula, militia Syiah yang katanya ditaja oleh Iran, bertempur dengan orang Sunni. Tentu seronok tentera penceroboh kan, Civil War.

Pengeboman pula hampir berlaku sepanjang waktu, sampaikan anak-anak sahabat saya boleh meneka bunyi apa,bunyi apa. Ada juga berita pengeboman terhadap hampir 20 kenderaan tentera pencoroboh yang tidak dilaporkan di media.

Bila agaknya perang Iraq ini akan berakhir? Atau selepas ini akan menular ke Syria, Iran dan Saudi Arabia?
Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…