Le Inteleclualitas de Kapasitas

Bila aku baca buku al-Chaidar, terbitan Darul Falah tentang Imam SMK Kartosoewirjo dan perjuangan beliau dalam Darul Islam , aku try compare perjuangan orang tua-tua kita dalam sejarah Tanah Melayu. Agak Unik(bukan Unix ye geek-geek sekalian).

Perjuangan kemerdekaan di Indon perjuangan buluh runcing, dan perjuangan Darul Islam memang dahsyat, menggunakan senjata dan sebagainya. Merdeka dari Belanda, kemudian menentang PKI pula-seingat aku la. Buku tu bukan tebal mana pun,tapi sangat detail,setiap inci fakta dan ungkap kata dirujuk dari akhbar dan sumber bacaan klasik.

Begitu juga ulama-ulama mereka, garang dan agresif dalam memperjuangkan isu (namun harus juga diukur setiap tindakan dari timbangan ilmu, bukan main taram je).

Perjuangan kemerdekaan Tanah Melayu tak kurang hebatnya, especially masa Jepun dan Komunis. Tapi seperti yang diungkapkan dalam buku-buku Sejarah, kemenangan Jepun ke atas British adalah satu boost up kepada semangat orang Melayu untuk merdeka.

Masalahnya-masih belum merdeka dari Ghazwul Fikr, serangan pemikiran :-)

Oh,tidak mengapa, kita ada barisan saff artis-artis sebagai idola yang akan membimbing kita.


Comments

yack jack said…
ermm..suka jugak baca pasal2 sejarah nih..
skrg tgh pulun baca memoir a samad ismail di singapura..

p/s..tgh cari tafsir fi zhilalil quran..karya syed rashid redha
mnajem said…
fi zilalil quran syed Qutb la bro :-)
yang hang nak cari tu Tafsir al Manar kan?
http://www.fadakbooks.com/tafsiralmanar.html
yackjack said…
ouchhh...silapp..sorry..a 'ah..tafsir al manar...
Mohd Jeffry said…
kalau ada game yang inspired or base on benda2 historic nie lagi memberangsangkan anak2 muda. Just my 2 cents

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015