Skip to main content
Le Inteleclualitas de Kapasitas

Bila aku baca buku al-Chaidar, terbitan Darul Falah tentang Imam SMK Kartosoewirjo dan perjuangan beliau dalam Darul Islam , aku try compare perjuangan orang tua-tua kita dalam sejarah Tanah Melayu. Agak Unik(bukan Unix ye geek-geek sekalian).

Perjuangan kemerdekaan di Indon perjuangan buluh runcing, dan perjuangan Darul Islam memang dahsyat, menggunakan senjata dan sebagainya. Merdeka dari Belanda, kemudian menentang PKI pula-seingat aku la. Buku tu bukan tebal mana pun,tapi sangat detail,setiap inci fakta dan ungkap kata dirujuk dari akhbar dan sumber bacaan klasik.

Begitu juga ulama-ulama mereka, garang dan agresif dalam memperjuangkan isu (namun harus juga diukur setiap tindakan dari timbangan ilmu, bukan main taram je).

Perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu tak kurang hebatnya, especially masa Jepun dan Komunis. Tapi seperti yang diungkapkan dalam buku-buku Sejarah, kemenangan Jepun ke atas British adalah satu boost up kepada semangat orang Melayu untuk merdeka.

Masalahnya-masih belum merdeka dari Ghazwul Fikr, serangan pemikiran :-)

Oh,tidak mengapa, kita ada barisan saff artis-artis sebagai idola yang akan membimbing kita.


Comments

yack jack said…
ermm..suka jugak baca pasal2 sejarah nih..
skrg tgh pulun baca memoir a samad ismail di singapura..

p/s..tgh cari tafsir fi zhilalil quran..karya syed rashid redha
mnajem said…
fi zilalil quran syed Qutb la bro :-)
yang hang nak cari tu Tafsir al Manar kan?
http://www.fadakbooks.com/tafsiralmanar.html
yackjack said…
ouchhh...silapp..sorry..a 'ah..tafsir al manar...
Mohd Jeffry said…
kalau ada game yang inspired or base on benda2 historic nie lagi memberangsangkan anak2 muda. Just my 2 cents

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Nota ringkas untuk saya. Bas dari KL (Terminal Bas Bersepadu Selatan, TBS) ke Johor Bahru (Larkin Terminal) secara umum bermula 8 pagi hingga ke pukul 12 malam. Ada banyak syarikat yang ke sana jadi boleh dikatakan tiket boleh dibeli secara on-spot tanpa belian awal.
Harga tiket adalah sekitar RM31-32 bergantung kepada syarikat. Sesetengah syarikat mengenakan caj tambahan 10 sen untuk insurans. 
TBS boleh dihubungkan dengan stesen Komuter, ERL, dan LRT. LRT akan tamat perkhidmatan pada pukul 1130 malam jadi rancang perjalanan supaya tak perlu ambil perkhidmatan teksi yang cekik darah.. contohnya dari TBS ke Taman Cempaka Ampang kalau naik LRT hanya RM1.60, naik "Teksi Bajet" (bajet la sangat) adalah RM33 
Bas dari KL-JB turun di Larkin. Sekiranya belajar/ada urusan di UTM Skudai, beritahu pemandu bas untuk turun di Taman Sri Putri/Sri Putri. Kemudian boleh ambil teksi di seberang jalan (naik jejantas), untuk ambil teksi sapu atau teksi berdaftar. Jangkaan harga teksi adalah…