Skip to main content
Waktu solat dan tarikh hijri dalam Linux

"Penanggalan Hijriyah dalam komputer memang belum default kita temukan, tapi proyek konversi penanggalan Hijriyah secara astronomi sudah ada, bahkan aplikasi PHP mulai memasukkan fungsi penanggalan lunar Hijriyah ini. Dari sekian banyak informasi konversi Hijriyah ke Masehi dari pencarian Google saya temukan aplikasi sederhana berlisensi GPL untuk shell Unix/Linux dari proyek Arabeyes, yaitu itools singkatan dari Islamic Tools, terdiri dari idate, ical dan ipraytime. Selain itools, sebelumnya ada proyek serupa bernama hdate singkatan dari Hijri date yang berisi hdate, hcal dan praytime."

Catatan berkaitan software tersebut boleh dilihat di sini

Comments

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…