Warna-warna hidup

Ada orang kata dugaan, cubaan itu warna-warna hidup. Tapi agaknya kenapa ramai yang tewas dan memilih jalan short-cut di dunia,bunuh orang/diri dan seterusnya memilih untuk penyeksaan di akhirat kelak?

Glut

Harini ada workshop on GLUT, sejenis OpenGL toolkit (for n00b,actually,tapi still kena figure out algorithm utk buat benda-benda advance). Got to know dalam Gentoo machine aku ni ada GLUT(GPL-2) dan jugak freeglut. tapi dua-dua ni tak boleh masuk sekali lah. either one. apsal OpenGLUT takdelak? tak open sos la camni :p
Tadi aku cuba atas Visual C++, next time boleh try port atas Linux lak. Maybe kena main-main dengan iostream.h lak nanti. hemmmm......


Solaris Cert

Huuu.. next 28th aku kena amik Cert Sun Solaris. tatau la tough ke idak. crash course 14 hari, sampai advance. mahal gak overall sponsored course,dekat rm10,000. kalau aku punya duit memang tak ambil la. he he. insya Allah,berusahalah!

Kelas kat IIS

Alhamdulillah, aku dah tau tempat Bro Hafiz Firdaus mengajar. Lepas ni insya-Allah aku akan konsisten pengajian aku ni. Pergi ke rumah Salsabila dia bagi aku kaset Sifat Solat Nabi.-actually kaset tu Bahasa Indonesia, tapi cover tulis Arab. Aku teringat masa kat matrik dulu ada sorang lecturer ni pernah bagi hadith yang dia kata sahih dalam kelas. Pasal kedudukan tangan waktu solat dan cara nabi turun dari/untuk sujud. Alhamdulillah, akan jelas lagi kemudian dengan menghadiri kelas-kelas hadith ni. Berguru biarlah dengan mereka yang 'ahli'. Jangan bertaqlid saja, cari asal-usul hukum tu.

LDAP meragam

Harini memang mood aku tak baik. Mula-mula aku edit /etc/fstab. Pastu terus pening,pasal CentOS ni label bukan ikut /dev/bla bla tapi guna LABEL=/ . heh. lagi pulak camne boleh ada Fedora lagi dalam mesin ni? bukan aku dah delete ke... aiyo...takkan nak start from scratch. /var ada dua / pun ada dua. tapi bila aku put dalam /etc/fstab dah pening pulak. apsei.

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015