Skip to main content
Reviewing steps

After these few weeks, I am in mood again. Having reviewing writings by Dr Sheikh Ramdhan al Buti on Fiqh Sirah (ada 3 jilid), I realized that translation have to be understood by:

1-Environment -Suasana waktu tu
2-Pengetahuan Bahasa Arab- Bahasa Arab juga ada pelbagai maksud untuk satu patah perkataan yang sama
3-Method memahami- tidak boleh difahami secara lurus, perlu difahami keadaan waktu itu. Contohnya di dalam al-Quran ada ayat-ayat:

Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah maka dia adalah terdiri daripada golongan mereka yang KAFIR

dan dalam ayat yang lain:

Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah maka dia adalah terdiri daripada golongan mereka yang FASIQ

dan yang lain:

Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah maka dia adalah terdiri daripada golongan mereka yang ZALIM

maka, KAFIR, FASIQ dan ZALIM. Berat tu, tetapi bagaimana hendak melaksanakannya? Maka anda kenalah belajar bagaimana pengekstrakan hukum. Nak tidak hendak anda tidak boleh menolaknya sama sekali.

Saya merujuk kepada tulisan saya tentang pengekstrakan ijtihad di dalam bincang.net :

http://bincang.net/forum/showthread.php?t=63901

Cuma bab Hajjaj bin Yusof tu kena check baliklah,saya pun dah ingat-ingat lupa.

disebabkan terlalu mengikut logik, dan tidak mahu menerima/menilai usaha-usaha ulama' muktabar yang berusaha mengumpul hadith-hadith(bayangkan pergi cari hadith dah la takde flight/kereta waktu tu,if not better guna handphone/broadband cam sekarang ni,guna bincang.net je bincang hadith),maka mereka MEMPERTIKAI kredibiliti hadith.

ada juga fahaman yang mempertikai pintu ijtihad,dan hanya refer pada al-Quran as Sunnah sahaja. saya kurang pasti macam mana hukum Islam boleh berkembang sekiranya pintu ijtihad ditutup. Ijtihad juga sebenarnya didasarkan kepada AQ,AsSunnah sebelum pengeluaran hukum dilakukan.

Zaman sahabat dulu:

1- Sahabat berIJTIHAD hadith dibukukan kerana khuatir akan lenyap,sedangkan Rasulullah melarang hadith ditulis.

2- Umar berIJTIHAD hukum hudud cum amputation ditangguhkan kerana waktu itu zaman kelaparan. (Ini yang menjadi isu baru-baru ini sewaktu Tariq Ramadhan meingisytiharkan penangguhan perlaksanaan hukum hudud. Ramai berpendapat beliau tidak patut mengisytiharkan perkara ini, kerana akan menambahkan perbalahan,sefaham saya).

Bacaan lain yang saya sempat sepintas lalu tengok:
http://sn78.blogsome.com/2004/07/

Pengisian ilmu malam ni oleh Mantan Ketua Hakim Sarawak,
Yang Arif Ustaz Haji Awang Pon Awang Sebon. Nanti saya akan bentangkan di sini untuk tatapan anda dan ingatan bagi diri saya juga.



Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015

Tulisan ni sah sehingga 17 Febuari 2015 semalam.


Ceritanya aku bermula dari seminggu sebelum 17 Feb 2015 tu lagi.. passport bibik aku expired pada Oktober 2015, jadi cadang nak buat sementara aku tengah cuti belajar ni.. ingat settle sehari macam ditulis pada kebanyakan blog, tapi disebabkan kedutaan NKRI ni tengah berubah kepada sistem biometrik (dia ambil cap 10 jari, semua tangan kanan dan kiri!).. Ginilah ceritanya:


Minggu satu
Hari Selasa : Datang pukul 7. Pukul 9 bukak gate. Pengawal kata.. nombor ambik Isnin atau Khamis sahaja

Hari Khamis: Datang pukul 7 pagi. Pukul 9 pagi bukak gate.. dalam pukul 10 pagi dapat nombor..
serah 3 borang kontrak dan dokumen
datang esok untuk buat passport

Hari Jumaat: Datang pukul 9 PAGI.. sebab nombor dah ada.. pukul 1230tghari staf embassy kata "DATANG BALIK LEPAS JUMAAT". so balik rumah solat jumaat.. pukul 3ptg datang balik. ambik gambar PUKUL LAPAN MALAM HAHAHAHA
Datang lagi ye.. Hari Selasa depan.. PUKUL DUA PETANG


Minggu dua
Hari Selasa: D…