Love is all I need?

Weirdo,weirdo! Hehe.

Since when I am talking about the encrypted pulse that walking through my blood vein and being pumped out by heart... duh?

Hey,hey. Actually aku tak nak sebut pasal chenta whatsoever,since I am not a specialist in this stuff. I am talking about codes. Since aku cuba untuk jatuh cinta dengan programming, since bidang IT ni, nak tak nak aku kena code. Larila macam mana pun, aku kena code jugak.

Paling koman pun Shell Script.

Sebenarnya aku suka problem shell script,compared dengan main Web Programming,Database dan juga C/C++ or Java. Padahal semua tu procedural language,atau pun Object based.

Talking about sed,awk and regular expression, I am beginning slowly to get this things comes into my heart. Since banyak problem aku jumpa, dan the idea bila nak kemaskan masalah, aku nak masalah aku diselesaikan dengan cepat, tepat dan paling efisien :-)

Contoh yang aku pernah cuba selesaikan dan seronok ialah:

  1. Generate thumbnail
  2. Delete/Create user secara mass
  3. Rename fail secara mass

dan lain-lain problem aku tak jumpa lagi,since aku tak jaga server. Mostly problem personal sahaja.

Setakat ini problem adalah berbentuk sh/bash sahaja. Aku nak tau bila pulak aku kena solve masalah csh/ksh based?


Comments

Mohd Jeffry said…
aku suka python pasal aku rasa nie lah programming language paling senang once dah paham basic syntax. Tapi bila dah syok sendiri kengkadang benda simple pun I turn to python which make's it not so effisyen pasal lambat. Macam contoh hari tu aku tried nak parse email pakai python tapi sebenarnya awk boleh buat lagi sweet. Tapi to me I'll use my solution and only use the awk if my solution is not avilable...macam kat pc org lain yang tak de internet. Pasal I'm a programmer if I'm not , I then want to be a programmer.

Popular posts from this blog

Panduan Bas Ekspres Kuala Lumpur (TBS) - Skudai

Cara Renew Passport Pembantu Rumah di Kedutaan Indonesia 2015